Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Verslas piktinasi „negarbingai“ padidinta rinkliava į Kuršių neriją, valdžia skaičiuoja kitaip

Nuo liepos pradžios padidėjusi rinkliava autobusams į Kuršių neriją kelia daug aistrų. Lietuvos turizmo asociacija kaltina Neringos savivaldybę kliūčių verslui kūrimu, tačiau ši atsikerta – nors viena rinkliava padidėjo, bet į Neringą turistus vežantiems autobusams atvykti bus vis tiek pigiau, o dabar bus galima kurti dar ir geresnę infrastruktūrą.
Įvažiavimas į Neringą
Įvažiavimas į Neringą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo liepos vasaros sezono metu už į Kuršių neriją įvažiuojantį turistinį daugiau kaip 30 vietų autobusą reikia mokėti nebe 45, o 70 eurų. „Neringos miesto savivaldybė nusigręžia nuo turizmo verslo?“ – Lietuvos turizmo asociacija retoriškai klausia antradienį išplatintame pranešime spaudai. Ji teigia, kad nuo liepos 3-iosios pradėjusi galioti didesnė rinkliava kenkia verslui, nors savivaldybė skaičiuoja, kad nuostolių tikrai nebus.

Proga padidinti rinkliavą – sumažėję kiti įkainiai

Asociacija piktinasi, kad toks sprendimas priimtas jau turistinio sezono įkarštyje – tą kritikuoja ir laikinoji Valstybinio turizmo departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė. Neringos taryba dėl naujų įkainių nusprendė birželio 28 d., o sprendimas įsigaliojo liepos 3-iąją.

„Atvykstamojo turizmo turai yra sudaromi, skaičiuojami ir parduodami užsienio partneriams prieš vienerius metus, – pranešime spaudai aiškina asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė. – Lietuvos atstovai nebeturi jokių galimybių keisti nurodytų kainų. Ekskursijų bei kelionių programos kuriamos bei derinamos prieš 1,5–2 metus. Taigi, informacija apie 2018 m. rinkliavos dydžių pasikeitimą kelionių organizatoriams turėjo būti pateikta 2016 m. pabaigoje arba 2017 m. pradžioje.“

Tačiau Neringos savivaldybė tikina, kad nepaisant padidėjusios rinkliavos, verslas nuostolių tikrai nepatirs, nes už autobusus šią vasarą reikia mokėti gerokai mažiau perkėloje.

„Šiems autobusams smarkiai sumažėjo persikėlimo per Kuršių marias įkainiai, ir net padidinus savivaldybės rinkliavą, patekimo į Neringą kaštai (persikėlimas keltu ir vietinė rinkliava už įvažiavimą į Neringą) išliko mažesni vidutiniškai 25 eurais“, – 15min aiškino savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Smiltynės perkėlos nuotr./Keltas
Smiltynės perkėlos nuotr./Keltas

Šią vasarą įkainis dideliems autobusams Smiltynės perkėloje sumažėjo vidutiniškai apie 50 eurų (priklausomai nuo keleivių skaičiaus). „Įkainių sumažėjimas buvo netikėtas – tai ir buvo impulsas padidinti rinkliavą, į tai savivaldybė iškart ir sureagavo“, – sakė atstovė spaudai.

Savivaldybė tikina, kad nepaisant padidėjusios rinkliavos, verslas nuostolių nepatirs, nes už autobusus reikia mokėti gerokai mažiau perkėloje.

„Neringos savivaldybės taryba sprendimą priėmė tikrai įvertinus tai, kad nė viena turizmo agentūra nuostolio nepatirs“, – tikino ji.

Piktinasi vienašališkumu

Netinkamas laikas – ne vienintelis asociacijos priekaištas. Turizmo verslo atstovai taip pat nepatenkinti, kad jie nebuvo įtraukti į diskusiją dėl rinkliavos padidinimo.

„Kone dvigubai pakeltas mokestis neperspėjus ir nepadiskutavus su agentūromis – vidury sezono taip padaryti yra negarbinga. Reikėjo pasiderinti – mes nesame prieš tą mokestį, didesnį ar mažesnį, tačiau norėtųsi žinoti, ką už tai gausime. Norėjosi, jog būtų kažkoks dialogas, o ne paslapčia, greituoju būdu priimamas sprendimas“, – pranešime spaudai cituojamas UAB „Krantas Travel“ atstovas Marius Serapinas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nida
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nida

Kaip gerą praktiką jie pateikia Vilniaus miesto sprendimą dėl „pagalvės mokesčio“. Po diskusijos su Turizmo asociacijos atstovais rinkliavos taikymas turistinėms grupėms atidėtas iki 2019 m., kuomet individualiems keliautojams šis mokestis taikomas nuo 2018 m. liepos mėn.

Nors Neringos savivaldybė nepateikia atsakymo, kodėl į diskusijas dėl šio sprendimo nebuvo įtraukti verslo atstovai, jos atstovė tikina, kad pastarieji vis tiek išloš – padidinta rinkliava naudos esą atneš būtent jiems.

Atsiras tualetų ir stovėjimo vietų

„Ne kartą su verslo atstovais diskutavome apie būtinybę gerinti sąlygas turistams, atvykstantiems į Neringą autobusais kelioms valandoms ar vienai dienai“, – teigė S.Vaišvilaitė. Tai ypač aktualu šiemet, kai gerokai padaugėjo į Klaipėda atplaukiančių kruizinių laivų.

Pavyzdžiui, pavasarį buvo susitikta su Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro atstovais bei turizmo paslaugų teikėjais, su kuriais kalbėta apie viešųjų tualetų problemą. Savivaldybės atstovės teigimu, buvo keltas variantas, kad vardan kokybės ir prieinamumo pasinaudojimas jais galėtų kainuoti ir iki kelių eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

„Išanalizavus galimybes prieita prie išvados, kad pernelyg dideli viešųjų tualetų administravimo kaštai neleistų pasiekti norimų rezultatų, be to, tai paliestų ir kitas Neringos lankytojų grupes, tad šios idėjos atsisakyta“, – aiškino ji.

„Vasaros sezoną pasitikome su atnaujintu viešuoju tualetu Preiloje ir Nidoje (tualetas Nidoje yra greta didžiausios autobusų sustojimo vietos). Šią savaitę atnaujinome viešąjį tualetą, kuris yra greta autobusų sustojimo vietos prie Thomo Manno namelio. Per artimiausias kelias savaites bus atnaujinti dar keli viešieji tualetai ir pan.“, – vardijo S.Vaišvilaitė.

Būtent surinktos papildomos lėšos, savivaldybės teigimu, dabar leis efektyviau ir greičiau spręsti viešųjų tualetų priežiūros bei atnaujinimo problemas. Be to – ir rasti išeitį dėl didelių autobusų sustojimo vietų.

Nuolaidos vykstantiems į Jūrų muziejų

Savivaldybė pabrėžia, kad didesnė rinkliava galios tik vasaros metu, o kitais metų laikais turų operatoriai patirs mažesnes patekimo į Neringą išlaidas. Nuo rugsėjo 1-osios iki gegužės 31-osios rinkliava vėl sieks 30 eurų, o persikėlimo įkainiai išliks sumažėję.

Šiemet vasarą atsirado dar vienas pasikeitimas – rinkliavos už įvažiavimą nereikės mokėti poilsiautojams, kurie lengvaisiais automobiliais išvažiuos į Jūrų muziejų ir tą pačią dieną grįš atgal.

Alksnynės poste jiems reikės pateikti ne seniau kaip prieš 5 dienas įsigytą kasos čekį, muziejaus bilietą ir užpildytą kortelę, kurią žmonės gaus muziejaus kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius