-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ievos erzinimas“ – indiškas moterų žeminimo būdas

Seksualinis priekabiavimas prie moterų ir seksualinė prievarta pasaulyje vis dar yra itin opi problema. Tačiau Indijos Maharaštros valstijoje jaučiamas vis didesnis pasiryžimas visiems laikams panaikinti vadinamąją „Ievos erzinimo“ praktiką, rašo BBC.
Raginimai užkirsti kelią nevaržomam seksualiniam priekabiavimui Indijoje
Raginimai užkirsti kelią nevaržomam seksualiniam priekabiavimui Indijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sąvoka „Ievos erzinimas“ (angl. k. „Eve-teasing“) Indijoje naudojama apibūdinant platų spektrą veiksmų, tarp kurių: tvirkinimas, „akimirksnio“ ar žodinis/fizinis seksualinis priekabiavimas gatvėje. T.y. veiksmai, kurie negali būti traktuojami kaip išprievartavimas, tačiau kurių moterims padaroma psichologinė žala nemažesnė.

„Ievos erzinimas“ – archajiškas terminas. Vardas „Ieva“ paimtas iš Senojo Testamento, tuo tarpu priekabiavimo pavadinimas „erzinimu“ visus po šiuo terminu paslėptus žodžius verčia skambėti tarsi romantišką uvertiūrą, kuri, neva, turėtų būti toleruojama.

Daugybė žmonių Indijoje įsitikinę – pats metas keisti šią terminologiją. Indijos žiniasklaidos atstoves vienijanti organizacija „The Network of Women“ šį reikalavimą išreiškė garsiai. Deja, nepaisant jų ir kitų žmonių pastangų atsisakyti minėtos sąvokos, ji vis dar plačiai naudojama tiek žiniasklaidoje, tiek pačioje visuomenėje.

BBC žurnalistė Nidhi Dutt šią sukrečiančią patirtį neseniai išgyveno pati. Kartu su kolege pabaigusi filmavimo darbus Maharaštros valstijos sostinėje Mumbajuje, moterys lipo į rikšą, turėjusią jas nuvežti atgal į kontorą. Staiga jas apsupo grupė berniukų, kurių didžioji dalis nė nebuvo sulaukę paauglystės. „Iš pradžių visa tai atrodė visiškai nekaltas, net jei kiek ir nuspėjamas, dalykas, – rašė N.Dutt. – Mus apspito linksmų, besišypsančių berniukų, spindžiomis akimis, grupė.“

Ievos erzinimas“ Indijoje naudojama apibūdinant platų spektrą veiksmų, tarp kurių: tvirkinimas, „akimirksnio“ ar žodinis/fizinis seksualinis priekabiavimas gatvėje.

Jų pasirodymas neatrodė neįprastas dar ir todėl, kad užsieniečiai ir filmavimo kameros Indijoje visuomet sulaukia didžiulio dėmesio. Tačiau praėjo vos kelios minutės, jei ne sekundės, kai akinančias šypsenas užgožė besigraibančių rankų jūra. „Jų nepadorus elgesys buvo palydimas džiaugsmo šūksniais, juoku ir intymiais komentarais hindi kalba, – pasakojo BBC žurnalistė. – Štai taip. Nė nespėjau susivokti, kas vyksta, kai atsipeikėjus teko pripažinti, kad patyriau seksualinį priekabiavimą. Ir visa tai įvyko dienos šviesoje, gatvėje, žmonių sausakimšame verslo rajone Mumbajuje.“

Žurnalistėms pavyko pasprukti nuo besigraibstančių rankų jūros, tačiau, pasak N.Dutt, „tos kelios akimirkos liko su mumis“. „Kažkas itin nemalonaus, nepriimtino ir neatleistino“, – kalbėjo žurnalistė.

Be šleikštulio, šis išpuolis kvepėjo ir savotiška ironija. Mat tokio pobūdžio seksualinė prievarta, Indijoje dažnai apibūdinama kaip nekaltas žaidimas, čia yra itin paplitusi. Ironiška tai, kad būtent šioje šalyje vyrauja induizmas, garbinantis moteriškas dievybes ir akcentuojantis pagarbą moterims.

Subadė peiliais

Prieš keletą savaičių toje pačioje valstijoje įvyko visą šalį sukrėtęs įvykis, susijęs su „Ievos erzinimo“ praktika. Vakare, populiarioje restoranų ir barų gatvėje Mumbajuje negyvai subadyti du, vos per 20-metį peržengę jaunuoliai. Nužudyti jie buvo po to, kai bandė apginti merginas nuo prie jų priekabiavusios jaunuolių grupuotės.

Atsisveikinti su Keenu Santosu ir Reubenu Fernandesu bei išreikšti pagarbą jų šeimoms, susirinko daugybė žmonių, į žuvusiųjų pagerbimo ceremoniją atvykusių iš tolimiausių valstijos vietų.

Per ceremoniją dideliame ekrane parke buvo rodomos šių jaunuolių nuotraukos, grojo muzika, kurią kartkartėmis užgoždavo skausminga Keeno močiutės rauda. Tačiau visoje šioje situacijoje svarbus ne tik sielvartas. Ypač svarbu tai, kaip vėliau vyko šios tragedijos tyrimas ir teisinės procedūros. Jos ne vienam šalies gyventojui sukėlė daug nerimo ir atskleidė Indijos teisinės sistemos trūkumus.

Velerianas Santosas, Keenano tėvas, šiuo metu yra vienas iš žmonių, siekiančių, kad „Ievos erzinimui“ būtų padarytas galas. Per sūnaus ir jo draugo pagerbimo ceremoniją pasakę emocingą kalbą, vyras joje ragino eilinius Mumbajaus gyventojus būti aktyvesniems siekiant socialinio teisingumo. Sustabdyti tuos, kurie seksualiai priekabiauja prie moterų, kovoti už moterų teises ir įvardinti bei sugėdinti tuos, kurie prieš moteris naudoja prievartą.

Tačiau V.Santosas taip pat teigė, kad bet kokį pokytį turi remti šalies teisinė sistema, turinti dirbti išvien su aukomis ir jų artimaisiais, o ne prieš juos.

V.Santosas ir vis didėjantis jam pritariančių asmenų ratas ragina valstijos valdžią kruopščiai peržiūrėti tai, kaip yra sprendžiamos su seksualine prievarta susijusios bylos. Pasak jų, turėtų būti panaikinta daugybė šiuo metu vis dar gyvuojančių praktikų, kaip antai: kaltinamojo susitikimas su liudininkais, leidimas sulaikytiems įtariamiesiems pasikeisti šuokuoseną ir taip apsunkinti jų atpažinimą ir kt.

Antraštės apie šį sukrečiantį žiaurų incidentą apskriejo visą Indiją. Tačiau jis taip pat atvėrė duris diskusijoms apie elgesį su moterimis visoje šalyje. Maharaštros valstijos valdžia pažadėjo imtis veiksmų siekiant užtikrinti, kad „Ievos erzinimas“ ilganiui išnyktų iš valstijos miestų gatvių.

Tačiau, kaip rodo BBC žurnalistės patirtis, tam, kad pokyčiai čia išties įvyktų, prireiks dar daug laiko. Ir visai nesvarbu, kaip moterys čia bus apsirengusios: jei vyras turės nepadorių tikslų, jis nuotaiką sugadins nesvarbu kokius drabužius vilkinčioms moterims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius