-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turizmas kelia pavojų įspūdingosioms Lofoteno saloms

Vietos gyventojai nerimauja, kad Lofoteno salas užplūs dar daugiau turistų – po to, kai žiūrovai pamatys jose filmuotą naują Matto Damono filmą, rašo „The Telegraph“.
Norvegija
Lofoteno salos / 123rf.com nuotr.

„Downsizing“, kuris kino teatruose pasirodys 2017 metais, šiuo metu yra filmuojamas įspūdingame salyne, žinomame dėl dramatiškų kalnų, fjordų ir žavingų žvejų kaimelių. Tačiau ne visi džiaugiasi šiuo Holivudo dėmesiu.

„Tai teigiama, bet ir sukuria daug iššūkių, – teigia Flakstado, vieno iš miestelio Lofoteno salose, meras Hansas Fredrikas Sordalis. – Kalbant apie turizmą, šiemet buvome visiškai išbalansuoti.“

„Mes norime parodyti, ką turime, bet gamta yra pažeidžiama, ir mums būtina būti geriau pasiruošusiems“, – sakė jis NPR.

Anot mero, šiemet lankytojų skaičius jau išaugo 20 procentų. Jis nerimauja, kad kelių tinklas, kurio daugumą sudaro siauri keliukai, jau ir taip kiekvieną vasarą būna pergrūstas turistų su automobiliais ir nameliais ant ratų. Meras teigia, kad tiesiog nebegalima priimti dar daugiau turistų.

Su juo sutinka ir kiti. Gunnaras Skjesethas, „Lofoten Explorer“ turizmo įmonės savininkas, sakė, kad po filmo salas gali užplūsti dar daugiau žmonių. „Milijonai pamatys šį filmą, ir gero gali būti per daug, nes dar daugiau turistų dėl to čia atvažiuos. Turizmo verslas jau ir dabar turi daugiau nei pakankamai darbų“, – aiškino jis.

Salose gyvena tik 24,5 tūkst. žmonių, bet kasmet jose apsilanko apie milijoną turistų. Gyventojai tuo nėra be galo patenkinti – skundžiasi nesibaigiančiomis spūstimis siauruose keliukuose vasarą, piktinasi turistų paliekama netvarka ir šiukšlėmis gamtoje. Vienas takas, itin populiarus tarp turistų, vietinių net yra vadinamas „šū*ų mišku“ dėl ten paliekamo panaudoto tualetinio popieriaus ir kitų higienos reikmenų.

Salose gyvena tik 24,5 tūkst. žmonių, bet kasmet jose apsilanko apie milijoną turistų.

Lofoteno salos yra už Poliarinio rato, bet ten tekanti Golfo srovė garantuoja pakankamai švelnų klimatą. Vasarą temperatūra siekia net 20 laipsnių, o salų paplūdimiai nuolat patenka į Europos gražiausiųjų sąrašus.

Kitus turistus privilioja kopinėjimas kalnais, plaukiojamas jūra, fjordai. Sostinėje Svolvere taip pat yra karo muziejus, kuriame – įspūdinga kolekcija. Joje galima rasti nacių kalėdinių dekoracijų, Evos Braun rankinę ir Adolfo Hitlerio pieštų „Disney“ herojų septynių nykštukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius