Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žiemos atostogos Lenkijoje – ką verta pamatyti ir patirti

Vis daugiau lietuvių atranda savo kaimynę Lenkiją. Ir ne tik kaip apsipirkimų vietą. Poilsis, pramogos ir mūsų bendros istorijos pėdsakai – čia kiekvienas gali pamatyti, patirti tai, kas jam įdomu ar naudinga.
Varšuvos
Varšuvos senamiestis laukia Kalėdų / 123RF.com nuotr.

Ir keliauti į Lenkiją yra patogu – joje vis mažiau siaurų ir nepatogių kelių, juos keičia modernios autostrados. Iš Vilniaus, Kauno, Palangos oro uostų nemažai įvairių skrydžių krypčių į Lenkijos miestus.

Žiemos pramogos – visai šalia

Mėgstantiems slidinėti visai nebūtina keliauti į Italiją ar Prancūziją – kaimyninėje Lenkijoje galima pasimėgauti ne tik kalnų, bet ir lygumų slidinėjimo trasomis. Lenkijos ir Slovakijos pasienyje esantys Tatrų kalnai yra ideali vieta žiemos poilsiui bei pramogoms.

123RF.com nuotr./Slidinėjimo trasa, Tatrai, Lenkija
123RF.com nuotr./Slidinėjimo trasa, Tatrai, Lenkija

Kurortinis Zakopanės miestelis ankščiau buvo kalnakasybos centras, tačiau nuo XIX amžiaus garsėja savo gydyklomis, grynu oru bei pasakiškais kraštovaizdžiais. Jau tais laikais jis buvo žinomas ir mėgiamas lietuvių. Beje, Zakopanėje gydėsi ir mirė lietuvių rašytojas Jonas Biliūnas.

Šiuo metu tai ir slidinėjimo mėgėjų rojus: yra trasų, kur aukščių skirtumai siekia net vieną kilometrą. Tie, kuriems patinka ne tokie ekstremalūs pojūčiai, gali ramiai slidinėti lygumų trasose. Jos išsiraizgiusius daugiau nei 50 kilometrų.

Šis kurortinis miestas labai patiks keliaujantiems su vaikais. Mažiesiems daug džiaugsmo bus vandens pramogų parke arba žemės trauką demonstruojančiame name, kuris pastatytas... aukštyn kojomis.

123RF.com nuotr./Zakopanė žiemą
123RF.com nuotr./Zakopanė žiemą

Lenkijoje keliautojus maloniai nustebina ne tik kainos, bet ir paprasta komunikacija. Žmonės čia šilti ir draugiški, o daugelis jaunų žmonių, kaip ir Lietuvoje, taip ir Lenkijoje, puikiai kalba angliškai.

Tiesa, Lenkijoje yra ir daugiau kalnų, ne tik Tatrai. Yra Beščiadai, Pieninai, Stalo kalnai, Sudetai. Juose irgi daugybė tradicinių kalnų pramogų. Sudetai išsiskiria tuo, kad juose gausybė požeminių urvų. Vieni pritaikyti turistams, kiti – dar neištyrinėti ir todėl pavojingi ir į juos patekti kol kas negalima.

Prisiliesti prie istorijos

Nuo Zakopanės iki Krokuvos – vos šimtas kilometrų. Istorijos mylėtojams nepamatyti Krokuvos, reiškia nepamatyti ir dalies savo valstybės istorijos.

Juk Vavelio pilyje gyveno Lenkijos karaliai ir Lietuvos didieji kunigaikščiai. Dabar pilyje yra įrengtas muziejus, kuriame demonstruojama valdovų buitis: gyvenamosios patalpos, karūnacijos salė, ginklinė ir iždas. Šalia esančioje Katedroje ilsisi Lietuvos didieji kunigaikščiai ir Lenkijos karaliai: Jogaila, jo sūnus Kazimieras, Žygimantas Senasis ir Žygimantas Augustas, Steponas Batoras, poetai – Adomas Mickevičius ir Julijus Slovackis, sukilėlių vadas Tadas Kosčiuška ir daugelis kitų garsių, abiem kaimynėms svarbių bei nusipelnusių žmonių.

123RF.com nuotr./Vavelis žiemą. Krokuva, Lenkija
123RF.com nuotr./Vavelis žiemą. Krokuva, Lenkija

Krokuva didžiuojasi nuostabiu viduramžišku senamiesčiu, kuris pelnytai gali pretenduoti į vieną gražiausių Europoje, o jame – vienas seniausių Europos universitetų – Jogailos universitetas. Šiandien miesto gatvėse verda gyvenimas – parduotuvės, kavinės, restoranai, meno galerijos kviečia užsukti ir pamatyti šiuolaikinės Lenkijos žavesį, persipinantį su istoriniu paveldu.

Netoli Krokuvos yra UNESCO saugomos Vieličkos druskų kasyklos, kurios veikė nuo 13 amžiaus. Keliautoją pribloškia įspūdingi labirintai, kurie tęsiasi net 300 kilometrų ir išsiraizgę net 9 lygiais

Šiandien šis požeminis pasaulis pasakoja apie druskos kasėjų kasdienybę, kurioje ne tik siauri praėjimai, bet ir erdvios salės, stulbinančio grožio koplyčia.

Gdanskas ir Malborkas

Į Gdanską keliauti patogu ir nebrangu tiek renkantis kelionę lėktuvu, tiek autobusu. Šis uostamiestis klestėjo nuo pačių seniausių laikų, tiesa, išgyvendamas ir karus, ir sugriovimus. Jis priklausė prūsams, vokiečiams, lenkams. Įdomu, kad Gdansko laivų statyklose gimė „Solidarumo“ judėjimas.

Iki šiol išlikęs XIV a. statytas Biržos pastatas, kuriame buvo įsikūrusi pirklių gildija, liudija apie turtingą miesto praeitį. Įspūdinga gotikinė Gdansko katedra, statyta iš plytų, net keli išlikę senieji miesto vartai.

Violetos Grigaliūnaitė/15min.lt nuotr./Gdanskas
Violetos Grigaliūnaitė/15min.lt nuotr./Gdanskas

Lietuviams yra būtina aplankyti ir Malborko pilį, kuri yra visa netoli Gdansko. Galima drąsiai teigti, kad tai viena gražiausių ir įspūdingiausių gotikinių Europos pilių. Ji buvo pastatyta kryžiuočių XIII amžiuje. Kažkada joje gyveno Didysis ordino magistras, čia buvo įrengtas kalėjimas, kuriame buvo kalintas ir Lietuvos didysis kunigaikštis Kęstutis.

Dabar čia muziejus, kuriame eksponuojami Viduramžių ginklai, buities, namų apyvokos reikmenys, o keliomis užsienio kalbomis kalbantys gidai svečiams iš Lietuvos mielai parodo ankštą kamerą, iš kurios pavyko Kęstučiui pasprukti.

15min.lt nuotr./Marienburgo pilies bažnyčia
15min.lt nuotr./Marienburgo pilies bažnyčia

Besikeičianti Varšuva

Nuo Vilniaus iki Varšuvos – vos 470 kilometrų. Lenkijos sostinę dabar atranda tie keliautojai, kurie nori patirti modernaus didmiesčio dvasią.

Tai labai greitai augantis, dinamiškas ir jaunatviškas miestas, kuriame vyksta daugybė įvairių renginių.

Ir tikras džiaugsmas norintiems apsipirkti – daugybė prekybos centrų, parduotuvių. Norintys pasimėgauti maistu kokiame nors restorane taip pat nenusivils.

123RF.com nuotr./Varšuva naktį
123RF.com nuotr./Varšuva naktį

Nors Varšuva atrandama kaip modernus miestas, joje nemažai paveldo. Yra išlikusi karalių pilis, kurioje Abiejų Tautų Respublikos valdovai rezidavo XIV-XVIII amžiais.

Tiesa, Varšuvos senamiestis, kuris buvo sugriautas per Antrąjį pasaulinį karą, yra atstatytas. Bet jame daugybė lankytinų vietų: Nacionalinio muziejaus kolekcijoje saugomi senovės egiptiečių, graikų, romėnų meno kūriniai, archeologiniai radiniai. Taigi, puiki vieta apsilankyti su mokyklinio amžiaus vaikais.

Buvusioje miesto centrinėje sostinės stotyje dabar įrengtas Varšuvos traukinių muziejus, kuriame eksponuojama senoviniai vagonai, įvairi geležinkelio įranga, net geležinkeliečių uniformos. Tai tikras džiaugsmas mažesniems vaikams.

Torunė – Koperniko ir universiteto mietas

Lietuvių dar neatrasta, bet dėmesio verta yra Torunė. Tai ant Vyslos kranto įsikūręs senovinis miestas. Nedidelę gyvenvietę XIII amžiuje nukariavo kryžiuočiai ir ten pastatė pilį ir miestą, kuriuos po pusantro šimto metų išvijo lenkai.

Šiandien tai pramoninis miestas, su vienu didžiausių senamiesčių Lenkijoje. Miestas įsikūręs abipus upės. Vyslos dešiniajame krante taisyklingo vidurinių amžių plano Senamiestis ir Naujamiestis; XIII a. abu apjuosti gynybine siena (su bokštais ir vartais) ir fosa (gynybiniu grioviu). Vienas gražiausių statinių senamiestyje – gotikinė rotušė. Į jos bokštą galima užlipti, iš kurio atsiveria nuostabus upės bei miesto vaizdas.

Kairiajame krante jau šiuolaikinis miestas, gyvenamieji jo rajonai. Dėl savo išskirtinės architektūros Torūnės senamiestis yra įtraukta į UNESCO saugomų miestų sąrašą.

Šiam miestui ypatingo žavesio teikia šiuolaikinių menininkų darbai: tarp gotikinių, barokinių pastatų, bažnyčių netikėtai išnyra mažos skulptūros: šuo, asilas ar ant kokios nors palangės nutūpęs angelas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Torunės senamiestis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Torunės senamiestis

Torunėje galima aplankyti iki šiol išlikusį namą, kuriame gyveno N.Kopernikas. O jo vardo universitetas yra vienas geriausių pasaulyje, kuris yra, žinoma, kad Torunėje.

Grįžtantiems iš Torunės nereikia sukti galvos dėl lauktuvių. Miestas garsėja savo meduoliais, kurie yra pačių įvairiausių formų ir skonių.
Atradus Lenkiją, kaip įdomių, patogių ir turiningų kelionių šalį, ten norisi grįžti vėl ir vėl.

Parengta bendradarbiaujant su:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius