Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vardan turistų Jordanijoje paskandinti tankai ir kariniai sraigtasparniai

Praėjusią savaitę Jordanijoje pristatytas išskirtinis muziejus, skirtas šalies karinei istorijai. Šalia Akabos kurorto sukurta išskirtinė nardymo vieta, kur galima apžiūrėti karinę techniką.
Povandeninis karinis muziejus Jordanijoje
Povandeninis karinis muziejus Jordanijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jordanijos kariuomenė trečiadienį netoli koralinio rifo paskandino karines transporto priemones – įskaitant tankus, sraigtasparnius ir transporterius. Taip sukurtas naujas ypatingas muziejus, kuris lankytojus vilios išskirtinėmis patirtimis.

Iš viso po vandeniu panardinta 19 objektų, kuriuos muziejui dovanojo Jordanijos karinės pajėgos. Visi jie buvo nuskandinti 28 metrų gylyje, ir čia sukurta Povandeninio karinio muziejaus nardymo vieta. Pirmieji lankytojai čia panerti galės kitų metų pradžioje.

Jordanijos valdžia tikisi, kad toks naujas muziejus privilios turistus nardyti būtent čia, o ne tarp natūralių rifų – kur didelis nardytojų skaičius gali pakenkti trapiai gamtai.

Nors tai gali pasirodyti keista, tačiau senos technikos paskandinimas iš tiesų net gali padėti ir toje teritorijoje po vandeniu esančiai gyvybei. „Dirbtiniai rifai yra svarbūs, – „The New York Times“ teigė aplinkosaugos koalicijos „Clean Ocean Action“ vadove Cindy Zipf. – Jie tiesiog turi būti iš tinkamų medžiagų ir tinkami tai aplinkai.“

VIDEO: Raudonosios jūros dugne – tankai ir kariniai sraigtasparniai: išskirtinė nardymo vieta vilios turistus

Niujorko valstijoje yra įgyvendintas panašus projektas netoli Long Ailendo krantų. Ten buvo paskandintos seno tilto liekanos, kad jos padėtų rifui greičiau augti.

„Kai kuri dirbtinį rifą, stengiesi atkartoti natūralų arealą“, – aiškino C.Zipf. Visgi ji pabrėžė, kad jos nuomone, akcentas turi būti dedamas pagalbai povandeninei florai ir faunai, o ne turistų pritraukimui.

Tokios povandeninės atrakcijos yra ir kitose šalyse. Neseniai Turkijoje paskandintas lėktuvas „Airbus A330“ tam, kad būtų sukurta nauja patraukti nardymo vieta. Bahreinas turi povandeninį muziejų su panardintu „Boeing 747“.

Akabą praėjusiais metais aplankė apie 100 tūkst. turistų, ir šis skaičius, tikėtina, tik augs, kadangi į Jordaniją skraidina pigių skrydžių oro linijos iš daug Europos miestų, įskaitant ir Vilnių. Be to, Akabą lengva pasiekti ir iš visai šalia esančio populiaraus Izraelio kurorto Eilato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius