Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaizdo siužete Londono Tauerio tiltas įamžintas dar nematytais rakursais

Tauerio tiltas (ang. Tower Bridge), kartu su Big Benu ir Bekingemo rūmais, yra labiausiai turistų lankomas objektas Londone. Laikui nepavaldų miesto simbolį keliautojai yra įamžinę visokį. Tačiau neseniai turistams pristatyta naujovė – stiklinis pėsčiųjų takas, besidriekantis per visą Tauerio tiltą, leidžia šį objektą ir apylinkes apžvelgti nauju rakursu.
Tauerio tiltas Londone
Tauerio tiltas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Londonas

Būtent tai nusprendė padaryti Londone gyvenantis Čadas Gordonas Higginsas. Jau ir anksčiau mėgęs fotografuoti Tauerio tiltą, 37 metų vyras dabar įamžino naująją jo dalį – stiklinį pėsčiųjų taką. 12,076 skirtingus kadrus, dėl kurių ant tilto praleido 18 valandų, britas sudėjo į vaizdo siužetą, kuriame atskleidžia vieną Tauerio tilto gyvenimo parą – 24 valandas.

VIDEO: Londono Tauerio tiltas - toks, kokio dar nesate matę

Menininkas mėgėjas pasakojo, kad anksčiau buvo fotografavęs tiltą įvairiais rakursais. Tačiau tik dabar įamžino naujausią tilto dalį – stiklinį pėsčiųjų taką. Nieko keisto – tai naujiena net ir londoniečiams. Stiklinė pėsčiųjų dalis baigta įrengti ką tik – 2014 metų lapkritį. Einant taku po kojomis matyti Temzė – įspūdis nepakartojamas. Būtent tai – nauji įspūdžiai ir patirtys turistams – ir buvo pagrindinis tikslas, kurį išsikėlė Londono valdžia, apsisprendusi Tauerio tilte įrengti stiklinį pėsčiųjų taką.

Tauerio tiltas yra kabantis pakeliamasis tiltas per Temzę. 1894 metais atidarytas tiltas yra 61 m ilgio. Centrinę dalį „įrėmina“ du 65 m bokštai. Pakėlus tiltą upe gali praplaukti laivai. 

Statyti tiltą apsispręsta iš būtinybės. XIX a. viduryje, kai Yst Ende labai pagausėjo gyventojų, teko galvoti apie naują jungtį tarp abiejų upės krantų – tokią, kuri netrukdytų Temze nuolat plukiantiems laivams. 1876 m. įkurtas Specialusis tilto ar aplinkelio komitetas, kurio tikslas buvo išspręsti susidariusią problemą. Komitetui buvo pateikta daugiau kaip 50 projektų, bet 1884 m. nugalėjo miesto architekto sero Horacijaus Džonso ir inžinieriaus Džono Volfo Berio siūlymas statyti pakeliamą tiltą. Masyviam tilto karkasui prireikė daugiau kaip 11 tūkst. tonų geležies. Vėliau šis karkasas buvo padengtas Kornvalio granitu ir Portlendo akmenimis. Netikėtai mirus architektui, jo vietą užėmė Volfas Beris. Jis atsisakė savo pirmtako sumanymo statyti neogotikinį tiltą. V.Beris nusprendė, jog šiam statiniui labiausiai tiks Viktorijos laikų gotikos stilius. Nors architektūros stilius buvo nuosaikus, pats tiltas – labai modernus. Taueris buvo pirmasis pakeliamas tiltas visoje šalyje. Tiltas kilnojamas ir dabar, tiesa, tai daroma retai – vos keletą kartų per savaitę. Didesnieji laivai nebeplaukia pro Tauerio tiltą, kadangi dokai perkelti toliau į rytus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius