Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slidinėjimo sezonas ant nosies: kur tepti slides – Prancūzija, Italija ar Andora?

Liaudies išmintis ne veltui kalba, kad tepti slides reikia vasarą. Kai dalis dar kyla lėktuvais į įvairiausius Europos kurortus ir mėgaujasi auksinio rugpjūčio malonumais, gudrieji keliautojais jau dėliojasi žiemos atostogų planus. Gal dulkių nuo slidžių dar nevalo, tačiau geriausius viešbučius, mažiausias kainas ir patogiausias lokacijas jau tikrai žvejoja. Svarsto, kuri šiemet išsipildys slidinėjimo svajonė – Prancūzijoje, Italijoje ar Andoroje?
Slidinėjimas
Slidinėjimas / 123rf.com nuotr.

Italija laukia

Italija – viena iš trijų lankomiausių Europos šalių, o 2016 m. pasaulyje – su 52,4 mln. turistų per metus – pagal keliautojų populiarumą užėmė 5 vietą. Viena iš priežasčių, kodėl turistai nepaliauja mylėti Italijos – jos įvairiapusiškumas. Ji turi ką pasiūlyti ir pasyviam, ir aktyviam atostogautojui, o kas labai svarbu – ir vasarą, ir žiemą.

„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna di Campiglio
„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna di Campiglio

Aukštakulniu juokais pavadinama šalis žiemos sporto ir atostogų aistruoliams išties dosni, mėgsta ją ir lietuviai. Nesvarbu, keliauja su kelionių organizatoriais ar individualiai, Italiją slidinėjimui tautiečiai renkasi kaip vieną iš pirmųjų variantų. O tiksliau – slidinėjimo kurortų įvairove pasižymintį Bergamą, įsitaisiusį Lombardijos provincijos širdyje. Vis dėlto nemenku iššūkiu tampa užduotis išsirinkti kurortą, tiksliau – tinkamai įvertint savo lūkesčius ir poreikius. Val Rendena, Alta Valtelina, Val di Solė ar Val di Fiemė?

Slidinėjimo idilę – puikius takus, jaukius namus ar viešbučius, apsnigtus miškus ir neaprėpiamą romantišką baltumą, veikiausiai rasite kiekviename iš jų, tačiau reikėtų gerai įvertinti savo slidinėjimo poreikius, kurorto gyvastį, pritaikymą vaikams ir panašius dalykus. Taigi kuo išsiskiria kiekvienas iš minėtųjų kurortų?

Vieno populiariausių Alpių regiono kurortų – Alte Valtelina – vizitinė kortelė yra natūralus sniegas ir itin dažnai slidinėtojus lepinanti saulė. Čia driekiasi net 230 km slidinėjimų takų, kuriuos pasiekti galima 70 liftais. Atvykę čia gali mėgautis ne tik įvairaus sudėtingumo trasomis bei didžiule žiemos pramogų įvairove, bet ir nepaprastai gražia gamta. Vakare pasivaikščioti po Alte Valtelina apylinkes – pats malonumas.

Val di Solės kurortą renkasi kiek ramesnio poilsio mėgėjai ir tie, kurie pasirengę ant slidžių atsistoti pirmą kartą ar nori patobulinti primirštus įgūdžius. Vis dėlto tai toli gražu nereiškia, kad Val di Solė – tik naujokams. Pastarieji čia jaučiasi komfortiškai, tačiau nenuobodžiauja ir įgudę. Bendras Val di Solės trasų ilgis – apie 360 km, o jas aptarnauja 140 keltuvų. Saulės, kaip ir Alte Valtelina kurorte, čia netrūksta, tai sufleruoja pats kurorto pavadinimas, kuris itališkai reiškia saulės slėnį.

„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna
„Novaturo“ archyvo nuotr./Val di Sole Madonna

Šis Italijos slidinėjimo kurortas žavi atvykėlius savo gamta – sniego kepurėmis papuoštos kalnų viršūnės puikiai dera su apsnigtomis, tačiau vieną kitą žalią šaką iškišančiomis pušimis. Tiesa, nors kurortas laikomas ramesniu, rasime čia ir kur pasisėdėti su draugais – jaukių kavinukių, taip pat krautuvėlių bei sveikatingumo centrų.

Visai netoli Val di Solės yra prašmatnusis Val di Rendena, kuriame įsikūręs elitinis Madonna di Campiglio kurortas. Jame vyko ne vienas tarptautinis slidinėjimo turnyras. Kurortas garsėja šiuolaikiška technika ir moderniais liftais, aptarnaujančiais 150 km puriu sniegu nusėtų slidinėjimo takų, o slidinėjimo trasos svyruoja tarp 700 m–3600 m aukščio virš jūros lygio.

Galiausiai, ne ką prastesnis pasirinkimas ir slidininkų jau numylėtas Val di Fiemės kurortas. Čia susirenka labai įvairių sniego sporto šakų mėgėjai – visi nuo įprastų slidžių, snieglenčių iki biatlono ar ekstremalių pramogų mėgėjų gali mėgautis Alpi gėrybėmis. 900 kv/m teritorijoje puriu sniegu išklota per 100 km slidinėjimo takų, pradedantiesiems atverta slidinėjimo mokykla, o norintiems dar didesnių atrakcijų – naktiniai slidinėjimai.

Prancūzijos vilionė

Prancūzija keliautojus traukia ne tik Paryžiumi, Eliziejaus laukais ir Eifelio bokštu. Šalies slidinėjimo kurortai – įspaudę ryškų pėdsaką slidinėjimo ir viso žiemos sporto entuziastų žemėlapyje. Vienas iš populiariausių Prancūzijos slidinėjimo regionų – Lionas, kuriame įsikūręs ne vienas puikia infrastruktūra pasižymintis kurortas. Vieni garsiausių – Trys slėniai, Paradiski ir Dviejų Alpių. Ką verta apie juos žinoti?

123rf.com nuotr./Slidinėjimo rojus Prancūzijoje – Trys Slėniai
123rf.com nuotr./Slidinėjimo rojus Prancūzijoje – Trys Slėniai

Tris Slėnius galima vadinti Alpių kurortų lyderiu – ir didžiausias, ir bene populiariausias. Čia susirenka įvairaus kalibro slidininkai – nuo pradinukų iki užkietėjusių slidžių aistruolių, nuo įvairių žiemos sporto entuziastų iki norinčių tiesiog pasigrožėti romantiškai sniegu padengtomis Alpėmis. Tris Slėnius iš tiesų galima vadinti viena iš Europos slidinėjimo sostinių – 600 km puikių kokybišku sniegu padengtų slidinėjimo takų, 180 keltuvų, puikiai išvystyta jų infrastruktūra ir moderni įranga. Aukščio amplitudė Trijuose slėniuose išties nemenka: nuo žemiausiai – 600 m aukštyje – įsikūrusio Bride le Beno taško iki Val Toranso, siekiančio 2 300 m aukštį.

Su vadinamąja Alpių slidinėjimo sostine rimtai pakonkuruoti gali nebent kitas žymus Prancūzijos kurortas – Paradiski. Pastarajam netrūksta argumentų pervilioti dalį slidinėjimo aistruolių iš Trijų Slėnių. Pirmiausia, Paradiski sužavi savo kraštovaizdžiu – vaizdai, kuriais slidinėjimo entuziastai gali mėgautis visų atostogų metu – išties nepakartojami. Kalnuotus, staigius nusileidimo takus ir miško takelius keičia lygumos, horizonte matyti vienas už kito besirikiuojantys snieguoti kalnai, neaprėpiami sniegynų plotai plyti ir apačioje, o į šį reginį vis įsiterpia žali miškų lopinėliai.

123rf.com nuotr./Slidinėjimo rojus Prancūzijoje – Trys Slėniai
123rf.com nuotr./Slidinėjimo rojus Prancūzijoje – Trys Slėniai

Paradiski ekstremalesnio slidinėjimo gerbėjus privilioja ir didesniu kalnų aukščiu – žemiausias taškas siekia 1 200 m virš jūros lygio, o aukščiausia trasa įsikūrusi net 3 250 m aukštyje. Tiesa, Paradiski kurorte keliautojas gali rasti ir pačių įvairiausių pramogų – nuo suvenyrų krautuvių, jaukių kavinių, neįprastų žiemos atrakcijų iki SPA paslaugų. Taigi šis Prancūzijos kurortas laukia ne tik juodų trasų gerbėjų, bet ir tiesiog kalnuose pailsėti norinčių jų artimųjų.

Verta paminėti, kad Prancūzija turi ką pasiūlyti ir jaukesnį, ramesnį bei labiau šeimyninį poilsį propaguojantiems slidininkams. Tokius lūkesčius puikiai atitinka daugiau nei pusantro šimto metų skaičiuojantis Dviejų Alpių kurortas. Pastarasis, kaip ir anksčiau minėti, siūlo daugybę pačių įvairiausių pramogų, tačiau yra kiek labiau orientuotas į vaikus bei šeimyninį poilsį, taigi jį dažniau renkasi atvykstantys su mažaisiais.

Slidininkams čia taip pat tikras rojus, siūlantis net 225 km įvairaus sudėtingumo – nuo žalių iki juodų – nusileidimo takų. Žemiausias jų įtaisytas 2 200 m aukštyje, o aukščiausias – 2 600 m. Tiesa, malonių pramogų atostogautojai gali rasti pasikėlę ir kiek aukščiau – į 3 200 m esanti ledo urvą, kur galima pasivažinėti ponių traukiamomis rogėmis.

Kuo nustebins Andora?

Į „varžybas“ dėl slidininkų dėmesio kasmet įsitraukia ir Andora. Tiesa, tikrai pagrįstai, mat Grandvalyros regionas tarp slidininkų jau yra užsitarnavęs gerą reputaciją. Čia mielai atvyksta ir norintys ant slidžių atsistoti pirmą kartą, ir svajojantys apie sudėtingiausias trasas, ir norintys slidinėjimo malonumą suderinti su šeimos poilsiu. Pramogų vaikams, mažylių priežiūros centrų ir slidinėjimo mokyklų galima rasti beveik kiekviename Andoros slidinėjimo kurorte.

123rf.com nuotr./Grandvalyra
123rf.com nuotr./Grandvalyra

Visi Grandvalyros slidinėjimo kurortai pasirengę žiemos sporto entuziastams pasiūlyti itin kokybiškas pramogas – puikiai išvystytą takų infrastruktūrą ir kokybę, modernų jų aptarnavimą ir žiemos pramogų įvairovę. Kur benuvyktų, entuziastai ras puikią sniego dangą, tiek lygumų, tiek kalnų trasų ir, be abejo, nepakartojamus kalnų reginius. Ir vis dėlto, kaip išsirinkti tarp Eskaldeso, Enkampo, Kaniljo ar Pas de la Kasa kurortų?

Žymiausiu ir bene populiariausiu Andoros slidinėjimo kurortu laikomas Pas de la Kasa. Viena iš pastarojo vizitinių kortelių – aktyvus naktinis gyvenimas, aktualus tiek slidininkams, tiek linksmybių mėgėjams. Kurorte veikia naktinė slalomo trasa, o aktyvus naktinis gyvenimas – vakarėliai ir barai – gyvi iki paryčių.

Pas de la Kasa kontrastu galima laikyti žavų ir ramų Kaniljo kurortą, laikomą vienu seniausių ir autentiškiausių visame regione. Tai – vienas labiausių šeimų lankomų kurortų, mat mažiesiems čia skiriama itin daug dėmesio – veikia mokyklos, vaikų darželiai, kur slidinėti mokomi vaikai nuo 3 metų.

Dažnai slidinėjimo entuziastai renkasi ir Eskaldeso ar Enkampo kurortus. Pirmasis vilioja itin gerai išvystyta turizmo infrastruktūra bei vandens procedūromis, čia įsikūręs ir vienas didžiausių SPA centrų Europoje – „Caldea“. Enkampą pasirenka ramybės mėgėjai – nedidelis tykus kurortas turi išskirtinę aurą. Tiesa, daugelį čia sužavi ir unikalus bet 6 km lininis keltas, padedantis pasiekti įvairias slidinėjimo trasas vos per 15 minučių.

Daugiau informacijos galite rasti spustelėję čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius