Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Zakopanės kalnuose nelaimės metu buvę lietuviai dėkoja likimui – sūnus pabijojo lipti iki kryžiaus

Ketvirtadienį Tatrų kalnuose, šalia populiaraus Lenkijos kurorto Zakopanės, žaibus atnešusi audra nusinešė mažiausiai penkių žmonių gyvybes. Jos metu netoli nelaimės vietos kalnuose buvusi lietuvių šeima dėkoja likimui, kad sūnus pabijojo lipti iki paties kryžiaus, prie kurio ir buvo nutrenkti turistai.
Tatruose per smarkią audrą žuvo penki žmonės, per 100 sužeisti
Tatruose per smarkią audrą žuvo penki žmonės, per 100 sužeisti / 15min nuotr.

Žaibas apie 13.30 val. trenkė į Gevonto viršukalnėje esantį didelį metalinį kryžių ir metalinę grandinę, esančią netoli viršūnės. Tai – populiari turistų lankoma vieta. Lenkijoje per audrą gyvybių neteko du vaikai ir dvi moterys, Slovakijoje – vienas vyras. Kalnuose, kurie eina per abiejų valstybių sieną, dar apie 140 turistų sužeisti, 5 asmenų vis dar ieškoma.

Su šešiamečiu sūnumi Zakopanėje atostogaujantys lietuviai ketvirtadienį, kaip ir minios čia paskutines vasaros dienas leidžiančių turistų, kopė į Tatrų kalnus.

15min nuotr./Tatruose per smarkią audrą žuvo penki žmonės, per 100 sužeisti
15min nuotr./Tatruose per smarkią audrą žuvo penki žmonės, per 100 sužeisti

„Nebuvom priėję prie paties kryžiaus, nes vaikas bijojo lipti labai aukštai. Kaip nujausdamas, matyt“, – 15min pasakojo Andrius. Jis kartu su žmona šešiametį sūnų pirmą kartą atsivežė parodyti kalnų.

Andriaus teigimu, ketvirtadienį dangus buvo gan niuktelėjęs. Išvakarėse lijo, taip pat griaudėjo perkūnija, tad ir kitą dieną giedra nebuvo. „Kaupėsi, kaupėsi debesys, gal kažkiek kažkur ir palydavo. Bet niekas nežinojom, kad ateina toks frontas – visai mažas, bet aktyvus“, – pasakojo Andrius.

Kai kalnuose artėja audra, meteorologai įspėja žmones, kad į kalnus lipti nerekomenduojama. Šįkart jokio įspėjimo nebuvo. Matyt, Andrius svarstė, ir patys meteorologai neįtarė, kad audra gali būti tokia pražūtinga. „Dėl paprasto lietaus juk žmonių nenervinsi“, – teigė jis.

„Lipo daug žmonių – ir šeimos su mažais vaikais, jų pilna visur buvo. Debesys ir mus užklupo būnant kalnuose. Žaibų nematai – tu kalnuose riogsai pačiame debesyje, nieko nematai, – pasakojo keliautojas. – Pats fonas mirksi, viskas griaudi.“

VIDEO: Tatrus siaubė audra, yra žuvusių

Andrius taip pat svarstė, ar visi į kalnus net ir tik lynojant kopiantys supranta, kiek tai yra pavojingiau nei sausu metu. Juk šlapiais akmenimis lengva paslysti, gali būti išplauti takeliai. „Galų gale, yra ir toks dalykas kaip žingsnių įtampa – kas nežino, to neįvertina. Kai yra aktyvus žaibavimas, negalima žengti plačių žingsnių“, – aiškino jis.

Nelaimė įvyko aukščiau Andriaus ir jo šeimos, tačiau jis pasakojo, kad kiti keliautojai akivaizdžiai buvo šokiruoti matydami nusileidžiančius sužeistuosius.

Lietuvis, stebėdamas iš šono gelbėjimo operacijas, gyrė Lenkijos pareigūnus. „Kai tik galėjo, jie iškart pakėlė sraigtasparnius. Jų darbas visas buvo pakankamai suderintas – tai tikrai verčia gerbti šiuos žmones“, – teigė neblogai ir Lietuvos gelbėtojų darbą iš profesinės srities pažįstantis Andrius.

Gelbėtojus Lenkijos spaudoje gyrė ir nelaimės liudininkas. Jis teigė, kad tarp turistų kilo panika, tačiau gelbėtojai dirbo profesionaliai ir iškart pradėjo gelbėjimo darbus, į dangų pakilo sraigtasparnis. „Išties žaviuosi piloto drąsa. Didžiausia pagarba jo sugebėjimams“, – teigė vyras.

Penktadienį Zakopanėje taip pat apsiniaukę, kalnai aptraukti debesimis. Nors ir šilta (apie 25 laipsniai šilumos), saulė kyščioja spindulius pro debesis, kalnai, pasak Andriaus, kaip kepure debesimis užmauti.

Nors ketvirtadienį įvykusi nelaimė – viena didžiausių per pastarąjį šimtmetį šiuose kalnuose, tačiau penktadienį tai nenutraukė žmonių srauto į kalnus. „Pilnos pakelės jų, juk atvažiavo į kalnus, atvažiavo tam, kad liptų – to srauto nesustabdysi. O tokie įvykiai turbūt tik dar labiau paskatina smalsumą, dar labiau jie veržiasi“, – pasakojo lietuvis.

Po nelaimės takas nuo Wyższa Kondracka iki Gevonto viršūnės uždarytas. Paskelbtas trijų dienų gedulas.

Pilnos pakelės žmonių, juk atvažiavo tam, kad liptų į kalnus – to srauto nesustabdysi. O tokie įvykiai turbūt tik dar labiau paskatina smalsumą, dar labiau jie veržiasi.

„Baisinga audra Tatruose. Zakopaniečiai sako, kad tokių atmosferos išlydžių virš kalnų nebuvo kelis dešimtmečius. Nukentėjo daug turistų; gelbėjimo akcija tęsiama, – per „Twitter“ parašė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Kaip nurodo lenkų naujienų agentūra PAP, Gevonto viršukalnė, kurios aukštis – 1 894 metrai, yra daugiausiai turistų pritraukiantis kalnų objektas Zakopanės apylinkėse. Ji yra maždaug už 5 km į pietryčius nuo šio kalnų kurorto.

Ant Gevonto stūksantis 15 metrų aukščio plieninis kryžius per audras dažnai pritraukia žaibų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius