Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Turistams atvertas Černobylio valdymo skyrius, bet tik 5 minutėms

Černobylis ilgus dešimtmečius asociacijavosi vien tik su viena didžiausių žmonijos nelaimių. Dabar jis tapęs turistine vieta. Avariją prieš tris dešimtmečius patyrusi atominė elektrinė šiemet sulaukė milžiniško populiarumo tarp keliautojų, o spalį turistams pirmą kartą leista patekti į 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrių, rašo „Live Science“.
Černobylio atominės elektrinės 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrius
Černobylio atominės elektrinės 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrius / Chernobyl Tour nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Černobylio atominės elektrinės 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrius ilgus dešimtmečius buvo griežtai užvertas turistams – radiacijos lygis čia normą viršija 40 tūkst. kartų.

Lankytojai aplink elektrinę galėjo apžiūrėti tuščias paliktas mokyklas, gyvenamųjų namų kiemus, pramogų parką, tačiau įžengti į minėtą skyrių buvo uždrausta. Jame lankytis galėjo tik mokslininkai, tyrėjai, valymo darbus atliekantys darbininkai ir keletas žurnalistų.

Chernobyl Tour nuotr./Černobylio atominės elektrinės 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrius
Chernobyl Tour nuotr./Černobylio atominės elektrinės 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrius

Po milžiniško HBO serialo „Černobylis“ populiarumo, apleistą Pripetę bei jos apylinkes užplūdo turistai. Skaičiuojama, kad šiemet čia apsilankė daugiau nei 85 tūkst. žmonių, o birželio mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Černobylį paskelbė oficialia turistine vieta. Žinoma, turistai čia keliavo jau ne vienerius metus, tačiau naujas vietos statusas padės sureguliuoti turizmo rinką.

Traukiant keliautojams, nuspręsta jiems suteikti galimybę parodyti kuo daugiau. Nuo praėjusios savaitės jau leidžiama patekti ir į 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrių, kuriame buvo priimami lemiami sprendimai nelaimės akivaizdoje.

Kambarys tebėra užterštas, ir norint į jį patekti reikės įvykdyti griežtus reikalavimus. Visiems bus privaloma vilkėti specialų kostiumą, šalmą, kaukę, o ekskursija po patalpą truks vos penkias minutes.

Po apsilankymo valdymo skyriuje lankytojai privalės būti du kartus patikrinti dėl radiacijos lygio, bet tai – nieko naujo. Paprastai ekskursijose po Černobylį turistai turi pereiti radiacijos patikrą kelis kartus – pradžioje, viduryje ir pasibaigus turui, rašo „Live Science“.

Šiandien Černobylis yra vaiduoklių miestas, apsuptas 30 km draudžiamos zonos, kuri laikoma pernelyg pavojinga žmonių gyvenimui. Visgi nustatyta, kad trumpas apsilankymas joje nekenkia sveikatai.

Černobylio atominės elektrinės 4-tojo reaktoriaus valdymo skyrius atvertas, tačiau dar nemažai vietų lieka neprieinamos turistams. Pavyzdžiui, kaimas, kuriame buvo suversta technika, naudota avarijos pasekmėms valyti, rašo CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius