Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir Kazachstanas pykstasi dėl apleistų sovietinių erdvėlaivių „Buranų“

Tarp Rusijos ir Kazachstano kilo gana keistas konfliktas – dėl paskutiniųjų sovietų erdvėlaivio „Burano“ modelių, kurie po Sovietų Sąjungos žlugimo dūla Baikonuro kosmodrome Kazachstane.
Erdvėlaivis „Buranas“
„Buranus“ kosmodrome prieš kelerius metus yra aplankęs ir lietuvis Šarūnas Jasiukevičius („Praeities žvalgas“) / Š.Jasiukevičiaus nuotr.

Rusijos agentūra paskelbė planuojanti perkelti prototipus į Rusiją, tačiau tokie planai visai nepatiko kazachui verslininkui, kuriam, pasirodo, erdvėlaiviai ir kiti kosminės programos reliktai formaliai ir priklauso, rašo aerotime.aero.

„Jie nori paimti jį (erdvėlaivį – red.), bet kas jiems jį atiduos?“, – feisbuke parašė Daurenas Musa, Baikonuro kosmodromo direktorius.

D.Musa ir pašiepė Rusijos kosminius pasiekimus. Esą praėjus 60 metų po Jurijaus Gagarino skrydžio į kosmosą, kosmoso agentūrai gavus milžiniškas sumas pinigų, niekuo negalima pasigirti – tik pademonstruoti modelius, kurie paskubomis buvo apleisti prieš 30 metų.

Kosmodromo vadovas pabrėžė, kad jo įmonė yra erdvėlaivio savininkė, nors dėl to jis pats trejus metus ginčijosi su Kazachstano valdžia.

Kitoje žinutėje feisbuke jis užsiminė, kad sutiktų iškeisti „Buranus“ į paskutiniojo Kazachų chanato Kenesario galvą, kuri laikoma Sankt Peterburgo muziejuje.

„Buranus“ kosmodrome prieš kelerius metus yra aplankęs ir lietuvis Šarūnas Jasiukevičius („Praeities žvalgas“). Jis tuomet 15min papasakojo apie 60 valandų trukusį žygį į griežtai saugomą Rusijos kosmodromą Kazachstane. Kelionė per Kazachstano dykumą, įsibrovimas į uždarą angarą, kur saugomas oficialiai net neegzistuojantis erdvėlaivis, slapstymasis nuo pareigūnų ir stebėjimas, kaip rusai naktį slapčia gabena keistą krovinį į bazę, kuri oficialiai neveikia... Visa tai skaitykite čia: Neįtikėtinas 60 valandų žygis: Šarūnas Jasiukevičius rado apleistus Rusijos „Buranus“

Š.Jasiukevičius tuomet savo akimis pamatė nuo visuomenės akių slepiamą „Buraną“ – Sovietų Sąjungoje sukurtą daugkartinio naudojimo erdvėlaivį – ir keliasdešimt metų dūlančią raketą-nešėją.

Rugsėjo mėnesį agentūra „Molnija“ (ji – to paties pavadinimo Sovietų Sąjungos agentūros, kuri dirbo su „Buranų“ programa, paveldėtoja) paskelbė pranešimą spaudai, kad į Baikonurą susitarti dėl erdvėlaivių prototipų perdavimo Rusijai nuvyko delegacija. Skelbta, kad erdvėlaiviai būtų sutvarkyti ir demonstruojami muziejuose.

Į tokį pareiškimą viešai sureagavus Baikonuro kosmodromo vadovui, pranešimas spaudai iš „Molnija“ interneto svetainės dingo.

„Buranų“ nori ir pati Kazachstano valdžia. Ji net teismuose ginčijosi, kam turėtų priklausyti Kazachstane palikti erdvėlaivių prototipai. Vasario mėnesį Almatos Specialusis ekonomikos teismas atmetė Kazachstano vyriausybės ieškinį.

Po teismo sprendimo Dmitrijus Rogozinas, Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas, sakė mėginęs įsigyti „Buraną“, tačiau to negalėjo padaryti, nes nėra aišku, kam jis išties priklauso.

D.Rogozinas vėliau ir apkaltino D.Musą, kad jo įmonė nesirūpina erdvėlaiviais.

2002 m. įgriuvo kosmodromo stogas ir buvo sunaikintas vienas iš prototipų – Izdelye 1.01. Tai buvo vienintelis „Buranas“, kuris buvo išskridęs į kosmosą 1988 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius