-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sibire – „gaisrai-zombiai“: durpės rusena net esant -50 °C

Sibiro durpių gaisrai ir toliau rusena. Praėjusiais metais šį regioną siaubė rekordinio dydžio gaisrai, kurie netoli Poliarinio rato nerimsta net ir tada, kai temperatūra nukritusi žemiau -50 °C, rašo „The Siberian Times“.
Sibire – „gaisrai-zombiai“: durpės rusena net esant -50C
Sibire – „gaisrai-zombiai“: durpės rusena net esant -50 °C.

Vaizdo įrašuose iš Sibiro matoma, kad sausį iš po sniego kilo dūmai. Tokie pat vaizdai užfiksuoti ir lapkritį. Tai – vadinamasis „gaisrų zombių“ fenomenas, kai vasarą kilusios liepsnos teberusena per visą žiemą, o galiausiai dėl to kyla naujas gaisras. Europos mokslininkai įspėjo, kad tokie „gaisrai-zombiai“ gali lemti anksčiau nei įprastai prasidėsiančius gaisrus pavasarį.

Vietos gyventojai, kurie nufilmavo rusenančias durpes, pasakojo, kad tokius vaizdus jie matė netoli vietos, kurioje praėjusią vasarą siautėjo stichija.

VIDEO: Zombie fire in Yakutia

„Daug metų neturėjome miško gaisrų, kurie pasiektų mus taip toli šiaurėje“, – „The Siberian Times“ sakė mokslininkas Nikita Zimovas. Paskutinį kartą dideli gaisrai šiose vietose siautėjo devintajame dešimtmetyje.

Jakutija yra didžiausias ir šalčiausias Rusijos regionas, kuriame šalčiausiu metų laiku temperatūra siekia net ir -59 °C.

Mokslininkai nerimauja, kad teberusenančios durpės ne tik anksčiau lems miškų gaisrus, bet šie „gaisrai-zombiai“ gali paspartinti amžinojo įšalo tirpimą, o tai padarytų neprognozuojamą žalą. Į atmosferą patektų šiltnamio dujų.

VIDEO: Zombie Fire Yakutia

Rusija, ketvirta pagal išmetamų šiltnamio dujų kiekį, ir kurios ekonomika itin priklauso nuo gamtinių dujų ir naftos, dėl savo didelių teritorijų Arktyje šyla dvigubai greičiau nei likęs pasaulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius