-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Valstybė turės atlyginti nuostolius, kuriuos patyrė kelionių organizatoriaus „Freshtravel“ klientai

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą pagal 25 pareiškėjų skundą Lietuvos valstybei, atstovaujamai Vyriausybės ir Ūkio ministerijos, iš dalies jį patenkino ir priteisė pareiškėjams atlyginti turtinę žalą, patirtą dėl kelionių organizatorės bendrovės „Freshtravel“ nemokumo, pranešė teismas.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pareiškėjai kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydami priteisti jiems atlyginti turtinę ir neturtinę žalą iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Vyriausybės ir Ūkio ministerijos, kadangi dėl UAB „Freshtravel“ nemokumo patyrė nuostolius – 2014 m. rudenį neišvyko į suplanuotas poilsines keliones, nors už jas iš anksto buvo sumokėję pinigus.

Pareiškėjai skundo reikalavimus atlyginti turtinę žalą grindė 1990-06-13 Europos Bendrijų Tarybos direktyvos „Dėl kelionių, atostogų ir organizuotų išvykų paketų (90/314/EEB)“ nuostatomis, kuriose nustatyta kelionių organizatoriaus ir (arba) kelionių pardavimo agentų atsakomybė už tai, kad įmokėti pinigai būtų grąžinti arba vartotojas nemokumo atveju būtų repatrijuotas.

Pasak pareiškėjų, neišvykę į suplanuotą kelionę ir atsidūrę tokioje situacijoje, kai nežinojo, ar jiems bus grąžinti sumokėti pinigai už kelionę, patyrė stresą, neigiamas emocijas, jautėsi nuvilti, praradę pasitikėjimą kelionių organizatoriais ir valstybės institucijomis.

Pareiškėjai taip pat prašė priteisti 5 proc. metinių palūkanų nuo bylos iškėlimo dienos iki visiško teismo sprendimo įvykdymo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas iš dalies skundą patenkino. Teisėja Irena Paulauskienė, išnagrinėjusi administracinę bylą, priėjo išvadą, kad nacionaliniais teisės aktais akivaizdžiai nebuvo užtikrinta Europos Bendrijų Tarybos direktyvos „Dėl kelionių, atostogų ir organizuotų išvykų paketų (90/314/EEB)“ garantuojama turisto teisė į visišką pinigų, sumokėtų už kelionę, grąžinimą kelionės organizatoriaus nemokumo atveju, todėl pareiškėjų patirtus nuostolius turi atlyginti valstybė.

Teismas nustatė, kad, Turizmo departamento nurodymu, nedidelę dalį pareiškėjų patirtų nuostolių dėl neįvykusių kelionių jau kompensavo kelionių agentūros ir draudimo bendrovės, tačiau didžioji dalis patirtų išlaidų įsigyjant kelionės paketą nebuvo grąžinta. Pareiškėjų prašymą atlyginti neturtinę žalą teismas atmetė kaip nepagrįstą, kadangi nenustatė neteisėtų valstybės institucijų veiksmų – pareiškėjų neigiami išgyvenimai iš esmės yra susiję su kelionių organizatoriaus įsipareigojimų, numatytų kelionių sutartyse, neįvykdymu, o ne su valstybės institucijų galimai neteisėtais veiksmais.

Taip pat teismas priteisė pareiškėjams 5 proc. dydžio metines palūkanas už priteistą sumą nuo skundo priėmimo dienos (2015-10-14) iki teismo sprendimo įsiteisėjimo šioje byloje dienos bei 50 proc. bylinėjimosi išlaidų.
Vilniaus apygardos administracinis teismas gegužės 9 d. paskelbė dar vieną sprendimą analogiškoje administracinėje byloje, kuriame priteisė atlyginti iš

Lietuvos valstybės turtinę žalą, 5 proc. palūkanas bei 50 proc. bylinėjimosi išlaidų dešimčiai pareiškėjų, neišvykusių į suplanuotas keliones dėl kelionių organizatorės UAB „Freshtravel“ nemokumo.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius