Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šventinis pabėgimas – kur Europoje smagiai atšvęsti Kalėdas ir Naujuosius?

Nors ruduo dar neįpusėjo, apie šventinį laikotarpį, jo planavimą ir keliones jau reikėtų pradėti galvoti. Nerūpestingai laukdami gruodžio mėnesio ar pirmojo iškritusio sniego, keliautojai gali smarkiai nusivilti, nes kelionių pasiūlymai sparčiai tirpsta, teigia kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ atstovė Rasa Balčiūnaitė.
Vaikai kalėdinėje mugėje
Kalėdų mugė Miunchene / Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr.

Ruošk roges rudenį ir žiemą keliauk be rūpesčių

„Vis daugiau lietuvių didžiąsias metų šventes, Kalėdas bei Naujuosius metus, trokšta praleisti už Lietuvos ribų. Tačiau tokio tipo kelionės yra išgraibstomos pakankamai anksti. Ketinantys užsisakyti dominančią kelionę šventiniam laikotarpiui tai turėtų padaryti kuo skubiau, nelaukti gruodžio mėnesio. Kitu atveju gali tekti nusivilti ir svajonių atostogas atidėti kitiems metams, nes patinkantys pasiūlymai bus paprasčiausiai išpirkti“, – sako R. Balčiūnaitė.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad, prasidėjus šventiniam, laikotarpiui pakyla ir kelionių kainos. Perkant keliones iš anksto, dažniausiai būna taikomos nuolaidos“, – sako pašnekovė.

Populiariausia šventinės kelionės kryptis – Laplandija

„GRŪDA“ organizuoja daug šventinių kelionių Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiui. Populiariausia kryptis neabejotinai išlieka Suomijos magnetas, amžinos vaikystės šalis – Laplandija. Aplankyti Kalėdų Senelį, paglostyti jo elnius ir išvysti dovanas pakuojančius nykštukus svajoja ne tik maži, bet ir dideli.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Laplandija
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Laplandija

„Laplandija gali pasigirti ne tik nuostabia gamta, šiaurės pašvaistėmis, bet ir išskirtinėmis pramogomis. Pradedant apsilankymu šiaurietiškų laikų-haskių fermoje, pasivažinėjimu vietine transporto priemone – laikų kinkiniais ir baigiant sniegomobilių safariu užpustytos tundros takais ir kalneliais.

Nepamirškime ir kelionės kulminacijos – apsilankymo pas patį Kalėdų Senelį – Joulupukki – kaime prie poliarinio rato. Čia keliautojai turi išskirtinę galimybę ne tik apsilankyti senelio Šalčio rezidencijoje, su juo pabendrauti, nusifotografuoti, bet ir pasinaudoti Kalėdiniu paštu, iš kurio galima išsiųsti atvirlaiškį su paties Kalėdų Senelio antspaudu“, – pasakoja R. Balčiūnaitė.

Šios ir daugybė kitų pramogų, kaip apsilankymas Laplandijos sostinėje Rovaniemyje ar Kalėdų Senelio parke, kuriame smalsuoliai gali stebėti žaislus gaminančius ar imbierinius sausainius kepančius elfus, džiugina ne tik vaikus, bet ir jų tėvelius. Būtent todėl kelionės į Kalėdų sostinę Laplandiją yra išparduodamos greičiausiai.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Šiaurės elnias Suomijoje
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Šiaurės elnias Suomijoje

Tarp populiariausių krypčių – Europos sostinės

R. Balčiūnaitės teigimu, didžiųjų švenčių laikotarpiu lietuviai dažniau renkasi trumpas, 2-4 dienų ir savaitgalines išvykas autobusu į pagrindinius Europos miestus. Gausiausiai keliaujama į įspūdingo grožio Prahą. Šį nostalgija dvelkiantį miestą galima ne tik pamatyti, bet ir pajusti: rotušės aikštė su turtingą miesto istoriją menančiais pastatais, senoji rotušė su įžymiuoju astronominiu laikrodžiu bei daugybė kitų žadą atimančių vietų atmintyje įstrigs ilgam.

Vykstama ir į kanalų, laisvės bei menininkų miestu vadinamą Amsterdamą. Taip pat populiaru keliauti į visuomet romantišką ir melancholišką Paryžių, kuris užburia stebuklingomis šviesomis, į niekados nemiegantį ir jaukumu alsuojantį Berlyną, modernų, bet kartu ir beprotiškai mielą Taliną, idiliškąją Vieną bei kitas sostines.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Pagrindinė Talino aikštė Kalėdiniu laikotarpiu
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Pagrindinė Talino aikštė Kalėdiniu laikotarpiu

„Prieššventiniu laikotarpiu miestai vilioja ne tik įspūdingais, švieselėmis papuoštais pastatais, dekoracijomis, pramogomis, bet ir cinamonu kvepiančiomis kalėdinėmis mugėmis“, – teigia pašnekovė.

Į Kalėdines muges turistai plūsta pasižvalgyti, papramogauti, atsigerti karšto vyno ir, žinoma, apsirūpinti paskutinės minutės šventiniais pirkiniais. Jaukus kalėdinių melodijų ir šventiškai nusiteikusių žmonių šurmulys, kvapai, puošniais Kalėdų žiburiais dekoruoti prekystaliai ir nuoširdus juokas sukuria nepaprastai jaukią ir šiltą atmosferą, dėl kurios verta nuvykti net į kitą šalį. Nemažą dalį šventinių mugių galima rasti visai netoli Lietuvos – Rygoje, Taline, Krokuvoje.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Kalėdinė mugė
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Kalėdinė mugė

Kalėdinių mugių karalystė – Vokietijos miestai

Vienos seniausių ir didžiausių Kalėdinių mugių vyksta Vokietijoje: Niurnberge, Brėmene, Hamburge, Berlyne. Šventiniai prekystaliai lankytojų laukia jau nuo lapkričio mėnesio pabaigos iki pat Kūčių.

Keliautojai pamilo Hamburgą, čia miestiečiams bei miesto svečiams siūloma pasivaikščioti po beveik trijų kilometrų ilgio mugę, kur galima įsigyti įvairiausių kalėdinių dovanų, suvenyrų, paragauti vietinio maisto, atsigerti čia pat šildomo vyno. Populiaru aplankyti ir Brėmeną, šio miesto traukos paslaptis – magiška upės Weser krantinė, kurioje, lyg ypatingame Advento kalendoriuje, kiekvieną dieną atidaromos vis kitos mažos durelės, slepiančios po staigmeną. Na, o Niurnbergo mugė išskirtinė tuo, kad yra viena seniausių bei populiariausių ne tik Vokietijoje, bet ir visoje Europoje.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Kalėdinė mugė Vokietijoje
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Kalėdinė mugė Vokietijoje

Naujieji metai – laive, prisidengus veidą kauke ar tarp kalnų?

Tarp populiariausių šventinių kelionių išlieka ir Naujųjų šventimas kruiziniame laive. Tai romantiškas ir nekasdienis būdas užbaigti senuosius ir pradėti naujuosius metus – poilsis, skanus maistas, gyva šokių muzika, karaokė ir kitos pramogos yra neatsiejami Naujųjų metų nakties atributai.

„Didysis Baltijos kruizas yra vienas geidžiamiausių kelionės pasirinkimų. Naujametinės nakties pokylis laive yra toks įspūdingas, kad net ir tie, kurie paprastai nėra dideli kruizinių laivų gerbėjai, lieka maloniai nustebinti. Maršrutas taip pat labai įdomus, nes vos per kelias dienas yra aplankomi net trys miestai – Talinas, Helsinkis ir Stokholmas bei populiariausios ir labiausiai turistų lankomos vietos juose“, – sako vadybininkė Rasa Balčiūnaitė.

Itin mėgstamos kelionės į Italiją. Nors ir sakoma, kad visi keliai veda į Romą, žiemą turistai mieliau renkasi aplankyti madingąjį Milaną arba Romeo ir Džiuljetos meilės istorijos miestą Veroną. Artėjant vidurnakčiui veroniečiai ir miesto svečiai renkasi miesto širdyje – Bra aikštėje, kur skambant gyvai muzikai Naujųjų metų pradžią skelbia įspūdingas fejerverkas.

Norintiems šiek tiek daugiau intrigos ir paslapties, siūloma vykti į Veneciją, pasaulinės kultūros stebuklą. Čia, Šv. Morkaus aikštėje, Naujųjų naktį dangus nusidažys įvairiomis spalvomis, o žmonės pasipuoš šventinėmis kaukėmis.

123rf.com nuotr./Venecija
123rf.com nuotr./Venecija

Dar viena, sparčiai populiarėjanti, kelionės kryptis – Šveicarija. Šią šalį renkasi tie keliautojai, kurie nori šventes praleisti ramiai ir Naujametinius fejerverkus stebėti kalnų apsuptyje. Juk kartais taip norisi pabėgti nuo miesto šurmulio ir tiesiog pasimėgauti užtarnautu poilsiu bei paganyti akis po užburiančią gamtą.

Gamtos grožis yra Šveicarijos vizitinė kortelė. Kad ir kur beeitumėte, čia Jus lydės didinga kraštovaizdžio įvairovė – Alpių kalnų didybė, snieguotos viršūnės, siauri tarpekliai, vaizdingais slėniais riedantys kalnų traukiniai bei kiti, atvirutės verti vaizdai.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Naujieji metai Šveicarijoje
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Naujieji metai Šveicarijoje

Poilsis pažintinių kelionių metu

„Pažintinės kelionės yra puikus būdas ne tik pamatyti pasaulį, bet ir atsipūsti nuo kasdienių rūpesčių. Kartais žmonės jų prisibijo, nes mano, kad kelionės metu pavargs. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į kelionės programą, nes vienos išvykos yra labiau pažintinės, kurių metu reikia pasiruošti aktyviam laisvalaikio praleidimui, o kitos – labiau poilsinės, kai yra pakankamai laiko pailsinti tiek kūną, tiek protą“, - pasakoja R. Balčiūnaitė.

Be to, pasak pašnekovės, tokio tipo išvykose žmonėms nereikia sukti galvos nei dėl ekskursijų, nei dėl kitų smulkmenų. Keliautojai gali atsipalaiduoti bei daugiau laiko skirti sau ir savo šeimai. Juk atostogauti dažnai leidžiasi net kelios kartos, todėl laikas bendraujant su saviškiais yra labai svarbus.

Tam pritaria ir „GRŪDOS“ keliautoja Austėja su visa šeima autobusu vykusi į Laplandiją.

„Šios šešios dienos buvo ypatingos: juokavome, kalbėjomės, tiesiog buvome drauge. Tai tikriausiai dar didesnis Kalėdinis stebuklas, nei pati kelionė į Laplandiją. Kita vertus, be Laplandijos nebūtų šio stebuklo. Visada visi prisiminsime, kaip aplankėme Kalėdų Senelį . Ir mūsų vaikai – kai jiems bus 50 metų ir savo anūkams pasakos apie šią kelionę– pasakys, kad ten buvo ne tik su tėvais ir teta, bet ir su savo bočiumi ir baba. Tai dovana, kuri buvo dovanota ne tik man ir mano vaikams, bet iš tiesų ir jų vaikams ir vaikaičiams. Kuo toliau, tuo geriau suprantu, kad bene gražiausia dovana, kokią galima duoti artimam žmogui, yra buvimas kartu,“ – sako keliautoja.

„Kelionės ne tik gydo, įkvepia, praturtina, bet ir suartina. Ne veltui „GRŪDA“ šūkis yra „Gera keliauti kartu“, – sako vadybininkė Rasa.

Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Keliautojų susitikimas su Kalėdų seneliu
Kelionių organizatoriaus „GRŪDA“ nuotr. /Keliautojų susitikimas su Kalėdų seneliu

Šventes praleisti svetur yra ne tik originalus, bet ir nebrangus pasirinkimas. Šiuo metu kelionių organizatorius „GRŪDA“ išankstiniams šventinių kelionių paketams autobusu taiko 15 proc. nuolaidą, kuri galios iki spalio 7 dienos bei papildomą 2 proc. nuolaidą, kelionę įsigyjant internetu. Iš viso daugiau kaip 30 šventinių pasiūlymų ir daugybę kitų kelionių idėjų rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius