Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijos kaimas, kurį palaidojo toksiškas ežeras

Kai buvo atrasta, kad netoliese esančiame kalne gausu vario rūdos, kaimeliui Rumunijoje tai buvo tarsi prakeiksmas. Viskas prasidėjo gyventojų iškeldinimu, o baigėsi milžiniška ekologine katastrofa.
Geamana – Rumunijos kaimas, kurį palaidojo toksiškas ežeras
Geamana – Rumunijos kaimas, kurį palaidojo toksiškas ežeras / 123rf.com nuotr.

1977 m. Rumunijos diktatorius Nikolajus Čiaušesku nusprendė pradėti kasti vario rūdą, kurios buvo rasta po Apusenų kalnais. Tuoj pat valdžia ir privertė visus netoliese esančio Geamana kaimelio gyventojus palikti savo namus žaliame slėnyje.

Apie 400 šeimų buvo priverstos išvykti, o jų buvusi gyvenamoji vieta virto toksišku ežeru. Išgaunant varį kasykloje reikėjo atsikratyti dideliu kiekiu nuodingų atliekų. Buvo nuspręsta, kad teršalai galėtų tekėti į slėnyje sukurtą dirbtinį ežerą.

Dirbtinio ežero vanduo ir iki šiol yra ypatingai toksiškas – čia gausu cianido ir kitų chemikalų, kurie jo vandenį yra nudažę ryškiomis spalvomis. Nepaisant to, šalia jo krantų tebegyvena saujelė gyventojų. Apie 20 gyventojų aštuntajame dešimtmetyje užsispyrė ir nenorėjo palikti savo gimtųjų vietų. Jie persikėlė šiek tiek aukščiau slėnio ir jį užliejusio nuodingo ežero.

Besiplėsdamas ežeras prarijo visą kadaise gražų kaimelį – viskas, kas dabar matosi, tėra bažnyčios bokštas ir keli namai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius