-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatytas unikalus kelionės maršrutas: kas sieja bitlus ir Indiją?

„The Beatles“, joga, transcendentinė meditacija ir Indija – neatsiejami dalykai. Būtent bitlams turime būti dėkingi už jogos paplitimą Europoje. O jų Rišikešo tarpsnis buvo pats kūrybingiausias per visą bitlų istoriją, – sako rašytoja, jogos mokytoja, bitlomanė Eva Tombak.
Vaizdai iš būsimos kelionės
Vaizdai iš būsimos kelionės / Shutterstock.com nuotr.

Rašytoja keliautojams pristatė naują unikalų kelionės maršrutą – bitlų keliu nuo Liverpulio iki Indijos, rašoma pranešime spaudai. Jaukiame vakare, kelionių organizatoriaus „Boutique Travel“ surengtame prie šimtų žvakių šviesos sostinės Kompozitorių namuose, Eva pademonstravo keletą jogos pratimų – juos išbandyti neatsispyrė nei televizijos laidų vedėjas Rolandas Vilkončius, nei žinomi verslininkai ir keliautojai – „Simetria“ savininkė Etmė Kuliešiūtė, „Mediafon“ generalinis direktorius Arūnas Babrauskas.

Eva šypsojosi: kelionės metu joga bus atliekama pagal bitlų dainas. Keliautojams renginyje taip buvo pristatytos ir kitos turizmo naujienos – „Turkish Airlines“ verslo klasė ir prabangių pasaulio viešbučių tinklo „Como“ naujovės. Svečius vaišino specialiai iš Stambulo atskridusi „Turkish Airlines“ skraidančioji verslo klasės šefė Sedef Tekin Serbetcı.

Proga – bitlų indiškasis penkiasdešimtmetis

„2018-aisiais pasaulis šventė bitlų 50-ąsias atvykimo į Indiją ir albumo „The White Album“ pasirodymo metines. Tai ir paskatino mus sudaryti programą „Bitlų keliu nuo Liverpulio iki Indijos“. Kelionės maršrutas – „The Beatles“ gyvenimo ir kūrybos istorija, kelionę pradedame Liverpulyje, su bitlų viešbučiu, bitlų muziejumi, bitlų klubu, o paskui skrendame į Indiją, kurioje laukia bitliškasis Rišikešas Himalajuose, bitlų ašramas“, – pasakoja „Boutique Travel“ vadovė Aja.

Kaip savo knygoje „Laisvė basomis“ pasakoja Eva Tombak, pirmieji jogos pasilabinimai su Vakarais užregistruoti XIX amžiaus pradžioje. Joga kaip Rytų filosofijos kryptimi imta domėtis nuo XX amžiaus aušros. Artėjant praėjusiojo amžiaus ketvirtajam dešimtmečiui joga išpopuliarėjo kaip sveikos gyvensenos ir vegetarizmo dalis. Tačiau pasaulio prožektorių šviesoje atsidūrė tik septintąjį dešimtmetį, kai būtent bitlai, būties klausimų vedami, nukeliavo į Indiją ir pasinėrė į meditacijas. Bitlai buvo tikri meditacijos pionieriai Vakaruose, jie tai pradėjo praktikuoti keliais dešimtmečiais anksčiau, nei Vakarų medicina pripažino teigiamą meditacijos poveikį sveikatai, ypač nerimui bei stresui malšinti.

Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės
Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės

Bitlams meldėsi milijonai gerbėjų, jų honorarai išaugo iki neįtikėtinų aukštumų, tačiau šlovė ir pinigai kontrastavo su vaikinų savijauta – George'as, Paulas, Johnas ir Ringo mąstė panašiai: „Taip, gera būti turtingam ir garsiam. Bet dėl ko visa tai?“

1967 metų rugpjūčio 24 dieną, kai George'o žmona Patti Boyd prikalbino visą grupę nueiti į Indijos guru Maharishi Mahesh Yogi paskaitą apie transcendentinę meditaciją. Jis vakariečiams dėstė apie sąmonę, jos ribas bei jų išplėtimą, keliones į kosminę pasąmonę bei amžinybę. Tai, ką Lennonas ir Harrisonas mėgino pasiekti per LSD, transcendentinė meditacija jiems siūlė be jokių išorinių stimuliantų ir haliucinogenų. Taip Maharishis pasirodė bitlų gyvenime.

Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės
Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės

Rišikeše gimė vienas hitas po kito

Bitlai atvažiavo su visa kompanija: Lennonas – su žmona Cynthia, Harrisonas – su žmona Pattie Boyd, buvo ir jų garsių draugų – Mike'as Love iš „Beach Boys“, Donovanas Philips Leitchas, aktorė Mia Farrow. Be jų, dar susirinko apie penkiasdešimt Maharishio sekėjų iš visokiausių kraštų – Švedijos, Anglijos, Amerikos, Vokietijos, Danijos. Jie visi dėvėjo lengvus indiškus drabužius, vyrai augino barzdas, valgė vegetarišką maistą, nevartojo mėsos, susilaikė nuo hašišo ir spiritinių gėrimų. Maharishio paskaitos ir mantros jiems buvo kur kas stipresnis dirgiklis ir malonesnis potyris nei tai, ką jie kada nors anksčiau buvo bandę.

Eva Tombak sako, kad Rišikešo tarpsnis bitlams buvo pats kūrybingiausias per visą jų istoriją. Indijos aplinkos ir meditacijos įkvėpti, jie tiesiog štampavo hitus – vieną geresnį už kitą. Tačiau kaip įsprausti 30 puikiausių dainų į paprastą albumą. Taip gimė bitlų kūrybos šedevru vadinamas dvigubas „White Album“ („Baltasis albumas“).

Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės
Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės

Johnas Lennonas savo prisiminimuose rašė iš kambario neišėjęs penkias dienas, visą laiką meditavęs. Parašęs šimtus dainų. Jo nemigos priežastimi greičiausia buvo narkotikų abstinencija. Nuo 1964 metų tai buvo pirmas kartas, kai jis gyveno be stimuliantų. Lennoną persekiojo haliucinacijos, jo sapnai ir vaizdiniai buvo tokie ryškūs, kad jis gebėjo skirti netgi kvapus: „Leisdavau sau kelių valandų pertraukas, paskui vėl iškeliaudavau trims keturioms valandoms.“ Lenonas sakė Indijoje sukūręs savo geriausias dainas. Vien dėl įkvėpimo čia vertėję apsilankyti.

Bitlų ašramas vis dar veikia

Rišikešas kasdien sulaukia tūkstančių turistų, ieškančio įkvėpimo. Tai – pasaulinė jogų sostinė. Rišikešo pavadinimas kilęs iš Hindu dievo Višnu, o miestas įsikūręs Himalajų kalnų papėdėje – ten, kur šventoji Gangos upė leidžiasi nuo Himalajų. Aišku, iki šiol jo garsiausi piligrimai – bitlų ketveriukė. Šiandien bitlų vasaros stovyklos vieta Indijoje pasauliui labiau žinoma ne kaip Maharishio ašramas, o kaip Bitlų ašramas. Švenčiant bitlų atvykimo į Indiją penkiasdešimtmetį, pranešta, kad ašramą planuojama kapitaliai suremontuoti ir įsteigti muziejų, skirtą bitlų ir Maharishio atminimui.

Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės
Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės

Maharishio transcendentinės meditacijos akademiją Rišikeše, Himalajų kalnų džiunglėse, 150 pėdų virš Gangos upės lygio tuomet sudarė šeši paprasti akmeniniai bungalai po penkis kambarius, po dvi lovas su baldakimu kiekviename. Kol rekonstrukcijos neprasidėjo, dar galima suskubti kaip dabar atrodo ši unikali vieta, paliesta laiko, bet menanti šlovingus bitlų laikus.

Ką nuveikti prieš išvykstant į Indiją?

Renginyje keliautojai buvo supažindinti, ką bitliško galima nuveikti grupės gimtajame Liverpulyje, prieš išskrendant į Indiją. Liverpulis iš tiesų kelia asociacijas su garsiąja britų ketveriuke – šiame mieste iki šių dienų šėlsta bitlomanijos dvasia: oro uostas pavadintas Johno Lenono vardu, mieste yra net du bitlų muziejai, veikia Johno Lenono ir Yoko Ono paroda, važinėja „Magic and Mistery tour“ autobusai, o pačiame miesto centre galima pamatyti bronzoje išlietus „The Beatles“ narius.

Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės
Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės

Liverpulyje veikia bitlų viešbutis „Hard days Nights Hotel Liverpool“. Tai vienintelis pasaulyje „The Beatles“ grupės dainų ir gyvavimo įkvėptas viešbutis, teikiantis aukštos kokybės paslaugas ypatingoje aplinkoje, jame pasitinka garsiųjų „The Beatles“ portretai ir įspūdingai įrengti kambariai. Istoriniame 1884 m pastate įsikūręs modernus viešbutis yra legendinės grupės kvartale, visai netoli Liverpulio centro.

Liverpulyje galime pažvelgti į pačią legendinės grupės pradžių pradžią – Paulo McCartney ir Johno Lenono namus, jų šeimų istoriją, „The Beatles Story“ muziejuje pamatysite pirmąją George'o Harrisono gitarą ir originalius apvaliuosius Johno Lenono akinius bei bitlų fotografijas. Čia galima sužinoti, kaip gimė, kokiais anekdotais bei legendomis apipintos dainos „Strawberry Fields Forever“ ar „Penny Lane“. Vakarą galima praleisti „Cavern Club“ klube, kuriame garsioji grupė pradėjo savo karjerą. Čia vyksta gyvos muzikos koncertai pagal „The Beatles“ dainas.

Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės
Shutterstock.com nuotr./Vaizdai iš būsimos kelionės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius