Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21

Lietuvių pora prieš 5-erius metus tapo skaitmeniniais klajokliais: keliauja ir dirba visame pasaulyje

Augustinas Žemaitis – 122 pasaulio šalis išmaišęs, nemokamo lietuviško kelionių vadovų tinklaraščio „Augustinas.net“, kuriame galima rasti per 200 tokių vadovų po 100 šalių, autorius. Bent pusmetį per metus kitų šalių pažinimui skiriantis lietuvis keliaudamas ir dirba – prisistato skaitmeniniu klajokliu. Kas tas skaitmeninis klajoklis, kaip juo tampama, kokios šalys tam palankiausios ir kaip tam rasti lėšų, klausėme Augustino.
Augustino ir Aistės Žemaičių kelionės
Augustino ir Aistės kelionės / Asmeninio archyvo nuotr.

Jūsų gyvenimo ritmas, atrodo, būtent toks, apie kokį svajoja daug kas – pusė metų Lietuvoje, pusė – keliaujant po pasaulį. Kada suvokėte, kad įprastas 8–17 val. darbas – ne jums?

– Kai paklausiau savęs, „Ko siekiu darbe? Kaip norėčiau gyventi po 10 metų?“ Dažnas, tikriausiai, norėtų daryti karjerą, užimti aukštesnes pareigas, uždirbti daugiau, bet mano pagrindinis hobis buvo kelionės ir mokėjau keliauti taupiai. Kas iš to, jei uždirbčiau dvigubai ar penkiagubai daugiau, jei vis tiek turėčiau tik tas 20 dienų atostogų per metus – vieną įdomų mėnesį iš dvylikos?

Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino ir Aistės Žemaičių gyvenimas
Asmeninio archyvo nuotr. / Augustino ir Aistės Žemaičių gyvenimas

Dėl to, kad apsistočiau brangesniuose viešbučiuose, juk tikrai kelionės nepasidarytų du ar penkis kartus turiningesnės – gal net atvirkščiai, nes mėgstu pasinerti į vietos kultūrą.

Suvokiau, kad tai, kas labiausiai trukdė gyventi geriau, buvo laikas: laikas ilgiau būti ten, kur noriu. Todėl pasirinkau, užuot siekęs didesnės algos, geriau likti su panašiomis pajamomis, bet turėti daugiau laisvės.

– Kodėl keliaujate? Ką kelionės jums duoda?

– Man patinka mintis: „Jei pasaulis yra knyga, tai tas, kas neišvyksta iš savo šalies, perskaito tik vieną puslapį.“ Tai tiesa – daugybe prasmių. Kiekvienas aplankytas kraštas – naujas žinių puslapis: pažįsti pasaulio tikėjimų, kultūrų, filosofijų įvairovę, gali suprasti tai, apie ką antraip vadovautumeisi išankstinėmis nuostatomis, dalytis tuo su kitais.

Kiekvienas aplankytas kraštas – naujas pažinčių puslapis, naujas patirčių puslapis: įvairesnių, nei bet kurioje vienoje šalyje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Čikaga, Ilinojus, JAV
Asmeninio archyvo nuotr. / Čikaga, Ilinojus, JAV

Be to, daugybė iš mano projektų ir darbų įmanomi tik todėl, kad esu aplankęs ir toliau lankau daugybę šalių – arba kelionių patirtis juos smarkiai praturtina (geriau suprantu užsieniečius klientus ir skaitytojus, jų mentalitetą, poreikius, pasigaunu idėjų). Kaip ir visur mano gyvenime – kiekvienoje kelionėje yra ir darbo, ir mokymosi, ir laisvalaikio, ir savanorystės, ir ribų brėžti nebandau…

– Skaitmeniniams klajokliams irgi reikia iš kažko gyventi. Kuo jūs užsiimate?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius