Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

UNESCO paveldo sąrašą papildė 19 naujų objektų

UNESCO paskelbė 19 naujų objektų, kuriuos įtraukia į pasaulinio paveldo sąrašą. Susitikimas, kuris vyko Turkijoje, buvo nutrauktas dėl pastarųjų dienų įvykių – nepavykusio karinio perversmo bei iki šiol tebesitęsiančių neramumų. Likusios vietos, taip pat atsidūrusios sąraše, bus paskelbtos rudenį Paryžiuje numatytame UNESCO komisijos susitikime, skelbia portalas Dw.com
Skardis Kanadoje, Niufaundlande
Skardis Kanadoje, Niufaundlande / 123rf.com

Kai kurios šalys, šiemet patekusios į sąrašą, iki šiol neturėjo organizacijos UNESCO saugomų objektų.

Archeologinės vietovės Pietryčių Europoje

Viena jų – Ani. Tai archeologinė vietovė rytų Turkijoje. Ani yra senovės Armėnijos miesto Bagratidso liekanos. Į sąrašą taip pat įtrauktos vietovės pietinėje Europoje – Antikos laikus menantis Phillipi Graikijoje, kur išlikusi dalis amfiteatro, ir Stecci – viduramžių akmenų kapavietė dabartinėje Bosnijos ir Hercegovinos teritorijoje.

123rf.com /„Le Corbusier“ Štutgarte
123rf.com /„Le Corbusier“ Štutgarte

Le Corbusier Štutgarte, Vokietijoje

Šis statinys, kuris dabar veikia kaip muziejus, buvo pastatytas 1927 metais, vykstant tarptautinei statybos parodai. Jame 17 garsiausių to meto avangardo architektų, tarp kurių – Ludwigas Mies van der Rohe, Walteris Gropius and Hansas Scharounas, pademonstravo netikėtus architektūrinius sprendimus.

Statinys tarsi užkonservuotas, todėl atvykę čia lankytojai gali rasti beveik viską, ką išvysti galėjo 1927 metais Le Corbusier lankęsi svečiai.

Vietovės dykumoje, esančioje Irane

Persų qanat drėkinimo sistema yra vienintelis technologinis paminklas, kuris bus tarp naujųjų UNESCO paveldo sąrašo objektų. Dešte Lutas – druskinga dykuma rytų Irane, Irano kalnyne, laikoma šilčiausia vieta pasaulyje. Ji tapo pirmuoju Irano objektu, kuris bus įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Neandertaliečiai.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Neandertaliečiai

Gibraltaro Gorham urvai

Šie keturi urvai, esantys rytinėje Gibraltaro dalyje, yra gyvas žmogaus evoliucijos liudijimas. Mokslininkų teigimu, abstraktūs piešiniai, rasti ant uolų, siekia neantartaliečių laikus. Taigi, tai seniausi žmonijai žinomi nupiešti objektai.

Budizmo centras Indijoje

Senoviniame mieste Nalanda Mahavihara, kuris yra šiaurės Indijoje, buvo seniausias Budizmo universitetas šalyje. Yra žinoma, kad budizmo čia buvo mokoma nuo 3 iki 8 amžiaus.

Į UNESCO sąrašą kaip naujiena pateko ir dar viena vietovė Indijoje – Khangchendzonga nacionalinis parkas, žinomas dėl savo ledynų ir miškų. Šis parkas plyti Himalajų kalnyne.

Wansono Luko nuotr./Vienuolyno viduje
Wansono Luko nuotr./Budistų vienuoliai

Piešiniai ant uolų Kinijoje

Kinija nuo šiol turės du naujus UNESCO paveldo objektų sąraše esančius objektus. Tai – piešiniai ant uolų Mount Hua Shan, vaizduojantys kasdienį gyvenimą ir ritualus žmonių, gyvenusių 5 a. pr. Kr. šalia Zuo Jiang upės.

Kitas objektas – Hubei provincijoje esantis Shennongjia miškas – tai didžiausia giria centrinėje Kinijoje. Joje gyvena reta beždžionių rūšis, vadinama „Auksinėmis beždžionėmis“.

Apeigų centras Mikronezijoje

Tai pirmasis objektas Mikronezijoje, kurį saugos UNESCO. Ramiajame vandenyje esančiame salų mieste Ponapėje, kuri yra viena iš keturių Mikronezijos Federacijos valstijų, išlikę rūmų, šventyklų, kapaviečių ir gyvenamųjų būstų griuvėsiai, naudoti prieš 500 metų. Bėgant laikui jie prarado savo svarbą ir jos neišnyko. Dabar jiems antrą kartą gresia sunykimas – klimato kaitos pokyčiai stipriai veikia salų valstybės gyvenimą. Kylant vandens lygiui ši teritorija ir istorinių statinių liekanos gali atsidurti po vandeniu.

Brazilijos modernizmo architektūra

Statinių ansamblį Pampulha sudaro kazino, pokylių salė, golfo ir jachtų klubai, taip pat Šv. Prancisškaus Asyžiečio bažnyčia. Laisvalaikio centras buvo pastatytas 1940 metais. Projekto autorius – vienas žinomiausių brazilų modernizmo architektų Oscaras Niemeyeris.

Vytaro Radzevičiaus nuotr./Karibai
Vytaro Radzevičiaus nuotr./Karibai

Kolonijinė architektūra Karibuose

Karibuose dominuoja kolonijinė architektūra, būdinga 18 amžiaus pietinei Europai. Būtent ji ir įtraukta į UNESCO sąrašą. Ir tai yra pirmasis Karibų objektas šiame garbingame sąraše.

Meksikos povandeniniai lobiai

Revillagigedo salynas rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje yra jau šeštasis Pasaulio paveldo sąrašo objektas iš Meksikos. Toli nuo žemyno esanti teritorija yra žmogaus nesugadinta gamtos zona. Todėl ten daug nykstančių rūšių gyvūnijos, pavyzdžiui, milžiniška manta, delfinai, banginiai, rykliai ir jūros vėžliai. Visus juos čia siekiama apsaugoti pirmiausia nuo žalingo žmogaus poveikio.

Dar vienas naujas povandeninio pasaulio lobis, gavęs UNESCO apsaugą, yra Dungonab Sanganeb Sudane.

123rf.com /Skardis Kanadoje, Niufaundlande
123rf.com /Skardis Kanadoje, Niufaundlande

Įspūdingos uolos ir skardžiai Kanadoje

Anksčiau ši vieta vadinta „Klaidingu tašku“ – dėl to, jog čia savo keliones tragiškai baigė daugybė laivų. Dabar tai – unikalus rezervatas, esantis Niufaundlande, rytinėje Kanadoje. Šioje vietoje randama 500 mln. amžiaus fosilijų, kurios yra vienos seniausių pasaulyje.

Visus naujus objektus, kuriuos organizacija UNESCO įtraukė ar artimiausiu metu ketina tai padaryti, į sąrašą, rasite šiame puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius