Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaičiuojame svetimus pinigus: kiek uždirba žmogus, lydintis jus į kelionę užsienyje?

Kiek uždirba užsienyje jus lydintis gidas? Atsakyti į šį klausimą nėra paprasta, kadangi kai kuriose turizmo įmonėse dirbantiems gidams didžioji dalis darbo užmokesčio paskaičiuojama remiantis kokybiniu vertinimu.
Ekskursija Čekijoje
Ekskursija Čekijoje / 123rf.com

Kas tai yra – įmonės nenori atskleisti ir teisinasi, jog tai – ne viešumai skirta informacija. Tuo metu gidai aiškina, kad būtent kokybinis vertinimas, kuriame neišvengiama subjektyvumo, lemia didžiąją dalį jų algos.

123rf.com nuotr./Turistų pilnas laivas Alanijoje – ekskursija ant vandens
123rf.com nuotr./Turistų pilnas laivas Alanijoje – ekskursija ant vandens

Įdomus, bet daug nervų kainuojantis darbas

Gido profesiją lydi romantiškas įvaizdis – kaip galima nesižavėti darbu, kuris suteikia galimybę keliauti po svečias šalis ir aplankyti įdomiausius turistinius objektus, susipažinti su vietiniais?

Vis dėlto realybė kiek kitokia: taip, kelionėse gidai praleidžia nemažai laiko. Tačiau šis darbas – psichologiškai sunkus, kadangi tuo metu, kai keliauji, esi atsakingas ne tik už save (ar savo draugus, šeimos narius), bet ir už visą grupę nepažįstamų žmonių.

Jums įdomu, kodėl gidai nenori viešintis? Todėl, kad įmonės, kuriose jie dirba, moka mažus pinigus. Čia panašiai, kaip „Maximos“ darbuotojų paprašyti papasakoti, kiek jie gauna“, – kalbėjo gidų atstovas.

Be to, uždarbis dažniausiai nebūna didelis. Bent jau Lietuvoje. „Lietuvos darbdavys stengiasi kuo mažiau mokėti, o paskui jau tavo paties reikalas, kaip prisidursi.

Labai abejoju, kad įmonės vadovaujasi kažkokiomis formomis ir moka tiesiog nustatytas algas“, – sakė vienoje keliones organizuojančioje įmonėje gide dirbanti moteris.

Tiek ji, tiek kiti kalbinti gidai nesutiko atskleisti net savo vardų.

Pasak jų, kalbėti apie savo darbo specifiką ir algą jiems neleidžiama. Visus atsakymus jie įpareigoti derinti su darbdaviais.

123rf.com nuotr./Gidė veda ekskursiją
123rf.com nuotr./Gidė veda ekskursiją

Kad Lietuvos gidai – tarsi podukros, palyginus su kitų šalių šios profesijos atstovais, 15min patvirtino Lietuvos gidų sąjungos vadovas Linas Daubaras.

Iš mūsų kartais pasišaipo estai ar latviai, nes mūsų tarifai – mažiausi. Pavyzdžiui, Italijoje už dviejų valandų turą gidas gauna 150 Eur. Mums tiek mokama už dieną.

„Jums įdomu, kodėl gidai nenori viešintis? Todėl, kad įmonės, kuriose jie dirba, moka mažus pinigus. Čia panašiai, kaip „Maximos“ darbuotojų paprašyti papasakoti, kiek jie gauna“, – kalbėjo gidų atstovas.

Pasak jo, įdarbinti visam sezonui gidus Lietuvoje gali sau leisti nedaug kelionių organizatorių. Tad didžioji dalis gidų samdomi tam tikroms kelionėms.

„Gauni turą į Kroatiją. Kelionėje praleidi kokias 6 dienas, dar tiek pat – vietoje. Ir gauni pinigus už tai“, – sakė L.Daubaras. Jis pridūrė, kad suma, kurią lietuviai gidai gauna, – juokinga, lyginant su kitų šalių gidais.

„Iš mūsų kartais pasišaipo estai ar latviai, nes mūsų tarifai – mažiausi. Pavyzdžiui, Italijoje už dviejų valandų turą gidas gauna 150 Eur. Mums tiek mokama už dieną“, – sakė L.Daubaras.

Gidas – kūrybinė profesija. Sunku įvardinti, kiek kainuoja dailininko paveikslas, panašiai su gidais. Kiek sugebi parodyti, tiek tau moka.

Negana to, ne etatinis, o su verslo liudijimu dirbantis gidas Lietuvoje per metus negali uždirbti daugiau nei 4 500 Eur. Priešingu atveju turės imti individualios veiklos pažymą, kurią turint sumokami valstybei mokesčiai gerokai didesni, nei dirbant su verslo liudijimu.

„Būna taip, kad baigiantis metams sulaukęs pasiūlymo dar kažkur važiuoti kaip gidas aš paskaičiuoju, ar neviršysiu „lubų“.

Jei viršiju, atsisakau. Iš tiesų ši suma (4 500 Eur – aut. past.) buvo nustatyta 2009 m. Jūs patys suprantate, kad nuo to laiko daug kas pasikeitė ir pabrango.

Sakyčiau, jei tos „lubos“ būtų 20 000 Eur, viskas būtų normalu. O dabar...“ – kalbėjo Lietuvos gidų sąjungos vadovas.

„Tez Tour“ nuotr./Prieš vasaros sezoną kelionių organizatoriai stiprina gidų gretas
„Tez Tour“ nuotr./Prieš vasaros sezoną kelionių organizatoriai stiprina gidų gretas

Keliautojų įvertinimas labai svarbus

Nemaža dalis gidų šalia dar ir kitoje srityje, pavyzdžiui, mokytojais. Tie, kurie gyvena vien iš turistinių kelionių, dažniausiai dirba su keliais kelionių organizatoriais.

„Mes su gidais pasirašome sutartis, jie dirba pagal individualią veiklą, apmokame už kiekvieną kelionę skirtingai sutartą sumą. Dažniausiai jie turi dienos (paros) įkainius, jie yra pastovūs. Dažniausiai tai būna 85–100 Eur už dieną. Gidai užsienyje prašo 150 Eur“, – sakė kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ vadovas Rimvydas Širvinskas.

Jo įmonė, kaip ir kiti didieji kelionių organizatoriai Lietuvoje, po kiekvienos kelionės vertina ir gido darbo kokybę.

„Grįžus absoliučiai iš kiekvienos kelionės siunčiame interneto apklausą kiekvienam keliautojui el. paštu, prašydami įvertinti ne tik kelionės kainos ir kokybės santykį, apgyvendinimo kokybę, autobuso patogumą, bet ir gido-kelionės vadovo darbą kelionės metu. Jeigu gidas būna įvertinamas mažiau nei 8 balais, gilinamės, kodėl negerai, žiūrime, ar problema dėl šio gido kartojasi“, – pasakojo R.Širvinskas.

Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas

Nors sutartyje, kurią įmonė sudaro su gidu, yra numatyta, jog nuo kokybinio vertinimo priklauso ir gido alga, „Makalius.lt“ vadovo teigimu, iki šiol mažinti sutartos sumos jam neteko: „Didesnė bausmė gidui yra tiesiog kitą kelionę jo nesamdyti. Sutartyse, žinoma, numatyta, bet... mes žmogiški.“

Jo teigimu, vertinant gido darbo kokybę neišvengiama subjektyvumo, todėl tai negali būti lemiamas dalykas, kalbant apie jo algą.

„Būna, gidas sulaukia prasto įvertinimo iš dalies keliautojų, su prierašu, kad buvo irzlus, liūdnas, nedaugžodžiavo. Grįžus skambinam gidui, klausiam, kas nutiko, kodėl buvot liūdnas? O jis, pasirodo, prieš pat išvykimą šeimoje nelaimę turėjo, artimojo mirtis... Tai ir atsiskleidė viskas kelionės metu. Nenuslėpsi tų jausmų. Tada tai tikrai jau nei mažinsi algos, nei bausi...“ – kalbėjo kelionių organizatorius.

123rf.com/Ekskursijas vedantys gidai dažnai atlieka ne tik tiesiogines savo pareigas
123rf.com/Ekskursijas vedantys gidai dažnai atlieka ne tik tiesiogines savo pareigas

Kiek kitaip dirba tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“, turintis filialų daugelyje turistinių užsienio šalių.

„Tez Tour“ yra tarptautinė įmonių grupė. Visose šalyse, kur „Tez Tour“ organizuoja savo veiklą, biurai veikia savarankiškai. Tam, kad užtikrintume mūsų turistams lietuviškai kalbančio gido paslaugas, „Tez Tour Lietuva“ bendradarbiauja su biurais tų šalių, į kurias organizuoja keliones ir padeda vykdyti gidų atranką Lietuvoje. Detales darbo sąlygas bei atlyginimo klausimą gidai derina su šalies, kurioje dirbs, biuru“, – teigė kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Lietuvos biuro viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Rinkos naujokų – „KIDY Tour“ – atstovų teigimu, įmonėje dirbančių gidų atlyginimas yra apibrėžtas iš anksto.

„Mūsų tikslas, kad klientai liktų patenkinti paslaugomis, todėl poilsiautojams puikiai įvertinus vieno ar kito gido darbą, jie yra paskatinami papildomai“, – teigė „Kidy Tour“ korporatyvinės komunikacijos specialistė Karolina Kažukauskaitė.

Panašaus principo laikosi ir kelionių organizatorius „Novaturas“. Tiesa, detalizuoti įmonėje dirbančių gidų apmokėjimo sistemą įmonės atstovų užsienyje vadovas Aivaras Mickevičius nenorėjo. Pasak jo, tai – vidinė darbo specifika, kurios viešinti nėra tikslo.

Gidas ir kelionės vadovas – ne tas pats

Straipsnio pabaigoje įnešime sumaišties. Labai dažnai keliautojai painioja ne tik kelionių agentūros ir kelionių organizatoriaus, bet ir kelionių vadovo bei gido sąvokas, sako kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ bendraturtė Gabrielė Štaraitė. Jų darbo užmokestis taip pat skiriasi.

Gabrielės Štaraitės nuotr./Gabrielė Štaraitė
Asmeninė nuotr./Gabrielė Štaraitė

Svarbiausias skirtumas, anot pašnekovės, – licencija. „Beveik kiekviena šalis turi savo licencijų tvarką, neretai gidai privalo nešioti savo pažymėjimus, tad gidą lengva pažinti iš jo. Organizuodami savo keliones, visada naudojamės vietinių gidų paslaugomis, taip prisidėdami prie darbo vietų sukūrimo turizme. Tie asmenys, kurie organizuoja keliones ir patys veda ekskursijas, yra gaudomi už nelegalų darbą (pvz., tai aktyviai daroma Balio saloje Indonezijoje)“, – pasakojo G.Štaraitė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kiek mokėti arbatpinigių kelionės metu?

Vis dėlto ne viskas taip sklandu, kaip gali pasirodyti. „Vykstant į tolimus, egzotinius kraštus iškyla ne tik kalbos barjero problema (labai retai tenka susidurti su licencijuotais gidais, kalbančiais lietuviškai, nors tikrai tokių pažįstame net ir Gvatemaloje). Tad kelionių vadovas, kuris keliauja kartu su grupe ne tik verčia iš anglų, ispanų ar kinų kalbos. Jo pagrindinis tikslas – būti tiltu tarp vietinės kultūros ir keliautojų.

Kaip bebūtų gaila, kai kada vietinių gidų žinios ar gebėjimai yra gana siauri – jie žino apie konkrečius objektus, kuriuos parodo, gali papasakoti apie kasdienį šalies gyvenimą, tačiau negali atskleisti pilnos istorijos, priežasčių, kodėl susiklostė konkrečios tradicijos“, – kalbėjo pašnekovė.

123rf.com/Turistų ekskursija Alanijoje, Turkijoje
123rf.com/Turistų ekskursija Alanijoje, Turkijoje

Būtent todėl kelionių organizatoriai ypač atsakingai renkasi kelionių vadovus: svarbiausias kriterijus – tai turi būti patikimas žmogus, puikiai pažįstantis šalį ir jos papročius, į kurią atvyksta grupė.

„Organizuodami savo keliones ieškome kelionių vadovų, kurie būtų jose keliavę, gyvenę, studijavę apie tas šalis. Keliones su labiausiai patyrusiais kelionės vadovais vadiname kelionėmis su specialistais. Svarbiausia kelionės vadovo užduotis – kad keliautojas liktų laimingas, grįžtų pamilęs tą šalį.

Tam reikia būti rūpestingam, mokėti kurti puikią nuotaiką, suvienyti grupę. Kelionės vadovas ne tik užtikrina kelionės programą, bet pagal galimybes įgyvendina lūkesčius.“

Kad kelionė būtų tikrai tokia, kokios tikitės, G.Štaraitė rekomendavo turistams kalbėtis su kelionės vadovu. „Būtinai papasakokite apie savo norus, pasakykite apie kylančius nesusipratimus (tarkime, dviem draugėm davė kambarį su dvigule lova) – kelionės vadovas padės tai išspręsti. Žinoma, jei tai smulkmena ir galite susitvarkyti pats, tai bus puiki galimybė patiems pabendrauti su vietiniais ir susidurti su skirtingu mentalitetu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius