Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tradicijos keičiasi: lietuviai graibsto šventines keliones, išpopuliarėjo nauja kryptis

Šiemet Kalėdos ir Naujieji metai dovanos ypač daug laisvadienių. O pasiėmus vos 3 laisvadienius galima džiaugtis net pusantros savaitės atostogų. Toks dėkingas kalendorius lėmė, kad šiemet susidomėjimas kelionėmis per žiemos šventes yra pastebimai išaugęs. Vietoj Kalėdų ar Naujųjų metų šventės namuose lietuviai vis dažniau vyksta į užsienį – kelionės godžiai graibstomos ir į kai kur vietų jau beveik nėra.
Kalėdos šiltuose kraštuose
Kalėdos šiltuose kraštuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ne tik per Naujuosius metus, bet ir per Kūčias ir Kalėdas kasmet keliaujama intensyviau – silkės ir mišrainės ant namų stalo keičiamos į karštą saulę egzotiškose šalyse. Pavyzdžiui, „Tez Tour“ klientai net daugiau keliauja būtent per Kalėdas, nes per jas būna vaikų mokyklinės atostogos.

Bet net ir toli nuo namų lietuviai per Kalėdas būna su artimiausiais šeimos nariais.

„Didžiumai lietuvių Kalėdos – šeimos šventė. Yra keliautojų, kuriems kartu su šeima per šventes išvykti svetur jau tapę tradicija. Taip pat vis populiariau tampa per šventes aplankyti svetur gyvenančius draugus ar gimines“, – 15min pasakojo Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Atsirado naujovė tarp populiariausių krypčių

Gabrielė Štaraitė, egzotinių kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė, 15min pasakojo, kad jų klientai Naujųjų metų šventimui ieško šilumos, tad populiariausios kryptys kelerius metus iš eilės yra Šri Lanka, pietų Vietnamas ir pietų Indija.

Šiemet gerokai daugiau dėmesio sulaukė Jordanija, į kurią atsirado nauji tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos.

„Per žiemos šventes ten nebus itin šilta, bet 15-20 C temperatūros galima tikėtis, ir tai jau yra didžiulis skirtumas nuo Lietuvos“, – aiškino „Travel Planet“ vadovė.

Šeimos, ieškančios ne tokios tolimos egzotikos, „Tez Tour“ duomenimis, dažniausiai renkasi Egipto Hurgados ir Šarm aš Šeicho kurortus, Ispanijos salą Tenerifę. Čia kone garantuotas geras vasariškas oras. „Ieškantys daugiau prabangos ir įspūdingų vaizdų renkasi sutikti Naujuosius Jungtiniuose Arabų Emyratuose“, – vardijo „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Per pačias šventes daugiausiai ieškoma saulės ir šilumos, po jų lietuviai vis gausiau pradeda traukti į kalnus. Jau pirmosiomis sausio dienomis į keliones vykstama su slidėmis, „Tez Tour“ klientai dažniausiai renkasi Austrijos ar Italijos Alpes.

123rf.com nuotr./Slidinėjimas
123rf.com nuotr./Slidinėjimas

„Tai aktyvus poilsis, kuomet ir nuo švenčių pasiilsima, ir visiems ateinantiems metams įsikraunama, ir vieno kito šventinio kilogramo atsikratoma. Žinoma, jei pavyksta atsispirti sočiai kalnų virtuvei“, – pasakojo I.Aukštuolytė.

Brangesnės nei įprasta kelionės

„Su kiekvienais metais vis labiau ryškėja dvi tendencijos – vieni nori kuo trumpiau ir pigiau, kiti – priešingai – nori prabangos, egzotikos ir kokybės. Mažėja tų, kurie nori „viduriuko“, – apie žiemos švenčių kelionių paklausą 15min sakė G.Štaraitė.

Daugiausiai išlošia tie, kurie, ekspertų tvirtinimu, susigriebė žiemos švenčių kelionėmis pasirūpinti gerokai anksčiau – tuomet ir kelionių pasirinkimas didesnis, ir kainos gerokai mažesnės. Galų gale, paprastai ir didžiųjų metų švenčių sutikimas užsienyje nėra spontaniškas sprendimas, pastebi I.Aukštuolytė. Ji pripažino, kad šiuo metu laisvų vietų Kalėdų ar Naujųjų metų šventei užsienyje „Tez Tour“ jau turi labai mažai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėdos šiltuose kraštuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėdos šiltuose kraštuose

„Galima sakyti, kad pamažu daugėja žmonių, iš anksto planuojančių keliones, tačiau dauguma vis dar tai daro per vėlai ir būna nustebinti aukštų kainų. Natūralu, kad aviabilietų kainos artėjant kelionės datai ir ypatingai šventiniu periodu labai išbrangsta“, – aiškino „Travel Planet“ vadovė.

Už šventines keliones tenka sumokėti kiek daugiau ne tik dėl šiuo periodu pabrangstančių skrydžių bilietų. I.Aukštuolytė atkreipė dėmesį, kad per Kalėdas ir Naujuosius metus viešbučiai dažniausiai organizuoja šventines vakarienes, tad kaina šiek tiek išauga.

„Scanpix“/AP nuotr./Šventinė vakarienė restorane
„Scanpix“/AP nuotr./Šventinė vakarienė restorane

Svarbu apgalvoti, ar tai – jūsų šeimai

Nors Kalėdos ar Naujieji metai toli nuo namų tikriausiai vilioja daugelį, bet svarbu apgalvoti, ar tai yra būtent tai, ko nori šeima. Jeigu taip – ko būtent nori.

„Travel Planet“ vadovė G.Štaraitė Naujuosius metus kelionėje yra sutikusi tik vieną kartą – Venesueloje. Tačiau tai lėmė aplinkybės – aistringa keliautoja neplanavo naujų metų pasitikti kelionėje.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Štaraitė
Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Štaraitė

„Visgi, patirtis buvo gana keista, mat nebuvo mums įprastos šventinės nuotaikos ir šurmulio gatvėse. Vietiniai šventė šeimos ar artimųjų rateliuose ir išlindo į lauką tik vidurnaktį pašaudyti fejerverkų“, – prisiminė ji.

G.Štaraitė dėl to pataria planuojantis žiemos šventes užsienyje ne tik rinktis šalį, kurią norite pamatyti, bet ir pasidomėti vietos tradicijomis – nes yra šalių, kur Naujųjų metų sutikimas nėra sureikšminamas. Arba priešingai – galite netyčia atsidurti pernelyg grandioziniame vakarėlyje, kaip, pavyzdžiui, Rio de Žaneiro Kopakabanos paplūdimyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai

„Ten senus metus palydėti susirenka milijonai žmonių. Šiuo atveju taip pat reikia nusiteikti tokiai masinei fiestai“, – atkreipė dėmesį G.Štaraitė.

I.Aukštuolytė iš „Tez Tour“ taip pat pripažino, kad tik praėjusiais metais su šeima ji tiek Kalėdas, tiek Naujuosius metus sutiko svetur – Ispanijoje.

„Bet su vaikais nusprendėme, kad daugiau per Kalėdas nekeliausime. Vaikai pasigedo kalėdinės dvasios, draugų ir giminaičių šurmulio, dovanų ir kitų įprastų atributų. Mat svetur, kai šviečia saulė ir vietoje eglutės tenka puošti palmę, Kalėdų atmosferos nepavyksta pajusti. Bet, žinoma, tai labai individualu ir priklauso nuo šeimos tradicijų“, – svarstė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius