-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš turistinį sezoną Klaipėdos gidų paslaugos tapo aukso vertės

Klaipėdai vasarą prognozuojamas rekordinis turistų antplūdis. Pernai vien kruiziniai laineriai į Lietuvą atplaukė 62 kartus. Jau aišku, kad šiemet jie užsuks bent 52 kartus. Registracija truks iki kovo ir šis skaičius neabejotinai bus didesnis. Be to, Klaipėdoje stabtelėsiantys laivai šiemet bus didesni. Uoste 13 kartų lankysis beveik 300 metrų ilgio laivai, kurie vienu metu į Klaipėdą atplukdo maždaug po1000 turistų. Laukiama uostamiestyje ir dar nematyto lainerio giganto – 319 m ilgio „Celebrity Silhouette“. Nors iki turizmo sezono starto gegužę dar sočiai laiko, agentūros jau dabar susirūpino, kuo užimti milžinišką turistų srautą.
Į Klaipėdą atplaukė kruizinis laivas „Costa Pacifica“
Kruizinis laivas „Costa Pacifica“ Klaipėdos uoste / 15min.lt/Lauros Sėlenienės nuotr.

Pasigenda renginių

Kruizinių laivų keleivių ekskursijas organizuojančios agentūros dėlioja maršrutus, kur nuvežti svečius. Lankytinos vietos jau daug metų nesikeičia: Žemaitijos nacionalinis parkas, Palanga ir Kuršių nerija.

„Žinoma, norisi naujovių, tačiau taip greitai aplink Klaipėdą negali atsirasti naujų objektų ar lankytinų vietų. Mes raginame įvairių švenčių ir renginių organizatorius laiką derinti prie kruizinių laivų viešnagių. Tokie renginiai, kaip laivų paradas ar praėjusio savaitgalio šviesų festivalis, galėtų tapti ir kruizinių turistų kelionių programos dalis“, – svarstė turizmo agentūros atstovas Marius Serapinas. 

Kaip tik dėl aktyvaus poilsio stokos Klaipėda, o ir visas pajūris užsieniečiams pristatomi kaip ramaus poilsio vietovės, o ne pramogų sostinės.

Gidus išgraibstė dar rudenį

Ekskursijas kruizinių lainerių keleiviams organizuojančios agentūros kasmet susiduria su gidų trūkumu, tad tuo pradėjo rūpintis dar spalį. Jau dabar aišku, koks gidas kokią ekskursantų grupę ir kur lydės į pažintinę kelionę. Tačiau lainerių registracija į Klaipėdos uostą dar nesibaigė. Ji tęsis iki kovo. Nežinia, kaip  pavyks suderinti gidų grafikus su dar neapsisprendusių kruizinių linijų organizatoriais.

Šiemet vesti ekskursijas mokosi 18 būsimų gidų. Tačiau tik kai kuriems naujokams bus patikėta lydėti svečius. Klaipėdoje dirba apie 200 specialius pažymėjimus turinčių gidų. Dėl didelės paklausos jų uždarbis per pastaruosius metus šoktelėjo 10 proc. Kelių valandų ekskursiją kruizinio lainerio keleivių grupei vedęs gidas gali tikėtis apie 80 eurų atlygio.

Tikisi naujovių

Turiningų programų ir pramogų tikisi ir pavieniai svečiai iš kitų šalies miestų ar užsieniečiai.

„Ką tik grįžome iš turizmo parodos Latvijoje. Kaimynų susidomėjimas mūsų šalimi didžiulis. Po finansinės krizės atsigaunantys latviai dar nelinkę atostogoms planuoti tolimų kelionių, o štai išvykos į Lietuvą jiems finansiškai labai patrauklios. Populiariausi maršrutai – Dinozaurų parkas, Lietuvos jūrų muziejus, Klaipėdos mini zoologijos sodas“, – įspūdžiais iš parodos dalijosi Klaipėdos kultūros turizmo ir informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Pasak turizmo specialistės, kai kurie užsieniečiai prisipažino mūsų šalyje svečiavęsi ne kartą ir mielai vėl atvyksią, jei ras, ką įdomaus aplankyti.

Šokančių fontanų teks palaukti

Klaipėda sumojo svečius pamaloninti šokančiais fontanais. Toks planas kilo po ypač didelio susidomėjimo fontanų šou pernykštės Jūros šventės metu. Tuomet į Jono kalno salą žmonės plūdo miniomis, o po sėkmingo pasirodymo pradėta svarstyti, kad fontanai Klaipėdoje galėtų šokti ne kelis vakarus, o visą šiltąjį sezoną.

L. Sėlenienės nuotr. /Spalvingiausias Jūros šventės renginys - naktinių fontanų šokis
L. Sėlenienės nuotr. /Spalvingiausias Jūros šventės renginys - naktinių fontanų šokis

Tačiau šiemet spalvingas jų šokis turistų į Klaipėdą nevilios. Idėja susižavėję savivaldybės atstovai dar tik renka būtinus dokumentus paraiškai Europos Sąjungos fondų paramai gauti. Savų pinigų tokiam grandioziniam projektui savivaldybė negali skirti.

Vien pernykštis poros vakarų pasirodymas, Jūros šventės organizatorių apskaičiavimais, atsiėjo apie 17 tūkst. eurų. Nepaisant didelių išlaidų, Jūros šventės organizatoriai į šiemetę programą ketina įtraukti fontanų pasirodymą ir jau derina planus su tokius projektus įgyvendinančia Latvijos bendrove.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius