Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užburianti Tbilisio sendaikčių turgaus mozaika

Nuo vaikystę primenančių Kalėdų žaislų – iki šaltųjų smogiamojo pobūdžio ginklų kastetų. Nuo dar neatrastomis istorijomis viliojančių senų nuotraukų – iki karinių uniformų. Žymiausias Tbilisio sendaikčių turgus, kaip ir pati Gruzija, yra visoks.
Tbilisio sendaikčių turgaus prekystalis
Tbilisio sendaikčių turgaus prekystalis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Gruzinai pasakoja, kad turgus yra visiškai pasikeitęs. Kadaise jis buvo vieta, skirta ne atvykstantiems, o tiems, kurie desperatiškai nori išvažiuoti.

Iš Tbilisio turgaus prie Sausojo tilto vargiai pavyks išeiti nieko nenusipirkus. Papuošalai, keramika, paveikslai, ginklai, indai, ženkliukai, paveikslai – kiekvienam pagal pomėgius, skonį ir piniginę.

Patys gruzinai pasakoja, kad Sausojo tilto turgus yra visiškai pasikeitęs. Kadaise jis buvo vieta, skirta ne atvykstantiems, o tiems, kurie desperatiškai nori išvažiuoti. Kaip 2013 m. rašė „Vice“, po Sovietų Sąjungos griūties prasidėjus dideliems ekonominiams sunkumams, aukštesniosios klasės atstovai žūtbūt stengėsi savo turtą paversti greitais pinigais – nešė turimus daiktus į turgų prieš išvykstant iš šalies.

Tuo tarpu tie, kuriems pavyko staiga praturtėti, godžiai pirko viską, kas jiems tik asocijavosi su taip laukta prabanga – sidabrinius stalo įrankius, porcelianą iš Kinijos, knygas, senovinius baldus. Sausasis tiltas buvo tarsi socialinio statuso mainų vieta, „Vice“ pasakojo vienas iš prekeivių Ataki.

Tačiau dabar prabanga nebėra antikvariniai daiktai, įgyti Sovietų Sąjungos laikais – šiandien turtingi gruzinai ieško JAV ar Europos dizainerių šiuolaikinių gaminių. Tad ir turgus adaptavosi – atsirado daugiau daiktų, kurie yra tiesiog senesni, bet ne antikvariniai, o prekeiviai suprato, kad pagrindinis jų pajamų šaltinis – turistai.

Būtent todėl turgus tikriausiai yra įdomesnis svečiams iš Vakarų Europos ar JAV. Lietuvių čia nei nustebins, nei sužavės sovietiniai ženkliukai ar Sovietų Sąjungos pasai. Tačiau verta bent kurį laiką palandžioti tarp „prekystalių“, kurių dauguma yra tiesiog patiesalai ant žemės, – galbūt rasite originalių gruziniškų suvenyrų.

Tačiau nereikia pamiršti, kad Sausojo tilto turgus yra gerai žinomas – apie jį rašė ir „Vogue“, ir „Lonely Planet“ ir begalė kitų. Atitinkamai ir kainos čia aukštesnės – reikia derėtis, bet tikriausiai vis tiek teks už norimą daiktą susimokėti daugiau nei kur kitur Gruzijoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tbilisio sendaikčių turgaus prekystalis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tbilisio sendaikčių turgaus prekystalis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius