Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Turkijoje vis dėlto įvedamas naujas mokestis turistams, viešbučiai pasimetę

Nors Turkijos viešbutininkai prašė atšaukti arba bent atidėti valdžios sumanytą naują mokestį turistams, daugelio pamėgtoje atostogų šalyje valdžia buvo nepalenkiama. Įsigaliojo naujo mokesčio įvedimą numatantis įstatymas, pagal kurį teks mokėti rinkliavą už turistų nakvynę šalyje.
Poilsis Turkijoje
Poilsis Turkijoje / 123rf.com nuotr.

Atorus.ru aiškina, kad mokestį mokės ne patys turistai, o apgyvendinimo įstaigos (viešbučiai, pensionai, sanatorijos, svečių namai, apartamentai, kempingai ir t.t.). Nuo 2020 m. sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. rinkliava bus 1 proc. nuo apgyvendinimo kainos, nuo 2021 m. ji padidės iki 2 proc.

Turkijos viešbučių atstovai kritikavo tai, kad rinkliava skiriasi nuo kitose šalyse galiojančio taip vadinamo pagalvės mokesčio. Kitur panašus mokestis skaičiuojamas tik nuo apgyvendinimo viešbutyje paslaugos kainos. Tuo tarpu Turkijoje į apmokestinamąją bazę pateks ir pačios nakvynės kaina, ir kitos viešbutyje teikiamos paslaugos – maitinimas, gėrimai, pramogos, baseinas, SPA.

Vaikai taip pat nebus išimtis – ir už juos reikės mokėti naująjį mokestį, jokių nuolaidų nebus.

Viešbutininkai taip pat pripažįsta nežinantys, kaip naujo mokesčio surinkimas atrodys realybėje, nes turistai negalės jo mokėti atskirai – rinkliava pagal įstatymą turės būti įtraukta į bendrą nakvynės kainą.

Kaip Turkijos turizmo ekspertas teigė atorus.ru, „niekas gerai nesuprato situacijos – viskas įvyko pernelyg greitai“.

Viešbučių atstovai neslepia pykčio ir dėl to, kad mokestis įvedamas taip greitai, tad kitąmet jiems jį teks mokėti iš savo kišenės – dėl kainų 2020-ųjų sezonui jau yra sutarta, ir jų pakeisti nebegalima. Neatmetama, kad bus siekiama kažkaip koreguoti kainas, bet patys viešbutininkai pripažįsta, kad dar neaišku, kaip tai būtų galima padaryti.

Prognozuojama, kad naujas mokestis pakoreguos 2021-ųjų sezono kainas. „Sutartys 2020-ųjų turistiniam sezonui jau pasirašytos, joms įvedamas mokestis įtakos neturės, kainos Lietuvos turistams nekils. Tai galėtų paveikti tik 2021 metų sezono sutartis su Turkijos viešbučiais. Įvestas 2 proc. pagalvės mokestis galėtų kelionės paketo kainą padidinti maždaug 1 proc.“, – prieš pora savaičių vz.lt sakė kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ generalinis direktorius Gvidas Aukštuolis.

Viešbutininkai perspėja, kad kainos Turkijos kurortuose ir taip kasmet kyla 5-10 proc., tad pridėjus dar ir naują mokestį, gali sumažėti užsienio turistų srautas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius