Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ypatinga Islandijos bažnyčia – tarsi iš pasakos

Islandija tiesiog aplipusi turistais, bet dauguma jų pasitenkina tik populiariausiais salos objektais ir nesileidžia į išskirtinių paieškas. Vienas iš tokių – Hofskirkja bažnyčia Hofo miestelyje.
Hofskirkja bažnyčia
Hofskirkja bažnyčia / 123rf.com nuotr.

Stora žolės antklodė tarsi liejasi nuo bažnyčios ir atrodo, kad pastatas tirpsta aplinkoje. Vaizdą dar neįprastesnį daro šalia bažnyčios kaip burbulai išsimėtę žole uždengti pilkapiai.

Ši bažnyčia ypatinga – ji yra paskutinė, kuri pastatyta senoviniu durpių stiliumi. 1884 m. ji statyta apželdinant stogą žole. 1950-aisiais pastatas buvo restauruotas.

Bažnyčios konstrukcija – medinės sijos, kurias jungia tvirtos akmeninės sienos. Stogas taip pat uždengtas storomis akmeninėmis plokštėmis, kurios užklotos durpėmis su žole. Tai padeda pastate išlaikyti šilumą atšiauriame Islandijos klimate.

Pastatas iš dalies palaidotas po žeme, kad ši būtų kaip natūrali izoliacinė medžiaga.

Kadaise tokie pastatai dygo visuose Islandijos kaimeliuose. Gyventojai naudodavo žemę ir žolę, kad apsaugotų pastatus nuo šaltų žiemų. Be to, saloje nėra daug medžių, tad ir statyboms jo nuolat trūkdavo.

Šis statymo būdas išnyko XX a., kai betonas užėmė natūralių statybinių medžiagų vietą. Dabar Islandijoje likusios tik 6 tokios bažnyčios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius