Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos olimpinės žaidynės Rusijos vasaros kurorte: 9 įdomūs faktai apie Sočį

Vienas šilčiausių ir nedaug sniego turintis miestas Rusijoje – Sočis iš tiesų atrodo neįprasta vieta žiemos olimpinėms žaidynėms, rašo CNN.
Skrydis į Sočį su Latvijos prezidentu ir Lietuvos premjeru
Sočis – 2014 metų žiemos olimpinių žaidynių miestas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Visgi ši olimpinių žaidynių sostinė turi ir daug daugiau keistenybių. Tai vieta, kur kiekvienas Rusijos oligarchas nori turėti vasarnamį. Namus čia įsigijęs ir prezidentas Vladimiras Putinas. O kur dar gatvėmis patruliuojantys kazokai. Pastarieji gal tik neužsuka į gėjų barus, kurių čia taip pat yra. 

1. Kiekvienas turtuolis turi Sočyje vasarnamį

„Rusijos Riviera“ dabar vadinamas miestas žemėlapiuose geriau matomas tapo po diktatoriaus Josifo Stalino čia įkurtos vasaros rezidencijos ketvirtajame praeito amžiaus dešimtmetyje. Nuo to laiko visi Rusijos vadovai iki pat dabartinio prezidento V.Putino čia turi savo vilas. Pastarasis jų Sočyje yra įsigijęs net dvi. Sočio vasarnamiai taip pat tapo paklausūs tarp labai turtingų Rusijos oligarchų.

„avmalgin.livejournal.com“/Andrejaus Malgino nuotr./Dmitrijaus Medvedevo vila Sočyje
„avmalgin.livejournal.com“/Andrejaus Malgino nuotr./Dmitrijaus Medvedevo vila Sočyje

Turtuoliams atradus ir „okupavus“ kurortą, pasigirdo kritika, kad Sočis visai nebeįkandamas paprastiems rusams, kurie užplūdo miestą dar prieš 60 metų, kai jis oficialiai buvo paskelbtas atostogų vieta. 

2. Sočio olimpinės žaidynės iš tiesų nevyksta Sočyje

Sočio olimpinės žaidynės iš tiesų net nevyks pačiame mieste. Atletai varžysis Adleryje, netoli separatistinės Gruzijos teritorijos Abchazijos. Į pietus nuo Sočio esančiose gyvenamose teritorijose pastatytas olimpinis stadionas ir kitų sporto šakų arenos – ledo ritulio, akmenslydžio ir dailiojo čiuožimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo trasos Sočyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo trasos Sočyje

Lauko varžybos, tokios kaip slidinėjimas ir bobslėjus, vyks Krasnaja Poliana kurorto teritorijoje, Kaukazo kalnuose, nutolusiuose nuo Sočio apie 50 km. 

3. Restoranuose ir baruose bus galima rūkyti

Rusijoje visada po ranka bus cigaretės ir žiebtuvėlis. Net kai spalio mėnesį olimpinį deglą užgesino vėjo gūsis, šalia buvęs vyras išsitraukė žiebtuvėlį ir grąžino olimpinę ugnį. 

Sočio olimpinės žaidynės, kaip ir 12 žaidynių buvusių prieš tai, paskelbtos sporto renginiu be cigarečių. Visgi tai bus didžiulis išbandymas šaliai, kurioje net 60 proc. suaugusių vyrų ir 40 proc. visų suaugusių žmonių reguliariai rūko.

Reuters/Scanpix nuotr./Rusijoje rūko apie 40 proc. gyventojų.
Reuters/Scanpix nuotr./Rusijoje rūko apie 40 proc. gyventojų.

Cigarečių pardavimas ir rūkymas yra uždraustas Sočio olimpinėje teritorijoje, tačiau vis tiek visur įrengtos specialiai pažymėtos rūkymo zonos. Rūkymas taip pat uždraustas baruose ir restoranuose, įsikūrusiuose olimpiniame parke.

Rusai jau užmiršo rūkymą viešose vietose – oro uostuose ir traukinių stotyse. Toks draudimas įsigaliojo praeitų metų birželį, visgi draudimas rūkyti kavinėse, baruose ir restoranuose įsigalios tik 2014 metų vasarą, kai olimpinės žaidynės bus seniai pasibaigusios. Tai reiškia, kad baruose ir restoranuose Sočyje dabar vis dar bus prirūkyta.

4. Sočis turi gėjų barų

„Sočyje nėra gėjų“, – taip teigia miesto meras Anatolijus Pakchomovas. O iš tiesų...

Šiame mieste yra gėjų barų. Na, bent jau vienas viešas tai tikrai.  Sočio „Cabaret Mayak“ baras priima visų seksualinių orientacijų žmones, visgi naktiniuose pasirodymuose čia dainuoja ir pasirodymus rengia transvestitai. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gėjų klubas Sočyje.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gėjų klubas Sočyje.

Nepaisant to, kad homoseksualumas nuo 1993 metų Rusijoje prilyginamas valstybiniam nusikaltimui, ramus ir nuo didžiųjų miestų nutolęs Sočis visada (net ir sovietmečiu) buvo gėjų sostinė.

Praėjusių metų liepą prezidentas V.Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo uždraudė „gėjų propagandą“, taip kriminalizuodamas informacijos apie „netradicinius seksualinius santykius“ skleidimą. Visgi nuo to karto V.Putinas šiek tiek sušvelnino savo poziciją bei pakvietė gėjus ir lesbietes atvykti į 2014 metų olimpines žaidynes.

5. Sočyje buvo treniruojamos Rusijos kosmoso beždžionės

Šaltojo karo laikų kosmoso varžybų vienas iš simbolių – beždžionė, aprengta kosmonauto kostiumu ir pasiruošusi erdvėlaiviu skristi į kosmosą. Ir kur buvo šių beždžionių treniruočių bazė?

Žinoma, Sočyje. Pirmosios Rusijos kosmoso beždžionės Abrekas ir Bionas 1983 metais savo septynių dienų misijai buvo treniruojamos Sočyje. Ir dabar galite aplankyti Beždžionių priežiūros centrą (Vesioloe gatvė 1, Adlerio sritis). Dabar ten galima sužinoti apie beždžionių treniravimo ir testavimo įrangą, naudotą prieš kelis dešimtmečius, arba tiesiog pasivaikščioti tarp 2700 primatų. 

6. Kazokai, patruliuojantys gatvėse

Aukštos ėriuko vilnos kepurės, išpuošti paltai ir ugningi šokiai užtarnavo kazokams vietą pasaulio žmonių įsivaizdavime apie Rusiją. Prie to prisidėjo ir rusų klasikai – Levas Tolstojus bei Aleksandras Puškinas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sočis 2014, saugumas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sočis 2014, saugumas

Kažkada taip visus gąsdinę karingi rusų carų raiteliai dabar prisijungė prie policijos pajėgų, patruliuojančių Sočyje. Rusijos ir kazokų santykis istorijoje tikrai  margas. Po daugybės šimtmečių, praleistų kartu su Rusija, Rytų slavų žmonės buvo stipriai engiami komunistų dėl jų priešinimosi Raudonajai armijai. 

O po Sovietų Sąjungos griūties kazokai vėl po truputį susigrąžino populiarumą Rusijoje, tad dabartinis Krasnodaro regiono gubernatorius Aleksandras Tkačevas pasamdė tūkstantį kailiais pasipuošusių kazokų, kad šie padėtų užtikrinti olimpinių žaidynių saugumą. 

7. Stikliuke gali būti ir ne degtinė

Rusų tostų sakymo taisyklės gana sudėtingos. Tostai keičiasi po kiekvieno stikliuko dzingtelėjimo, tačiau viena, kas lieka nepakitę, tai pati degtinė. 

Visgi Sočyje degtinė baruose dažnai pakeičiama į kvapnesnę kaukazietišką čiačią, atkeliavusią į šiuos kraštus iš Gruzijos. Panaši į itališką grapą, čiačia dažnai būna vynuogių žievelių ir graikinių riešutų kevalų skonio.

8. Armėniški ir gruziniški patiekalai

XIX a. Sočyje apsigyveno daugybė skirtingų tautų. Dabar bent jau techniškai visas šis regionas priklauso Rusijai. Visgi daugelis skirtingų patiekalų išduoda tenykščių žmonių etnines šaknis. 

Bertos Tilmantaitės nuotr./Sūriu užkepti grybai
Bertos Tilmantaitės nuotr./Sūriu užkepti grybai

Mieste apie penktadalis gyventojų armėnų, dar panašiai tiek pat – gruzinų. Tad nenuostabu, kad Sočyje galima rasti daug daugiau patiekalų ir maisto produktų, nei tradiciškai Rusijoje valgomi. 

Šiame mieste tikrai rasite, kur užkąsti lavašo, moliniuose induose virtų troškinių ar viščiuko česnakų padaže.

9. Sočis – šalia UNECSO saugomos teritorijos

Olimpinių žaidynių lankytojai gali aplankyti Kaukazo biosferos rezervatą, kuris vakariniame Kaukaze taip pat susijungia su Sočio nacionaliniu parku. 

Tūkstančio metų senumo kukmedžių ir bukmedžių giraitės, turinčios daug augalų rūšių iš priešistorinio laikotarpio – tai rezervato vietos, kurias lengviausiai pasiekti iš Sočio. Vienoje didžiausių saugomų teritorijų Europoje gyvena per 30 endeminių gyvūnų rūšių, tarp kurių ir Kaukazo bizonai bei Persijos leopardai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius