-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasara jau čia pat – ar jau turėtume pradėti planuoti keliones?

​​​​​​​Vis dažniau aplankančios saulėtos dienos aktyviai veikia žmonių emocinę būseną, ateities planavimą. Artėjančios vasaros nuotaikos ypač padidino ir norą keliauti. Kaip stipriai pasiilgome kelionių ir kaip jas planuoti vasarai?
Portugalija
Portugalija, Algarvės regionas / 123rf.com nuotr.

Dėl ilgai trunkančios pandemijos visuomenė savo namuose jautėsi tarsi uždaryti gyvūnai narve. Suprantama, kad saugotis reikėjo, tai yra būtina daryti iki šiol. Tačiau jau dabar žmonės ypač nori išeiti, judėti, pakeisti rutiną į naujus potyrius.

Visuomenė pasiilgo gyvo pojūčio. Jeigu anksčiau žmonėms atrodė įdomūs nuotoliniai susitikimai, bendravimas ryšio priemonėmis per atstumą, gaunama informacija būnant namuose, tai dabar nuotolinės priemonės tapo įprastu įrankiu ir, dažnam, pabodusiu reiškiniu. Šiose veiklose žmonėms pradeda trūkti motyvacijos, nebenori ilgiau jose būti, darosi nebeįdomu. Kitaip sakant, visuomenėje išaugo poreikis vienos rūšies dalykus pakeisti į kitos. Juolab kad žmonės išsiilgo naujų gyvų patirčių, nori išgirsti, pajusti ir pamatyti viską savo juslėmis, kadangi šios galimybės ilgokai buvo apribotos.

Nereikia pasiduoti baimėms

Suprantama, pandeminė situacija neigiamai veikia norą keliauti ir atostogauti svetur. Vieni žmonės bijo susirgti koronavirusu. Kiti ne tiek bijo susirgimo, kiek nenori patirti galimų keliavimo trikdžių – pasikeitę valstybių saugumo reikalavimai, izoliacijos taikymai ir kt. O kone kasdien besikeičiančios taisyklės žmonėms kelia nežinią, suteikia neužtikrintumo jausmo. Taip pat žmonės baiminasi, kad atvykus į kokią nors šalį negalės pasinaudoti tam tikromis paslaugomis, kurias iš anksto buvo susiplanavę. Pavyzdžiui, aplankyti kavines, muziejus, dalyvauti parodose ar kituose renginiuose.

Asm.archyvo nuotr./Genovaitė Petronienė
Asm.archyvo nuotr./Genovaitė Petronienė

Vis dėlto norintiems keliauti nereikia pasiduoti baimėms. Jeigu asmuo iš anksto susiplanuos kelionę, elgsis pagal visus saugumo reikalavimus, laikysis toje šalyje esančių taisyklių, tai susirgimo ir nemaloniu potyrių rizika gerokai sumažėja.

Norintys keliauti tiesiog turi suprasti, kad šiuo metu daug ką atlikti yra sudėtingiau, tačiau įmanoma. Galbūt kelionių išlaidoms teks skirti daugiau lėšų. Gali reikėti sumokėti už viruso patikrinimo testus, saviizoliaciją. Todėl tai reikėtų iš anksto pasiskaičiuoti. Taip pat keliaujantiems patarčiau iš anksto suplanuoti atostogų veiklas taip, kad būtų aišku, ką veikti, jei paaiškėtų, kad toje šalyje dėl pandemijos suteikiama mažiau atitinkamų paslaugų.

Daugiau saugumo priemonių

Žinoma, dėl padidėjusio turistų, keliautojų srauto, dalis visuomenės gali pradėti juos smerkti. Į keliautojus žiūrima tarsi į „blogio nešėjus“. Tačiau reikia suprasti, kad žmonės, kurie keliaudami saugosi, laikosi numatytų taisyklių, nesudaro grėsmės kitiems.

Tie, kurie neigiamai atsiliepia apie keliaujančius, sunkiau susitvarko su savo pačių baime. Be to, jie į kitų elgesį žvelgia su pavydu. Taip pat jie pyksta, nes galvoja, kad būnant ne namuose galima „pasigauti“ virusą. Iš vienos pusės, jie teisūs. Pirmaisiais pandemijos mėnesiais virusas išplito, kadangi pasaulis išties jam nebuvo pasiruošęs. Tačiau dabar valstybės išmoko kovoti su virusu, visur yra taikomos padidintos saugumo priemonės. Tad nevertėtų dabartį lyginti su buvusia situacija.

Lengviau džiaugtis kelionių planavimu

Pastebėta, kad didžiausią pasitenkinimą sukelia kelionės planavimas, jos laukimas ir pasirengimo jai procesas. Visa tai leidžia atsipalaiduoti smegenims, sumažinti stresą. Apskritai kelionės siejamos su atostogomis, geromis emocijoms ir atpalaiduojančia savijauta. Todėl jau pats būsimų įvykių planavimas sukelia malonias emocijas, kurios dažnai būna netgi stipresnės nei pačios kelionės metu.

Kelionės iš esmės yra psichologiškai stimuliuojanti veikla. Galimybė keliauti sudaro sąlygas nutraukti nuobodžią kasdienybės rutiną. Kartu tai puiki galimybė trumpam išeiti iš namų komforto zonos, patirti kažką naujo ir neįprasto: aplankyti nematytas vietas, nukeliauti į dykumas ar pasivaikščioti po džiungles.

Psichinės sveikatos požiūriu užsiimti kelionių planavimu iš anksto tikrai verta, kaip ir džiaugtis pačios kelionės malonumais vasarą. Beje, dabar netgi yra lengviau patirti kelionių planavimo džiaugsmą. Jei anksčiau dėl gausybės pasiūlymų buvo sunku apsispręsti ir tekdavo ilgai sukti galvą, kur nuvykti, tai dabar šis pasirinkimas tampa kur kas paprastesnis.

Viliuosi, kad ir šią vasarą žmonės turės daugiau galimybių keliauti. Yra tikimybė, kad pandeminė situacija bus lengvesnė, kaip tai nutiko pernai. Aš pati praėjusią vasarą keliavau į Suomiją, kur turėjome žygį kalnuose. Iki šiol išliko geriausi prisiminimai. Beje, ten buvome pakankamai atsiskyrę nuo žmonių šurmulio. Tad tikrai galima rasti tokių kelionių variantų, kurie pandemijos kontekste nei sau, nei kitiems grėsmės nekelia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius