Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiemet Vokietijos Kalėdų mugėse gali būti niūriau – prašoma išjungti šventinį apšvietimą

Kalėdų dieną „viskas šviesu“ – bent jau taip sakoma garsiausioje Vokietijos kalėdinėje dainoje „Tyli naktis“, rašoma „Euronews“. Tačiau ar šiemet, kai Europa kovoja su sparčiai augančiomis sąskaitomis už elektrą ir dujų tiekimo trūkumu, iš tikrųjų galėtų būti geriau, kad Kalėdos būtų niūresnės?
Kalėdų mugė Vokietijoje
Kalėdų mugė Vokietijoje / 123rf.com nuotr.

Taip mano viena Vokietijos aplinkosaugos rėmimo grupė. „Deutsche Umwelthilfe“ (DUH) prašė vyriausybės paraginti piliečius išjungti kalėdines lemputes, kad būtų taupoma energija, nes Rusija ir toliau stabdo gamtinių dujų tiekimą.

Vokietijos vyriausybė jau ėmėsi keleto energijos taupymo šią žiemą priemonių, tarp jų – sumažino didžiausią leistiną patalpų temperatūrą visuomeniniuose ir biurų pastatuose, išjungė sostinės paminklų, įskaitant garsiuosius Brandenburgo vartus, apšvietimą.

Tačiau nė viena iš šių taisyklių netaikoma atskiriems piliečiams.

Visgi artėjant Kalėdoms daugelis kelia klausimą dėl energijos, išleidžiamos garsiosioms šalies kalėdinėms mugėms ir dekoracijoms.

123rf.com nuotr. / Kalėdos Berlyne
123rf.com nuotr. / Kalėdos Berlyne

„Šventinė nuotaika neapima šviesos orgijų“

DUH, kuri yra politiškai nepriklausoma, pelno nesiekianti organizacija, jau 40 metų pasisakanti už aplinkos apsaugą ir tvarų gyvenimo būdą, teigia, kad šiais metais kalėdinės lemputės namuose, butuose ir miestuose turėtų būti išjungtos.

„Mes neraginame atšaukti kalėdinių mugių“, – aiškina DUH federalinis vykdomasis direktorius Jurgenas Reschas.

„Jos gali bei turėtų vykti ir šiais metais. Tačiau šventinė nuotaika neapima šviesos ir apšvietimo orgijų, kaip ankstesniais metais“, – priduria jis.

123rf.com nuotr. / Kalėdos Berlyne
123rf.com nuotr. / Kalėdos Berlyne

J.Reschas siūlo, kad šiemet pritemdžius Kalėdų šviesas, šventės taip pat galėtų būti labiau apgalvotos.

„Galbūt net labiau tikėtina, kad kils susimąstymo nuotaika, jei šiuo ypatingu metų laiku rinksimės dekoracijas“, – sakė jis.

„Šveicarijoje keli universalinių parduotuvių tinklai nusprendė apsieiti be specialaus kalėdinio apšvietimo savo pastatuose – tai pavyzdys ir Vokietijai.“

Pasak J.Rescho, privatūs namų ūkiai kalėdiniam apšvietimui sunaudojo 6 procentais daugiau elektros energijos nei ankstesniais metais, iš viso suvartota 623 mln. kWh – tiek, kiek per metus sunaudoja 400 tūkst. gyventojų turintis miestas.

Turint omenyje šiuos duomenis, išjungti šviesas per Kalėdas gali būti ne kas kita, kaip revoliucinga – ne tik energijos taupymo, bet ir klimato apsaugos požiūriu.

„Nuosaikumas taip pat taikytinas ir pernelyg dideliam privačių namų, daugiabučių fasadų ir tūkstančiais lempučių papuoštų sodų apšvietimui, kuris pastaraisiais metais smarkiai išaugo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius