Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistų srautas auga dviženkliais skaičiais, bet vis dar atsiliekame nuo latvių ir estų

Paskelbti pirmų trijų ketvirčių duomenys apie turizmo srautus – panašu, kad 2019 m. Lietuvos turizmo rinka bus pritraukusi daugiau turistų nei bet kada anksčiau. Pirmų devynių mėnesių duomenys iš apgyvendinimo įstaigų rodo 10 proc. viršijantį turistų srautų augimą. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šiuo laikotarpiu po Lietuvą keliavo 1,53 mln. užsienio turistų ir 1,63 mln. lietuvių turistų, rašoma pranešime spaudai.
Turistai Rasų kapinėse
Turistai Rasų kapinėse / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Europos kelionių komisija prognozuoja, kad šiemet Europoje turistų srautai augs 3,6%. Lietuvoje matome kelis kartus greitesnį augimą, lenkiame ir kaimynus. Tiesa, tam įtakos turi pakankamai žema startinė bazė – imant absoliučius užsienio turistų skaičius, vis dar atsiliekame nuo latvių ir estų. Latvijoje per pirmus šių metų devynis mėnesius apsilankė 1,55 mln. užsienio turistų, Estijoje – 1,77 mln. užsienio turistų, – teigia Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ direktorius Dalius Morkvėnas.

„Atvykstamojo turizmo srautus stipriai veikia šalių, iš kurių keliaujama, ekonomikos svyravimai. Norėdami, kad turistų srautai augtų stabiliai ir tvariai, turime daugiau dėmesio skirti turistinės infrastruktūros gerinimui, taip pat šalies rinkodarai tikslinėse rinkose.“

Atvykstamojo turizmo augimas Latvijoje ir Estijoje šiemet prognozuojamas kuklesnis nei Lietuvoje. Per pirmus tris šių metų ketvirčius Estijoje buvo pastebėtas 4,66 proc. augimas, o Latvijoje – viso labo 0,39 proc.

Pirmas dešimtukas nekinta

Dešimt pagrindinių atvykstamojo turizmo rinkų nepakito. Tai Vokietija, Lenkija, Rusija, Baltarusija, Latvija, Ukraina, Jungtinė Karalystė, Estija, JAV ir Italija. Itin sparčiai augo turistų srautas iš Ukrainos – 32 proc. ir Lenkijos – 14 proc. Turistų iš Latvijos srautai augo kukliausiai – 4 proc. Augimas iš kitų kaimyninių rinkų išlieka stabilus – iš Baltarusijos – 8 proc., iš Rusijos – 7 proc. ir iš Estijos – 6 proc.

Tarp greitai augusių rinkų verta išskirti Prancūziją ir Olandiją, iš kurių atvyko per 20 proc. daugiau turistų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Europos kelionių komisijos (EKK) duomenimis, olandų ir prancūzų turistų skaičius Lietuvoje augo greičiausiai visoje Europoje.

Srautai iš Tolimųjų Rytų rinkų stabilizuojasi

Sparčiai augo turistų srautai iš Izraelio – 11 proc., stabilus augimas matomas ir iš JAV (4 proc.). Kinijos augimas buvo kuklesnis (6 proc.), o iš Japonijos neženkliai sumažėjo (-3,8 proc.). Palyginimui, 2018 m. turistų srautai iš Kinijos ir Japonijos augo daugiau nei 20 proc.

Lietuvių kelionės – svarus indėlis į turizmo augimą

Lietuvą savo kelionėms renkasi vis daugiau lietuvių. Apie tai byloja net 11 proc. vietinių turistų skaičiaus augimas, lyginant su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu. Vietiniai turistai sudaro daugiau negu pusę (52 proc.) viso po šalį su nakvyne keliavusių asmenų skaičių – 1,63 mln. Palyginimui, Estijoje vietiniai turistai sudaro apie 40 proc. visos turizmo rinkos, o Latvijoje jų dalis nesiekia trečdalio.

Prognozės 2020 metams

„Pagrindinės atvykstamojo turizmo rinkos Lietuvoje nesikeičia keletą metų. 2020 metais galime tikėtis nežymių susikeitimų vietomis, kuomet viena rinka per vieną ar dvi vietas pakyla ar nukrenta, tačiau esminių pokyčių neturėtų įvykti. Kadangi Lietuva nėra stipriai priklausoma nuo kelių konkrečių atvykstamojo turizmo rinkų, srautų iš kelių rinkų lėtesnis augimas ar net smukimas neturėtų stipriai paveikti bendro vaizdo“, – teigia „Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius