Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveikui jau 100 metų! Hašeko pėdomis nuo užeigų iki Teisingumo burnos

2021 m. kovo 14 d. sukako lygiai šimtas metų, nuo to kai Jaroslavas Hašekas (1883–1923) ir jo draugas Franta Saueras pradėjo pardavinėti pirmąsias knygutes „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai pasauliniame kare“.
Kareivis Šveikas
Kareivis Šveikas / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Čekija Kelionės

Po dvejų metų Hašekas mirė sulaukęs 40 metų, bet nespėjęs pabaigti savo romano. Kas tada manė, kad jo kūrinys bus išverstas į beveik šešiasdešimt kalbų, parduotas milijonais egzempliorių ir net po šimto metų patiks skaitytojams?

Kelionė Hašeko pėdomis prasideda „U Kamenáče“ užeigoje Prahos Žižkovo rajone. Tikriausiai čia pat, 1921 m., Hašeko draugas, anarchistas Franta Saueras, atnešė parduoti pirmąsias knygutes apie Šveiko nuotykius. Dar neseniai Žižkovas buvo visų užmirštas ir turistų aplenkiamas darbininkų rajonas. Šiandien čia viename kvadratiniame metre yra daugiau barų ir aludžių negu bet kur kitur Prahoje. Lankytojus ypač pritraukia vietos, susijusios su garsaus rašytojo gyvenimu.

1921 m. rugpjūtį Hašekas su žmona Šura išvyko į Lipnicę prie Sazavos (114 km nuo Prahos). Iš pradžių jie gyveno aludėje „U České koruny“ („Prie Čekijos karūnos“), tačiau po metų Hašekas nusipirko namelį šalia Lipnicės pilies. Lipnicėje, daugiausia aludėje „U české koruny“, jis parašė antrąjį ir trečiąjį „Šveiko“ tomą, tačiau ketvirtojo tomo nespėjo pabaigti. Hašekas mirė savo namelyje 1923 m. sausio 3 d. ir buvo palaidotas vietinėse kapinėse.

Šiandien rašytojo namelyje yra jo gyvenimui ir kūrybai skirtas muziejus. Čia galima pamatyti laikraščius, knygas ir asmeninius autoriaus daiktus. Hašeko gyvenimas Lipnicėje minimas ir užeigoje „U české koruny“, kurią atstatė rašytojo anūkas Ričardas Hašekas. 125. Hašeko gimtadienio progą šalia aludės buvo atidengtas rašytojo paminklas – Josefo Malejovskio darbas.

Netoliese yra dar vienas paminklas, skirtas garsaus rašytojo kūrybai. Akmenų skaldyklose, netoli Lipnicės prie Sazavos, galima pamatyti tris didžiules beveik trijų metrų aukščio reljefų grupes: „Bretšneiderio ausis“, „Teisingumo burna“ ir „Aukso akys“. Visi trys reljefai sudaro „Nacionalinį slapto pasiklausymo paminklą“ ir juos jungia maždaug 4 km ilgio turistinis takas, prasidedantis užeigoje „U české koruny“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius