Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaliesto gamtos grožio rojus – Marsa Alamas (nuotraukos)

Atvėsus orams mintys pačios keliauja ten, kur šilta. Lietuviai, kaip ir daugelis europiečių, saulės žiemą dažniausiai ieško Egipte. Daugelis jau pabuvojo, ir galbūt jau ne vieną kartą, populiariuosiuose faraonų šalies kurortuse Hurgadoje ir Šarm El Šeiche. Tačiau Egipto siūlomi lobiai tuo nesibaigia. Vieną naujausių kurortinių zonų Egipte, ir ko gero, gražiausių gamtos kampelių, galima atrasti nuvykus į Marsa Alamą.
Milžiniškas jūros vėžlys
Milžiniškas jūros vėžlys / „Novaturas“ nuotr.

Spalvingi koralai ir užburianti ramuma

Marsa Alamas įsikūręs pietrytinėje Egipto dalyje, vakariniame Raudonosios jūros, kuri didžiuojasi vienu gražiausių pasaulyje laikomu koraliniu rifu, krante. Čia – tikras rojus povandeninio pasaulio mėgėjams. Nuostabios natūralios tropinės pakrantės užburia savo paslaptimis. Dėl galimybės pamatyti nepažeistą koralinį rifą Marsa Alamo kurortinę zoną mėgsta ir nardymo mėgėjai, ir profesionalai. Tai vieta, tinkama tiek paviršiniam, tiek giluminiam nardymui. Koralai Marsa Alamo pajūrio zonoje daugiausiai rožiniai, balti ir raudoni, čia gausu įvairiausių egzotinių žuvų, nesunku išvysti delfinų būrį ar jūros vėžlius.

Ramiam poilsiui skirtoje kurortinėje zonoje dominuoja aukštesnės kategorijos viešbučiai. Čia siūlomos įvairios sporto, laisvalaikio užimtumo programos, sveikatingumo centrų paslaugos. Siekiant išsaugoti natūralią gamtą ir kuo mažiau įtakoti aplinką, vystantis kurortinei zonai, Marsa Alamo viešbučiai statomi naudojant vietines žaliavas. Marsa Alam pasižymi švariais ir tvarkingais paplūdimiais.

„Novaturas“ nuotr./Koralai
Koralai

Kiekviename viešbutyje įsikūrę nardymo centrai nuomoja visą nardymo fanams reikalingą įrangą. Ko gero žinomiausia nardymo vieta prie Marsa Alamo yra Delfinų namai (Shaab Sa'madai). Pasagos formos rife itin gausu koralinio rifo gyvūnų. Labiausiai jis žinomas dėl draugiškai nusiteikusių delfinų, kurių čia daug ir su kurias galima plaukioti vandens paviršiuje bei nerti į gilumą.

Tačiau Marsa Alamas garsėja ne vien nardymo, bet ir žvejybos malonumais. Tai – puiki vieta giluminei žvejybai. Sausumos pramogų mėgėjai džipais, arkliais, kupranugariais ar keturračiais  kviečiami pasigrožėti kalnuotomis Marsa Alam dykumomis, nuvykti į tikrą beduinų kaimą. Netoliese įsikūrę vienas seniausių pasaulyje Kleopatros briliantų kasybos kompleksas, kurį taip pat gali aplankyti turistai. Gamtos grožiu dvelkia pietinėje Raudonosios jūros pakrantėje įskūręs Wadi el Gemalo nacionalinis parkas. Čia saugomi nykstantys sausumos ir jūros gyvūnai.

Nauji atradimai keliautojams

Pasidžiaugę ramiu poilsiu ir sugalvoję pakeliauti, Marsa Alamo poilsiautojai gali aplankyti kurortineje zonoje esantį seną žvejų miestelį El Kuseirą ir su juo kontrastuojantį Port Ghalibą – naujai besikuriantį, modernų kurortinį centrą. Marsa Alamo žvejų kaimelyje žmonės gyveno jau nuo akmens amžiaus – apylinkėse randama daug akmens amžiaus piešinių ant uolų, kuriuose vaizduojami medžioklės su šunimis ritualai.

Istorines vietas mėgstančius turėtų sužavėti kelionė į dievų miestą – senovės Egipto sostinę Luksorą (Tėbai). Kelionė į Luksorą išties įspūdinga. Saulėtoje dykumoje staiga tarsi iš niekur išnyra žaliuojantys laukai ir gyvenvietės. Luksore gausu įspūdingų Egipto šventyklų, monumentų ir statulų, simbolizuojančių faraonų dinastijų laikus bei kapavietes, visuomet viliojusias mokslininkus, nuotykių ieškotojus ir kapų plėšikus. Rytiniame Nilo krante – Karnako šventykla, skirta Tėbų dievų trejybei (Saulės dievui Amon Ra, jo žmonai deivei Mutai ir jų sūnui Chonsui). Šventykloje galima pamatyti minias žmonių, vaikščiojančias aplink Skarabėjaus akmenį. Tikima, kad šis akmuo pildo norus ir svajones.

„Novaturas“ nuotr./Marsa Alam. Flamenco Beach  Resort51_m
Marsa Alamas

Vakariniame Nilo krante – Karalių slėnis. Tikėta, kad kairysis Nilo krantas – Mirties slėnis. Kapaviečių freskos nepraradusios savo spalvų ir šiandien, paslaptinga simbolika ir hieroglifai perkelia net į XV a. pr. Kr. Faraonės Chačepsutės atminimo šventykla – vienas iš gražiausių Egipto monumentų.

Afrikietišką atmosferą galima pajausti Asuano mieste. Asuanas – saulėčiausias miestas Egipto pietuose, įsikūręs ant senovinės šalies sienos, apie 220 km į pietus nuo Luksoro. Tai išskirtinai afrikietiškos atmosferos miestas. Ptolemėjų statyta Edfu šventykla – geriausiai išsilaikiusi senovės Egipto šventykla. Filės šventykla ir Asuano užtvanka – tai vieni iš įspūdingiausių šio miesto objektų. Abu Simbelio šventyklos – dvi masyvios uoloje iškaltos šventyklos Nubijoje, Nasero ežero vakarinėje pakrantėje. Abu Simbelio kompleksas įtrauktas į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Nuo Hurgados Marsa Alamas yra nutolęs apie 300 km, nuo Kairo – apie 790 km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius