Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 05 /14:22

Turizmo departamentas: Latvijos kelionių organizatorė „Travel RSP“ negali veikti Lietuvoje

Latvijos kelionių organizatorė „Travel RSP“ neturi teisės veikti Lietuvoje, nes įmonė nėra įtraukta į tokių paslaugų teikėjų sąrašą, pareiškė Valstybinės turizmo departamentas (VTD).
Spaudos konferencijos akimirka
Turizmo departamentas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jo teigimu, „Travel RSP“ keliones siūlo įsigyti Lietuvos kelionių agentūra „Kodėl gi ne LT“ – pastaroji žino, kad Latvijos įmonė neturi teisės veikti Lietuvoje.

Anot VTD, jei konkretaus turisto kelionė prasideda Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, iš kur kelionę pradeda kiti grupės turistai, ją gali vykdyti tik kelionių organizatorius, turintis departamento išduotą pažymėjimą arba įtrauktas į galinčių laikinai teikti paslaugas Lietuvoje teikėjų sąrašą.

Šiuo metu bendrovė „Kodėl gi ne LT“ prekiavo Latvijos kelionių organizatoriaus „Travel RSP“ siūlomomis kelionėmis autobusu į Kroatiją. Pasak „Kodėl gi ne LT“ direktorės Vaidos Tamulienės, šios kelionės vartotojų labai mėgiamos ir paklausios. Iki šiol jokių problemų dėl kelionių organizavimo nebuvo kilę – Latvijos kelionių organizatorius vertintas kaip patikimas – tiek tarp vartotojų, tiek su šia įmone bendradarbiavusių įmonių.

„Šitas organizatorius seniai rinkoje veikiantis, berods 10 metų. Lietuvoje per įvairius tarpninkus ir tiesiogiai prekiavo daugiau nei 5 metus. Yra šimtai žmonių, kurie naudojasi jų paslaugomis. Todėl keistas susidomėjimas departamento būtent dabar. Juk jokio incidento nebuvo. Rinkoje „Travel RSP“ nemažas tinklo žaidėjas“, – kalbėjo V.Tamulienė.

Nuotrauka iš kelionių organizatoriaus „Travel RSP“ interneto svetainės/Travel RSP Lietuvoje veikė neteisėtai
Nuotrauka iš kelionių organizatoriaus „Travel RSP“ interneto svetainės/Travel RSP Lietuvoje veikė neteisėtai

Bendrovė „Kodėl gi ne LT“ – ne vienintelė, kuri prekiavo „Travel RSP“ kelionėmis iš Lietuvos ir Latvijos.

„Šio kelionių organizatoriaus kelionės buvo pardavinėjamos ir grupiniuose portaluose, ir mažesnėse agentūrose. Kai kuriomis kelionėmis jie prekiavo patys. Mes šiuo metu siūlėme keliones autobusu į Kroatiją“, – sakė „Kodėl gi ne LT“ vadovė.

Kadangi Latvijos kelionių organizatoriaus kelionės tarp lietuvių populiarios, įmonė neketina nutraukti bendradarbiavimo. Tačiau klientams žada suteikti išsamią informaciją apie tai, jog kelionių organizatorius „Travel RSP“ Lietuvoje neturi Departamento išduotos licenzijos, todėl keliaujančių su šia įmone turistų apsaugą reglamentuoja ne Lietuvos, bet Latvijos Turizmo įstatymas.

„Tai yra norimas produktas, vartotojams patrauklus. Todėl bendradarbiavimo nenutrauksime. Tik papildomai informuosime žmones, kas ir kaip. Neturime ko slėpti – per daug metų neturėjome pagrindo abejoti šio kelionių organizatoriaus patikimumu“, – sakė V.Tamulienė.

V.Tamulienė pripažino, kad „Travel RSP“ kelionės į Kroatiją vyksta per Lietuvą ir Lenkiją, kur yra numatyti sustojimai, tačiau, anot jos, tai nereiškia, kad šios kelionės organizuojamos iš Lietuvos.`

„Tai yra kelionės iš Latvijos, „Travel RSP“ neorganizuoja kelionių iš Lietuvos. Visuose mūsų pasiūlymuose rašoma, kad išvykstama yra iš Rygos, o kelionės metu yra numatyti trumpi sustojimai Lietuvoje ir Lenkijoje, lygiai tas pats yra skelbiama „Travel RSP“ interneto puslapyje (...) Žmonės tikrai išvyksta, per tuos dvejus metus, kiek mes dirbame su „Travel RSP“, nebuvo nė vieno skundo“, – pabrėžė V.Tamulienė.

Ji pripažino, kad sutartys yra sudaromos pagal Latvijos įstatymus, todėl jas įsigijusiems keleiviams galioja Latvijoje numatytos draudimo ir kitos apsaugos.

Departamentas gali tik įspėti vartotojus

Pasak VTD atstovės spaudai Gerdos Butkuvienės, departamentas neragina atsisakyti jau įsigytų „Travel RSP“ kelionių, tačiau perspėja žmones, kurie dar planuoja jas pirkti.

„Mes labiau norėtume įspėti tuos, kurie dar nėra įsigiję „Travel RSP“ organizuojamų kelionių. Tie, kurie jas jau turi, jie turi važiuoti ir viskas galbūt bus gerai. Mes tik norime, kad jie žinotų, kad jei kažkas atsitiks, Lietuvoje jiems nelabai kas padės, nes organizatorius yra įsteigtas Latvijoje (....) Aiškintis arba, blogiausiu atveju, bylinėtis teks su Latvijos institucijomis“, – BNS sakė G.Butkuvienė.

„Mes turistus visada raginame pasitikrinti, ar kelionių organizatorius yra legalus, ar jis teisėtai veikia Lietuvoje“, – pridūrė ji.

Pasak VTD Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjo Tado Žentelio, nepaisant to, kad „Travel RSP“ veikla neatitinka Turizmo įstatymo, jai pritaikyti sankcijų galimybių nėra.

„Esant dabartiniam reglamentavimui, taikyti sankcijas „Travel RSP“ neturime jokių galimybių, tačiau jos keliones Lietuvoje pardavinėjanti agentūra turi tam tikrą informacijos pateikimo atsakomybę“, – BNS sakė T.Žentelis.

Jo teigimu, šiuo metui departamento specialistai aiškinasi „Travel RSP“ kelionių pardavimo Lietuvoje aplinkybes.

„Reikia išsiaiškinti, ką jie („Kodėl gi ne LT“ – BNS) sąmoningai darė, kokią jie informaciją turėjo (...) Mes juos raštu įspėjome, kad negalima pardavinėti „Travel RSP“ kelionių, žiūrėsime, kokia bus reakcija ir tada spręsime dėl tolesnių veiksmų“, – aiškino T.Žentelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius