Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaiduoklių miestelis Prancūzijoje – nacių žiaurumo priminimas

1944 m. birželio 10 d., praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Sąjungininkai išsilaipino Normandijoje, nacistinės Vokietijos kariai įžengė į ramų Prancūzijos miestelį Oradūrą prie Glano ir ten išžudė 642 gyventojus. Miestelis ir paliktas griuvėsiuose – tarsi Antrojo pasaulinio karo siaubo liudininkas.
Oradūras prie Glano
Oradūras prie Glano / 123rf.com nuotr.

SS karininkai tą dieną miestelyje vyrus sušaudė, o moteris ir vaikus užrakino bažnyčioje ir sudegino gyvus. Po žudynių naciai padegė ir namus bei automobilius – manoma, mėgino taip nuslėpti savo šiurpaus nusikaltimo pėdsakus.

Nepaisant to, kad vyko teismo procesai Bordo mieste, žudynes surengę SS dalinio kariai taip ir liko nenubausti.

Po karo Charles'is De Gaulle'is paskelbė, kad Oradūro miestelis turėtų būti atstatytas kitoje vietoje, o dabartinėje vietoje taip ir likti griuvėsiai. Tai būtų skaudus priminimas ateities kartoms, kiek skausmo ir siaubo neša karas.

Jame tebestovi degintų ir griautų pastatų griuvėsiai, kai kuriuose tebėra ir likusių daiktų – rūdijančios lempos, siuvimo mašinos, keptuvės ir puodai.

Prie įėjimo į miestelį dabar yra ženklas su užrašu „Souviens-Toi“ – „Prisiminkime“.

Yra įkurtas „Centre de la mémoire d'Oradour“ memorialinis centras, kuriame eksponuojami įrodymai, liudininkų pasakojimai, rodomi istoriniai filmai apie kruviną miestelio istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius