Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šios 6 šalys lauks tik turtingų turistų: taip sieks užkirsti kelią pertekliniam turizmui

Lengvėjant kelionių apribojimams, kai kurios šalys pasirinktinai renkasi, ką priimti po pandemijos.
Tekapo ežeras Naujojoje Zelandijoje
Naujoji Zelandija / 123rf.com nuotr.

Praėjusią savaitę Naujosios Zelandijos turizmo ministras pakartojo norįs pritraukti „aukštos klasės turistus“, o ne tuos, kurie keliauja kemperiu po šalį „už 10 dolerių per dieną ir valgo užpilamus makaronus“, rašoma „Euronews“.

Per visą COVID-19 pandemijos laikotarpį turizmo valdybos visame pasaulyje eksperimentavo su atrankinio įvažiavimo politika. Dabar jos įgyvendina atsigavimo planus, kurių daugelis atspindi „kokybės, o ne kiekybės“ mentalitetą.

123rf.com nuotr. / Prabangios atostogos
123rf.com nuotr. / Prabangios atostogos

Pernelyg didelio turizmo mažinimas gali turėti teigiamą poveikį aplinkai ir vietos bendruomenėms populiariose vietovėse. Tačiau ar tai reiškia, kad kelionės taps skirtos tik itin turtingiems žmonėms?

Pasak neseniai „BBC Radio 4“ transliuotame interviu su „Ryanair“ vadovu Michaeliu O'Leary, didėjančios degalų kainos reiškia, kad baigėsi 10 eurų kainuojančių skrydžių era, todėl pigių kelionių laikai gali būti praeityje.

Štai šios šalys, kurios, atsigaunant turizmui, orientuojasi į turtingus lankytojus.

Kaimanų salos kviečia daug grynojo turto turinčius nuotolinius darbuotojus

Ilgą laiką buvusios prabangių keliautojų prieglobsčiu, Karibų jūros Kaimanų salos stengėsi užtikrinti savo aukštos klasės įvaizdį net ir pandemijos metu.

123rf.com nuotr. / Kaimanų salos
123rf.com nuotr. / Kaimanų salos

Nuo 2020 m. pradėta įgyvendinti „Global Citizen Concierge Program“ (GCCP) suteikia galimybę nuotoliniams darbuotojams paversti šią britų užjūrio teritoriją savo namais. Asmenys, uždirbantys daugiau nei 100 tūkst. JAV dolerių (98 666 eurus) per metus, gali kreiptis dėl dvejų metų vizos už 1 469 JAV dolerių (1 449 eurų) metinį mokestį.

Pagal šią schemą oficiali šalies turizmo svetainė kviečia „tiek profesionalus, tiek skaitmeninius klajoklius priimti nuotolinį gyvenimo būdą ir visiškai pasinerti į specialiai pritaikytą prabangą, nuotykius, kultūrą ir Kaimanų salų grožį“.

Fidžis siekia didinti lankytojų išlaidas

Pandemijos metu Fidžis buvo pristatomas kaip milijardierių poilsio vieta.

123rf.com nuotr. / Fidžis
123rf.com nuotr. / Fidžis

Dar 2020 m. birželį šalis atidarė „Mėlynuosius takus“, skirtus jachtininkams, norintiems pabėgti nuo pandemijos rojuje“. Fidžio premjeras Frankas Bainimarama tviteryje kvietė milijardierius, turinčius privačius lėktuvus, išnuomoti savo salas.

Iki COVID-19 turizmo pramonė sudarė 38 proc. Fidžio ekonomikos. Siekdama pradėti atgimimą, šalis nuolat skiria dėmesį prabangioms kelionėms.

Fidžio 2022–2024 m. turizmo plane žadama „pritraukti ir plėsti didelės vertės klientų segmentus“ ir didinti „lankytojų išlaidų augimą“, kad būtų skatinamas tvarus turizmas.

Indonezija sieks Balio keliautojų su kuprine draudimo

2021 m. rugsėjį Indonezija prisijungė prie šalių, ieškančių „kokybiškų“ lankytojų po pandemijos, sąrašo.

123RF.com nuotr. / Balis
123RF.com nuotr. / Balis

„Sieksime kokybiško turizmo Balyje, todėl neleisime atvykti keliaujantiems tik su kuprine, kai artimiausiu metu bus oficialiai pradėtas įgyvendinti Balio salos atvėrimo planas tarptautiniams keliautojams“, – sakė Indonezijos koordinuojantis jūrų ir investicijų reikalų ministras Luhutas Binsaras Pandjaitanas, rašoma laikraščio „Bali Sun“ pranešime.

Vėliau jis patikslino, kad turėjo omenyje lankytojų, kurie gali pažeisti šalies sveikatos apsaugos ar imigracijos taisykles, atrinkimą.

Tačiau 2022 m. į Balį atvykę prabangių viešbučių prekių ženklai, tokie kaip „Banyan Tree“ ir „Jumeirah“, rodo, kad sala vis labiau tolsta nuo praeities, kai joje apsistodavo keliautojai su kuprinėmis.

123RF.com nuotr. / Balis
123RF.com nuotr. / Balis

Montseratas vilioja pelningus skaitmeninius klajoklius

Norite metams apsigyventi kalnuotoje Karibų jūros Montserato saloje? Dabar galite, bet tik tada, jei jūsų metinės pajamos viršija 70 tūkst. JAV dolerių (69 tūkst. eurų).

2021 m. vasarį pradėtas naudoti „Nuotolinio darbo antspaudas“ kviečia daug uždirbančius skaitmeninius klajoklius „saugiai iš egzotiškos vietos dirbti nuotoliniu būdu“.

Paraiškos mokestis – 500 JAV dolerių (493 eurai).

Naujoji Zelandija atsisakė „10 dolerių per dieną“ stovyklautojų

Naujosios Zelandijos turizmo atsigavimo po pandemijos schema nusitaikė į dideles pajamas turinčius asmenis.

„Tai ne tie vaikinai, kurie šoka į kemperį ir keliauja po mūsų šalį už 10 dolerių (7 eurus) per dieną valgydami užpilamus makaronus“, – sakė turizmo ministras Stuartas Nashas, kalbėdamas Naujosios Zelandijos turizmo eksporto tarybos metinėje konferencijoje 2022 m. rugpjūtį.

123rf.com nuotr. / Naujoji Zelandija
123rf.com nuotr. / Naujoji Zelandija

Vietoj to jis nori pritraukti lankytojus, kurie „išleistų šiek tiek daugiau pinigų ir pasiliktų šiek tiek ilgiau“.

2022 m. rugpjūtį Naujoji Zelandija pagaliau vėl atvėrė savo sienas, planuodama geriau valdyti turizmo pramonę – vengti perpildymo ir gerinti tvarumą.

Tailandas taip pat bando atsikratyti keliautojų su kuprine

Tailando turizmo pramonė po kelis mėnesius trukusių COVID-19 apribojimų, kurie patikrino lankytojų norą mokėti už brangias karantino schemas, nuolat atsigauna.

123RF.com nuotr. / Puketas, Tailandas
123RF.com nuotr. / Puketas, Tailandas

Vyriausybės ministrai, norėdami iš to pasipelnyti ir atsikratyti ilgalaikio šalies, kaip kuprinėtojų rojaus, įvaizdžio, paprašė viešbučių ir įmonių susilaikyti nuo turistų viliojimo didelėmis nuolaidomis.

„Negalime leisti žmonėms atvykti į Tailandą ir sakyti, kad čia pigu“, – 2022 m. liepos mėn. turizmo renginyje sakė Ministro Pirmininko pavaduotojas Anutinas Charnvirakulas.

Vietoj to jis pasiūlė šaliai sutelkti dėmesį į savo, kaip aukščiausios klasės kelionių krypties, vertės didinimą, praneša „Reuters“.

123rf.com / Tailandas
123rf.com / Tailandas

Tailandas taip pat tikisi suvilioti daug uždirbančius skaitmeninius klajoklius nauja 10 metų trukmės „darbo iš Tailando“ viza. Šia viza gali naudotis tik tie, kurie uždirba daugiau kaip 80 tūkst. JAV dolerių (78 965 eurų) per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius