Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

TOP 10 gražiausių pasaulio fjordų: čia supranti, kokia galinga ir stulbinanti gali būti gamta

Fjordai – gilūs, siauri ir ilgi vandens telkiniai, esantys tarp aukštų uolų. Aplink juos – unikalus kraštovaizdis, kuris nuolat traukia žmones. Fjorduose galima ne tik grožėtis vaizdais, bet ir patirti įvairių nuotykių plaukiant baidarėmis, valtimis ar žygiuojant pėsčiomis.
Gražiausių pasaulio fjordai
Gražiausi pasaulio fjordai / 123RF.com nuotr.

Įvairiose pasaulio dalyse yra daugybė fjordų, tačiau šiame sąraše yra patys įspūdingiausi. Juos verta pamatyti ir suvokti, ką sugeba gamta, rašoma „The Travel“.

10. Milfordo fjordas, Naujoji Zelandija

Naujojoje Zelandijoje taip pat yra keletas įspūdingiausių pasaulyje fjordų. Fjordlando nacionaliniame parke yra keletas fjordų, kuriuose galima patirti nepakartojamų nuotykių, tačiau Milfordo fjordas yra pats populiariausias.

123RF.com nuotr. / Milfordo fjordas, Naujoji Zelandija
123RF.com nuotr. / Milfordo fjordas, Naujoji Zelandija

Šiam fjordui būdingi šniokščiantys kriokliai, žaliuojančia augmenija apaugę aukšti kalnai ir krištolo skaidrumo vandenys, kuriuose gyvena daugybė įvairių jūrų gyvūnų. Šios vietos lankytojai dažnai leidžiasi į žygius aplink fjordą einančiais takais, taip pat plaukioja baidarėmis, žvalgosi iš kruizinių laivų, žvejoja ar nardo vandenyje.

9. Hovo fjordas, Kanada

Hovo fjordas yra vakarinėje Vankuverio dalyje ir dažnai vadinamas piečiausiu Šiaurės Amerikos fjordu. Jis tęsiasi apie 42 km ir apima kelias salas, kuriose visada laukiama lankytojų.

Hovo fjordo lankytojai gali leistis į žygius pėsčiomis po salas ar pasimėgauti plaukiojimu baidarėmis. Tai taip pat puiki vieta nardymui – čia yra vietų, kur galima pamatyti sudužusius laivus ar jūros gyvūniją.

Vida Press nuotr. / Hovo fjordas, Kanada
Vida Press nuotr. / Hovo fjordas, Kanada

8. Ūkanotasis fjordas, Aliaska

Ūkanotasis fjordas yra Aliaskos nacionalinis paminklas, kuriame saugomi milijonai akrų kraštovaizdžio ir jūros uolų. Paminklas yra Tongasų nacionaliniame parke, jam būdingi griausmingi kriokliai, krištolo skaidrumo vanduo ir gausybė laukinių gyvūnų.

Šios vietovės tyrinėjimą galima pradėti plaukiojant valtimi ir apžiūrėti kraštovaizdį nuo upės, taip pat galima skristi lėktuvu ir fjordą apžvelgti iš paukščio skrydžio. Kiti nuotykiai, kuriuos čia galima patirti, yra žygiai pėsčiomis ir laukinės gamtos stebėjimas.

7. Nepatikimasis fjordas, Naujoji Zelandija

Nepatikimasis fjordas yra Fjordlando nacionaliniame parke. Jis pasižymi unikaliu kraštovaizdžiu, kurio pakanka abejonėms išsklaidyti.

Nors Ūkanotasis fjordas yra populiaresnis, savo dydžiu jis neprilygsta šiam Naujosios Zelandijos fjordui. Jo gylis – 421 m, o ilgis – 40 km, todėl jis yra giliausias ir antras pagal ilgį fjordas visoje Pietų saloje. Dėl to jis labiau tinka tiems, kurie ieško ilgesnių nuotykių ir daugiau fjordo kraštovaizdžio vaizdų. Čia yra gražių krioklių ir unikalių jūros gyvūnų, pavyzdžiui, delfinų ir pingvinų.

123RF.com nuotr. / Nepatikimasis fjordas, Naujoji Zelandija
123RF.com nuotr. / Nepatikimasis fjordas, Naujoji Zelandija

6. Hardangerfjordenas, Norvegija

Norvegija yra fjordų tėvynė, nes šalyje jų yra daugiau nei tūkstantis. Štai Hardangerfjordenas – vienas iš jų. Pagal ilgį jis yra antras ilgiausias Norvegijos fjordas ir penktas ilgiausias pasaulyje – jo ilgis siekia 179 kilometrus.

Čia yra garsusis Trolio liežuvis, nuo kurio atsiveria įspūdingas fjordo vaizdas. Be pėsčiųjų žygių, Hardangerfjordene taip pat galima žvejoti, plaukioti baidarėmis, stovyklauti ir užsiimti alpinizmu, netoliese yra slidinėjimo kurortas, kuriame galima patirti dar daugiau nuotykių.

123RF.com nuotr. / Hardangerfjordenas, Norvegija
123RF.com nuotr. / Hardangerfjordenas, Norvegija

5. Comau fjordas, Čilė

Čilės Lagoso regione esantis Comau fjordas, kuris dar vadinamas Leptepu, yra viena iš daugybės vietų Pietų Amerikoje, kur galima patirti puikių įspūdžių.

Fjordas tęsiasi 68 km, jame yra įspūdingų krioklių, vešlių miškų ir aukštų viršūnių. Geriausias būdas tyrinėti šią vietą – plaukti kruiziniu laivu arba baidarėmis. Tuo metu galima iš arti susipažinti su unikalia šio gamtos kūrinio fauna ir flora.

4. Lysės fjordas, Norvegija

Pietvakarių Norvegijoje esantis Lysės fjordas pasižymi įspūdingais gamtos vaizdais. Jis taip pat yra vienas iš didžiausių Norvegijos fjordų. Keliautojai, atvykę į šį fjordą, turi galimybę leistis į visame pasaulyje žinomus žygius, pamatyti kalnų ožkas arba plaukti skaidria upe pro galingas uolas, išvysti krioklius bei vietovės biologinę įvairovę.

123RF.com nuotr. / Lysės fjordas, Norvegija
123RF.com nuotr. / Lysės fjordas, Norvegija

3. Kenajaus fjordas, Aliaska

Aliaska yra viena geriausių vietų pamatyti įspūdingus fjordus Amerikoje, o Kenajaus fjordas – puikus pasirinkimas kelionės pradžiai. Šiame fjorde viskas įspūdinga – nuo upės, kurioje plaukioja kuprotieji banginiai ir orkos, iki kalnų, kuriuose gyvena kalnų ožkos. Fjordas yra Kenajaus Fjordų nacionalinio parko dalis, kuriame taip pat siūloma daugybė pramogų – kai kurios apima žvejybą, dviračių sportą, žygius pėsčiomis, alpinizmą ir stovyklavimą.

2. Nerėjaus fjordas, Norvegija

Kiekvienas Norvegijos fjordas yra unikalus ir siūlo nepakartojamus įspūdžius. Nerėjaus fjordas yra siauriausias visoje šalyje – jo plotis vos 500 m. Šis fjordas yra viena iš daugelio didesniojo Sognefjordeno atšakų, jam būdingi statūs šoniniai kalnai, šniokščiantys kriokliai ir unikali laukinė gamta.

123RF.com nuotr. / Nerėjaus fjordas, Norvegija
123RF.com nuotr. / Nerėjaus fjordas, Norvegija

Nerėjaus fjordas yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Čia galima patirti įvairių nuotykių – nuo kruizų iki žygių pėsčiomis, plaukimo baidarėmis ir fjordo kaimelių tyrinėjimo.

1. Geirangerio fjordas, Norvegija

Geirangerio fjordas yra bene populiariausias fjordas pasaulyje ir viena geriausių vietų stebėti gamtos didybę. Dėl savo elegancijos, kraštovaizdžio ir lankytinų vietų jis taip pat įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

123RF.com nuotr. / Geirangerio fjordas, Norvegija
123RF.com nuotr. / Geirangerio fjordas, Norvegija

Keliautojams, kurie čia atvyksta, atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai: kriokliai, kelios apleistos fermos ir daugiau nei 1000 m aukščio kalnai. Fjordas yra 260 m gylio ir tęsiasi 15 km, todėl čia galima plaukioti laivu, leistis į žygius pėsčiomis, plaukioti baidarėmis, plaustais ar kanojomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius