Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SAS pasiekė susitarimą su pilotais, kurie nutrauks beveik savaitės streiką

Skandinavijos oro vežėja SAS vėlų ketvirtadienio vakarą pranešė pasiekusi susitarimą su pilotų profsąjunga, pagal kurį bus nutrauktas beveik savaitę besitęsiantis streikas, dėl kurio buvo atšaukta per 4 tūkst. skrydžių ir nukentėjo daugiau kaip 380 tūkst. keleivių.
SAS lėktuvai
SAS lėktuvai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Džiaugiuosi galėdamas mūsų klientams ir darbuotojams pranešti, jog šį konfliktą dabar galime palikti praeityje“, – per Stokholme įvykusią spaudos konferenciją pareiškė SAS generalinis direktorius Rickardas Gustafsonas.

Jis pareiškė tikįs, jog bendrovės veikla bus kuo greičiau normalizuota, tačiau pridūrė, jog gali praeiti iki 24 valandų, kol bus imtasi visų būtinų priemonių.

„Yra daug lėktuvų ir daug įgulų, kurios šiuo metu nėra reikiamose vietose“, – pareiškė R.Gustafsonas.

Streiką 1,409 tūkst. pilotų Švedijoje, Danijoje ir Norvegijoje pradėjo balandžio 26-ąją.

Protesto akciją dėl „prastėjančių pilotų darbo sąlygų, neprognozuojamų darbo tvarkaraščių ir neužtikrintumo dėl darbo“ inicijavo Švedijos oro linijų pilotų asociacija.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./SAS lėktuvas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./SAS lėktuvas

Streikas buvo surengtas tuomet, kai šalių derybos buvo nutrūkusios. Oficialiai jos buvo atnaujintos tik trečiadienį, kai Osle susitiko SAS vadovybės ir pilotų profsąjungos atstovai.

„Paskutinės 24 valandos buvo įtemptos, tačiau mums galiausiai pavyko pasiekti susitarimą, kuris leis užbaigti streiką“, – pareiškė profsąjungos atstovas Wilhelmas Tersmedenas.

Pasak profsąjungos, SAS sutiko pilotų darbo užmokestį 2019 metais padidinti 3,5 proc., 2020 metais – 3 proc., o 2021 metais – 4 procentais. Taip pat bus pagerinta pilotų darbo vietų apsauga, o jų darbo tvarkaraščiai bus geriau planuojami.

Streiko kaina

Streikas oro bendrovei greičiausiai brangiai atsieis.

Danijos banko „Sydbank“ analitikas Jacobas Pedersenas apytikriai apskaičiavo, jog viena streiko diena SAS kainavo 60–80 mln. kronų (5,6–7,5 mln. eurų).

SAS per metus skraidina 30 mln. keleivių ir turi 10 tūkst. darbuotojų.

Švedijos ir Danijos vyriausybės kartu valdo maždaug 30 proc. oro bendrovės akcijų, o likę 70 proc. priklauso instituciniams ir privatiems investuotojams.

SAS grynieji nuostoliai šių metų pirmąjį ketvirtį padidėjo nuo 249 mln. kronų tuo pat laikotarpiu pernai iki 469 mln. kronų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius