Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su turistais dirbantis turkas Mustafa Erkutas: „Jei būtų nesaugu, savo šeimą išsiųsčiau į Lietuvą“

„Aš dirbu turizmo srityje – organizuoju keliones ir pramogas lietuviams Turkijoje, todėl man labai svarbu, kad tokie įvykiai turistų neišgąsdintų. O jie padaro savo“, – sako Alanijoje gyvenantis turkas Mustafa Erkutas.
Mustafa Erkut
Mustafa Erkutas / „Facebook“ nuotr.

Po žinios, kad spalio 14 d. Turkijos kurortą Antaliją sukrėtė išpuolis – kelyje tarp Antalijos ir Kemero kurortų sprogo mažiausiai dvi iš kalnuotos vietovės paleistos raketos, ekskursijas ir kitas pramogas Antalijoje bei Alanijoje organizuojantis M.Erkutas sakė sulaukęs daug klientų skambučių ir žinučių. Visi domisi, kas dabar bus, ar saugu poilsiauti Turkijoje ir panašiai.

Keliu tarp Antalijos ir Kemero, kur įvykdytas išpuolis, dažnai važiuoja turistų pilni autobusai – poilsiautojai vyksta į viešbučius iš oro uosto arba keliauja į oro uostą, ekskursijas.

„Vakar su 40 turistų buvau ekskursijoje ir viskas buvo gerai. Kas bus rytoj, garantuoti negaliu. Tačiau pasakysiu taip: jei jausčiau, kad Antalijoje ar Alanijoje nesaugu, žmoną išsiųsčiau į Lietuvą“, – kalbėjo su lietuve šeimą sukūręs turkas.

Anot pašnekovo, Turkijos vyriausybė labai stengiasi, kad kurortinės zonos, taip pat ir Antalija, būtų saugios gyventojams ir turistams. Miestuose nuolat budi daug civiliais rūbais apsirengusių pareigūnų, įvažiuojant į miestus yra patikros postai. Papildoma apsauga klientams pasirūpina ir viešbučiai.

„Vyriausybė supranta, kad Antalija – Turkijos širdis. Todėl čia stengiamasi užtikrinti saugumą“, – tikino M.Erkutas.

Nieko neatsitiko. Gerai, kad nebuvo autobusų. Vyriausybė šiuos regionus tikrai apsaugo, – tikino M.Erkutas.

Vis dėlto jis neslėpė, kad tai, kas vyksta jau ne vienerius metus Turkijos rytuose, galima vadinti karu.

„Rytinėje Turkijos dalyje turime teroristų grupes. Garantuoju, kad viena jų šiandien patvirtins, kad raketas paleido jie. Vyriausybė stengiasi išvalyti regioną nuo tų separatistų ir daug jau padarė. Iki šiol beveik kasdien žūsta kariai ir teroristai. Šis įvykis turbūt buvo jų revanšas“, – svarstė M.Erkutas.

Motyvas nežinomas

Kaip 15min jau skelbė, vietos policijos pareigūnai „CNN Turk“ pranešė, kad viena raketa nukrito į šalia kelio esantį lauką, o kita pataikė į šalia kelio esančią žvejybos parduotuvę.

Manoma, kad raketas nežinomieji paleido iš kalnuotos miškingos vietovės. Policijos pareigūnai teigia manantys, kad taikinys buvo ne žvejybos parduotuvės, o tuo metu keliu judėję kurą vežantys vilkikai. Tačiau užpuolikams nepavyko į juos pataikyti.

Tuo tarpu leidinys „Hurriyet“ skelbia, kad raketų taikinys buvo netoli nuo sprogimo vietos prie kranto prišvartuotas tanklaivis.

Kol kas nėra žinoma, kas atsakingas už šį išpuolį ir koks buvo jo motyvas.

123rf.com /Kemeras, Turkija
123rf.com /Kemeras, Turkija

Lietuviai saugūs ir tęsia atostogas

Antalijos regionas ypač populiarus tarp poilsiautojų iš Lietuvos. Jų ten esančiuose miestuose yra ir šiuo metu. Tačiau pirminiais kelionių organizatorių duomenimis, nė vienas iš lietuvių nenukentėjo.

„Šiuo metu Kemere yra 40 mūsų turistų. Nė vienas iš jų nenukentėjo“, – penktadienio dieną tikino kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ komunikacijos vadovė Karolina Kažukauskaitė. Tiesa, savo klientams bendrovė išsiuntė trumpąsias SMS žinutes su rekomendacija kol kas likti viešbutyje.

„Vadovaujamės principu: geriau padaryti daugiau ir pasisaugoti, nei per mažai“, – teigė kelionių organizatoriaus atstovė.

Incidentas įvyko kelyje, kuris veda į Kemero kurortą. Toje vietoje viešbučių nėra. Vietos „Tez Tour“ biuro atstovai nuvyko į įvykio vietą. Pasak jų, laikinai buvo sustabdytas eismas, bet dabar (penktadienį apie pietus – aut. past.) jis jau atkurtas – kelias atidarytas.

Bendrovės „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros vadovės Ingos Aukštuolytės teigimu, „Tez Tour“ klientai taip pat nenukentėjo ir šiuo metu saugūs.

„Incidentas įvyko kelyje, kuris veda į Kemero kurortą. Toje vietoje viešbučių nėra. Vietos „Tez Tour“ biuro atstovai nuvyko į įvykio vietą. Pasak jų, laikinai buvo sustabdytas eismas, bet dabar (penktadienį apie pietus – aut. past.) jis jau atkurtas – kelias atidarytas.

Pirminiais duomenimis, įvykio metu mūsų turistų ten nebuvo. Susisiekta su artimiausiais viešbučiais, kuriuose apsistoję turistai iš Lietuvos. Pasak viešbučių atstovų, kurortuose ramu, gyvenimas teka įprasta vaga“, – teigė I.Aukštuolytė. Tik Kemero regione šiuo metu yra 860 „Tez Tour“ turistų.

„Iš mūsų partnerių užsienyje šiam momentui turime informaciją, kad įvyko sprogimas žvejybos parduotuvėje. Niekas nenukentėjo. Viešbučiai, kuriuose yra yra apsistoję mūsų klientai, yra pakankamai nutolę nuo įvykio epicentro. Turistai tęsia atostogas“, – sakė bendrovės „Novaturas“ rinkodaros ir viešųjų ryšių vadovė Dovilė Zapkutė. Jos teigimu, šiuo metu Kemere yra 687 „Novaturo“ klientai iš Lietuvos.

Visi kelionių organizatoriai teigė nuolat palaikantys ryšį su savo atstovais Antalijoje, atidžiai stebi padėtį minėtame Turkijos regione, taip pat bendradarbiauja su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija (URM) ir papildomus sprendimus dėl turistų, esančių Antalijoje bei planuojančių ten vykti, priims atsižvelgę į URM rekomendacijas. Kol kas teigiama, kad visi skrydžiai vyks įprastu grafiku – jokių pokyčių nenumatyta.

Valstybinis turizmo departamentas penktadienio popietę pranešė, kad stebi situaciją ir palaiko ryšį su kelionių organizatoriais. Vykstantiems į Turkiją patariama laikytis URM rekomendacijų. Jas rasite paspaudę čia. Tiesa, apie Antaliją rekomendacijose nekalbama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius