Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Venecija pradeda atsigauti po savaitę trukusių rekordinių potvynių

Venecija pirmadienį mėgino grąžinti gyvenimą į įprastas vėžes po savaitę besitęsusių beprecedenčių potvynių, nuniokojusių miestą, kur po vandeniu buvo nugrimzdę daug namų, įmonių ir kultūros vertybių.
Potvynis Venecijoje
Potvynis Venecijoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Visoje Italijoje siautėjusi blogų orų banga – nuo pietinio Materos miesto gatvėmis tekėjusių tikrų upių iki viesulų Toskanos Groseto regione – kaip prognozuojama, dar kurį laiką nesitrauks, todėl ji tebekelia susirūpinimą kai kuriuose rajonuose.

Pasak sinoptikų, su Austrija besiribojančiam šiauriniam Trentino-Alto Adidžės regionui iškilo didelis griūčių pavojus, o Genujos ir Sardinijos salos apylinkes turėtų ir toliau skalauti smarkios liūtys.

Venecijoje jau atsidarė mokyklos, o krautuvininkai mėgino šluostėmis ir kibirais pašalinti vandenį ir purvą, nuo antradienio apsėmusius jų parduotuves.

Vidurdienį prognozuotas 110–115 cm maksimalus vandens lygis Venecijoje buvo sveikintinas po praėjusią savaitę trukusios padėties, kai per vadinamuosius acqua alta potvynius vanduo buvo tris kartus viršijęs 150 cm žymą.

Venecijos gyventojai yra pripratę prie potvynių jų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktame ir lagūnos vandenų apsuptame mieste, tačiau praėjusią savaitę juos užklupusi potvynio banga buvo beprecedentė per naujausiųjų laikų istoriją, o antradienį užfiksuotas vandens lygis buvo neregėtas nuo 1966 metų.

Šv. Morkaus aikštė, esanti vienoje žemiausių miesto vietų, užliejama, kai vanduo pakyla 80 cm virš jūros lygio, nurodo potvynius stebinti Venecijos institucija.

„Netrukus piliečiai ir įmonės galės pradėti pildyti formas kompensacijai pareikalauti. Ačiū visiems, kurie taip sunkiai dirbo, kad ištvertume šią dieną“, – sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė meras Luigi Brugnaro, vandeniui vėl užtvindžius apie 70 proc. miesto teritorijos.

Prie vienos galerijos tapytojas Davide'as De Guglielmi pažadėjo vėl ją atidaryti po valymo darbų.

„Tokia mūsų prigimtis – esame užsispyrę. Žinome kainą, kurią tenka mokėti gyvenant šiame mieste“, – naujienų agentūrai AGI sakė D.De Guglielmi.

„Praradome beveik viską, – pasakojo jis. – Buvome ką tik gavę visus užsakymus Kalėdoms: naujus rėmus, dovanų korteles.“

Remiantis sinoptikų prognozėmis, artimiausiomis dienomis potvynio lygis Venecijoje neviršys 110 cm, taigi, gyventojai galės įvertinti patirtą žalą, kuri, mero skaičiavimais, jau yra didesnė nei milijardas eurų.

Sekmadienį Florencijos ir Pizos gyventojai buvo pasirengę prognozuotam Arno upės patvinimui, tačiau šiems dviem Toskanos miestams pavyko išvengti potvynių ar žalos, o pavojaus padėtis buvo atšaukta.

Italijos šiaurės rytus sekmadienį užklupus smarkiam snygiui susiformavo griūtis, nuslinkusi Alto Adidžės esančio Martelo slėnio apgyvendintoje dalyje, bet nepadarė reikšmingos žalos.

Pirmadienį rajone liko nutrauktas eismas apie 30 greitkelių ir buvo uždarytos mokyklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius