Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistų srautai Lietuvoje jau pranoko prognozes

Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijai ir Europos kelionių komisijai pranešus, kad šiemet reikia nusiteikti turistų srautų sulėtėjimui ir vidutiniam 3–4 proc. augimui, Lietuva viršijo išankstines prognozes ir per pirmus 9 metų mėnesius fiksavo dviženklį turistų skaičiaus augimą, rašoma pranešime spaudai.
Turistai
Turistai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal apgyvendinimo įstaigų duomenis, š.m. sausio–rugsėjo mėnesiais mūsų šalyje bent su viena nakvyne jau keliavo daugiau nei pustrečio milijono turistų, t.y. 10,9 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

„Daugiau nei 10 proc. augantys užsienio turistų srautai leis šiuos metus baigti su geriausiu metiniu rezultatu šalies turizmo istorijoje. Be to, šis rezultatas svarbus ir dar dėl kelių priežasčių. Pirma, pastarųjų metų įdirbis turės įtakos ir ateinančių metų pradžiai, pereinamajam laikotarpiui, kuomet nauja agentūra „Keliauk Lietuvoje“ dar tik pradės veikti. Antra, šalies kaip patrauklios turizmo lokacijos žinomumas svarbus ir siekiant pritraukti itin mokių turistų nišinėse turizmo srityse – konferencinio ir sveikatinimo turizmo“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Turizmo departamento iliustr./Atvykstamasis turizmas
Turizmo departamento iliustr./Atvykstamasis turizmas

„Užsienio turistų srautų augimas yra ne tik efektyvios pastarųjų kelerių metų turizmo rinkodaros rezultatas teisingai identifikuotose atvykstamojo turizmo rinkose, bet ir mūsų atstovybių užsienyje, Lietuvos savivaldybių ir turizmo verslo nuoseklaus ir kantraus darbo grįžtamasis ryšys. Pagreičio nelėtina ir vietinio turizmo augimas – šiemet po Lietuvą jau keliavo beveik kas antras gyventojas, kelionėje vidutiniškai praleisdamas apie 2,5 nakvynės. Regis, buvo išgirstas mūsų raginimas švęsti ypatingus Šimtmečio metus keliaujant po Lietuvą ir atrandant regionus“, – džiaugiasi Turizmo departamento Likvidacinės komisijos pirmininkė, Vietinio turizmo poskyrio vedėja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ryškiausių Lietuvos atvykstamojo ir vietinio turizmo tendencijų pagal trijų š.m. ketvirčių (9 mėn.) apgyvendinimo įstaigų statistinius duomenis:

  • Lietuva vienodai patraukli tiek vietiniams, tiek užsieniečiams. Atvykstamasis ir vietinis turizmas tebesidalija Lietuvos turizmo rinką pusiau: po šalį keliaujantys Lietuvos gyventojai sudarė 46,9 proc. rinkos (viso – 1,2 mln. turistų arba 11,8 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu), užsieniečiai – 53,1 proc. rinkos (1,4 mln. turistų arba 10,1 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu).
  • Dešimtuke – prioritetinės rinkos. Pagrindinės Lietuvos atvykstamojo turizmo TOP10 šalys, iš kurių sulaukiama daugiausia turistų, nesikeičia: Vokietija (182,8 tūkst. turistų arba +20,9 proc.), Rusija (138,4 tūkst. arba + 10,3 proc.), Lenkija (137,7 tūkst. arba +8,4proc.), Baltarusija (120,7 tūkst. arba -4,9 proc.), Latvija (120,1 tūkst. arba +7,1 proc.), Ukraina (67,7 tūkst. arba +9,1 proc.), JK (60,5 tūkst. arba +17,9 proc.), Estija (50,3 tūkst. arba -0,4 proc.), JAV (40,4 tūkst. arba +11,2 proc.), Italija (35,3 tūkst. arba +6,7 proc.).
  • Vokietijos ir Jungtinės Karalystės spurtas. Šios dvi Europos šalys išsiskyrė didžiausiu turistų augimu per pirmus devynis šių metų mėnesius – į Lietuvą vokiečių ir britų atvyko penktadaliu daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. T.y. sudėjus š.m. sausio-rugsėjo mėnesiais po Lietuvą keliavusius turistus iš Vokietijos ir JK, gautas skaičius – 243 tūkst. – beveik prilygsta pusei Vilniaus gyventojų.
  • Sėkmė su tolimosiomis rinkomis. Ypač pasiteisino investicijos į turizmo rinkodarą tolimosiose rinkose – per pirmus tris šių metų ketvirčius turistų gausėjo iš visų rinkų, su kuriomis aktyviai dirbama – tiek iš JAV (+11,2 proc.), tiek iš Japonijos (+24 proc.), iš Kinijos (+18 proc.) ir iš Izraelio (+27,8 proc.).
  • Izraelio fenomenas. 22,4 tūkst. turistų iš Izraelio Lietuvoje sausio–rugsėjo mėnesiais praleido net 106,8 tūkst. nakvynių (23,6 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu!), o vidutinė jų viešnagės Lietuvoje lieka ilgiausia – 4,8 nakvynės.

Šie statistiniai duomenys neapima apgyvendinimo kaimo turizmo įstaigose bei privačiame sektoriuje, įskaitant sparčiai populiarėjantį Airbnb tinklą. Turizmo departamento skaičiavimu, šie rodikliai sudarytų papildomai apie 30 proc. Lietuvoje bent su viena nakvyne keliavusių turistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius