-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Taifūnas Hagupit susilpnėjo, tačiau vis tiek kelia pavojų daliai Filipinų

Penktadienį oro biuras PAGASA pranešė, kad taifūnas Hagupit arba Ruby, kaip jį vadina Filipinuose, susilpnėjo. Tačiau ekstremali situacija šalyje neatšaukiama.
Prie Filipinų artėja galingas taifūnas Hagupitas
Prie Filipinų artėja galingas taifūnas Hagupitas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Surengtoje spaudos konferencijoje kalbėję PAGASA atstovai teigė, kad prie pakrantės artėjančio taifūno greitis siekia apie 195 km/val., netoli epicentro – iki 230 km/val. Savo piko metu vietomis jo greitis buvo 300-350 km/val. 

Kaip ir anksčiau manoma, kad stipriausiai taifūną pajus Rytų Samaro ir Šiaurės Samaro salų sritys. Pakrantes audra turėtų pasiekti iki šeštadienio vakaro (vietos laiku). Prognozuojama, kad taifūnas dar susilpnės, tačiau, nepaisant to, valdžios institucijos pavojaus neatšaukia, evakuacija iš taifūno kelyje esančių regionų taip pat tęsiama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prie Filipinų artėjant taifūnui žmonės apsistojo bažnyčioje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prie Filipinų artėjant taifūnui žmonės apsistojo bažnyčioje

PAGASA prognozuoja, kad šiose srityse vandens bangų aukštis bus nemažesnis nei 4 metrai, taip pat, be stipraus vėjo, galima tikėtis ir gausaus lietaus (7,5-20 mm per valandą). Taigi, išlieka potvynio tikimybė.

Atsipalaiduoti neturėtų ir į mažesnio pavojaus zoną patenkančių Filipinų salų gyventojai bei čia esantys turistai. „Taifūnui turi ruoštis visi“ – pabrėžė spaudos konferencijos dalyviai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija turi duomenų tik apie du Lietuvos piliečius, esančius Filipinuose. Jie susisiekė su Lietuvos Respublikos ambasada Japonijoje. Valstybinis turizmo departamentas neturi duomenų apie šiuo metu organizuotas turistų grupes į Filipinus.

Penktadienį ryte 15min.lt skaitytoja Snadra N., su šeima esanti Cebu saloje, Filipinuose, pasakojo, kad jaučiasi saugiai, tačiau atidžiai seka informaciją per televiziją – žinios apie taifūną nuolat atnaujinamos ir rodomos visą parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius