Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 dvarų Lietuvoje, kurie praėjusiais metais keliautojus domino labiausiai

Lietuvos dvarai pastaraisiais metais yra tapę vienomis labiausiai keliautojus viliojančių vietų. Vieni apgriuvę, kiti prikelti naujam gyvenimui, treti vilioja įdomiais renginiais – kad ir kas domintų, rasite pagal savo skonį.
Arvydų-Bezdonių dvaras
Arvydų-Bezdonių dvaras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kelionių portalas www.pamatykLietuvoje.lt įvardijo 10 dvarų, kuriais jo vartotojai praėjusiais metais domėjosi dažniausiai:

1. Krikštėnų dvaras, Ukmergės raj.

ukmergeinfo.lt nuotr./Krikštėnų dvaras
ukmergeinfo.lt nuotr./Krikštėnų dvaras

Krikštėnų dvaras minimas nuo XVIII a. kaip kunigaikščio Ksavero Bogušo nuosavybė. Keitėsi ne vieni savininkai, o šiandien Krikštėnų dvaras atgijo, atkurtas unikalus jo stilius. Dvaras įsikūręs ramioje ir nuošalioje vietoje, išskirtinėje nuostabiu erdvės ir vaizdingo kraštovaizdžio deriniu. Savininkas – Vladas Algirdas Šemeta.

Daugiau skaitykite čia

2. Liubavo dvaras, Vilniaus raj.

Gintaro Karoso nuotr./Liubavo dvaro sodyba-muziejus
Gintaro Karoso nuotr./Liubavo dvaro sodyba-muziejus

Netoli Vilniaus esantis Liubavas − vienas seniausių Lietuvos dvarų. Jau 1546 metais Lietuvos valdovo Žygimanto Augusto dvaro iždo knygoje detaliai aprašyti tuo metu remontuoti Liubavo tvenkiniai. Liubavo dvaras iki pat XX a. vidurio išliko aukščiausių valdžios pareigūnų nuosavybe, garsėjo ne tik gamtos turtais, bet ilgainiui tapo mėgstama šviesių aristokratų, talentingų kultūros ir meno žmonių rezidencija.

Daugiau skaitykite čia

3. Siesikų dvaras – pilis, Ukmergės raj.

Ji kadaise priklausė kilmingai Siesickių giminei. Rūmai pastatyti 1492 – 1517 m. Tai viena iš nedaugelio pilių – bastilijų pavyzdžių, likusių Lietuvoje. Šiuo metu dvaro rūmai restauruojami, atkuriama 16 a. struktūra. Jau sutvarkytas rūmų parkas, šalia esančio Siesikų ežero krante įrengtas paplūdimys. Taip pat atstatytas ir pritaikytas lankymui dvaro bravoras.

Daugiau skaitykite čia.

4. Vaitkuškio dvaras, Ukmergės raj.

Dvaras pradėtas formuoti XVI a. Jis turėjo daugybę šeimininkų, o 1764 m. atiteko garsiajai grafų Kosakovskių giminei. 1862 m. dvaras perstatytas į neogotikinį stilių. Jame buvo gausu italų, lenkų, paties šeimininko S. F. Kosakovskio paveikslų, meno galerija, 12 tūkst. tomų biblioteka. Prasidėjus pirmajam pasauliniam karui, vertingiausi daiktai buvo išvežti į Rusiją ir ten dingo. Karo metu dvaras buvo plėšiamas ir niokojamas. Vėliau naudojamas įvairioms reikmėms: našlaičių prieglauda, kareivių buveinė. 1941 m. naciai čia įkūrė getą žydams. Po karo likęs be šeimininkų, dvaras sparčiai nyko ir išliko tik rūmų bokštas ir oranžerijos fragmentas.

Šiuo metu dvarą atsiėmę palikuonys iš Lenkijos ir laukia visų norinčių apžiūrėti. Galimos ekskursijos anglų, lenkų kalbomis. Teritorijoje įrengtas golfo laukas.

Daugiau skaitykite čia

5. Arvydų dvaras, Vilniaus raj.

Po Samuelio Goldšteino mirties dvaras, praradęs rūpestingą šeimininką, keliavo iš rankų į rankas, netgi tapo žymiojo traukinio apiplėšimo liudininku. Šalį užklupus sovietinei tvarkai, kadaise didikų valdytas Arvydų Dvaras tapo Bezdonių kolūkio bendrabučiu su kino sale. Niekada neremontuojamas pastatas tapęs netinkamu naudoti, septintojo dešimtmečio viduryje buvo apleistas ir paliktas likimo valiai. Kol galiausiai XXI a. suradęs naujus šeimininkus Arvydų Dvaras atvertė naują didingo gyvenimo istorijos puslapį.

Daugiau skaitykite čia

6. Paežerių dvaras, Vilkaviškio raj.

Gausiai turistų lankomas ir jų pamėgtas Paežerių dvaras įvardijamas kaip Suvalkijos perlas ir palydimas įvairiais epitetais. Vieni čia regi senosios Graikijos atspindį, kiti Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikus, nukeliančius į 18 amžių. Klasicistinių formų Paežerių dvaro rūmai vaizdingoje ežero pakrantėje pastatyti LDK didiko Simono Zabielos rūpesčiu 1795 – 1799 metais. Rūmų projektavo garsus Vilniaus architektas Martynas Knakfusas.

Rūmų aplinką pagyvina naujai įrengti pasivaikščiojimo takai parke, specialistų priežiūros sulaukęs senasis dvaro ąžuolas. Paežerių dvaro lankytojai rūmuose gali surasti nuolat keičiamas parodas bei atkurtą 18 amžių menančią aplinką, o kituose dvaro pastatuose veikiančias muziejines ekspozicijas, menančias garsią Vilkaviškio krašto praeitį.

Daugiau skaitykite čia

7. Prezidento A. Smetonos (Užugirio) dvaras, Ukmergės raj.

Prezidento Antano Smetonos dvaras yra vaizdingoje pietinėje Lėno ežero pakrantėje. Dvaro istorija prasideda kartu su A. Smetonos 60 – ies metų jubiliejumi. 1934 m., švenčiant Prezidento gimtadienį, buvo nutarta tėviškėje jam padovanoti ūkį. Dvaras Užugiryje Prezidentui buvo poilsio ir apmąstymų vieta. Sprendžiant iš jo adjutanto V. Šliogerio atsiminimų, A. Smetona planavo šį ūkį testamentu užrašyti valstybei, kad ateityje jame būtų įrengta žemesnioji žemės ūkio mokykla. Prezidentas A. Smetona tik kelias vasaras spėjo pavasaroti dvare – Užugirio kieme. 1940 m., okupavus Lietuvą sovietams, Užugirio kiemo dvaras buvo nacionalizuotas, jo savininkas paskelbtas „liaudies priešu Nr. 1“.

Daugiau skaitykite čia

8. Žeimių dvaras, Jonavos raj.

Organizatorių nuotr./Žeimių dvaras
Organizatorių nuotr./Žeimių dvaras

Spėjama, kad Žeimių dvaro sodybos rūmai pastatyti 1787 m. arba ankščiau. Rūmų architektūrinis stilius – klasicistinis. Žeimių dvaro sodyba yra vienas ryškiausių vėlyvojo klasicizmo laikotarpyje susiformavusių ansambli. Prie dvaro yra Žeimių koplyčia, XVIII a. įveistas išlikęs parkas, kuriame yra apie 20 rūšių augalų ir liepų alėja (Žeimių liepos), dvaro svirnas, ledainė, kumetynas, arklidė. Dvare ir jo prieigose vyksta edukaciniai, kultūriniai renginiai. Dvaro rūmai restauruojami.

Daugiau skaitykite čia

9. Taujėnų dvaras, Ukmergės raj.

„Baltic Sotheby's International“ nuotr./Taujėnų dvaras
„Baltic Sotheby's International“ nuotr./Taujėnų dvaras

Taujėnų dvaras minimas XVI a. XIX a. rūmų interjeras buvo prabangiai išpuoštas giminės portretais, skulptūromis, medžioklės trofėjais, senoviniais ginklais. Būta turtingos bibliotekos. Taujėnų dvaro parkas sukurtas angliškuoju stiliumi, jo didžiausia vertybė – seni ąžuolai. Parkas užima apie 25 ha plotą, atkurti tvenkiniai su kaskadomis.

Iki mūsų dienų išlikę rūmai, kurių interjeras buvo sunaikintas karų ir pokario metais. Autentiški išlikę tik rūsiai. Ilgą laiką Taujėnų dvaro sodyba buvo apleista. Lankytojai dar gali pasigrožėti oficina, svirnu, dviem kumetynais, dviem rūsiais, tvartu ir kalve. Pastarąjį dešimtmetį Taujėnų dvarą naujam gyvenimui prikėlė privatūs savininkai, sutvarkę rūmus ir parką, restauravę svirną. Mediniam trijų aukštų svirnui daugiau nei 200 metų.

Daugiau skaitykite čia

10. Lyduokių dvaras, Ukmergės raj.

ukmergeinfo.lt nuotr./Lyduokių dvaro sodybos tvenkinys
ukmergeinfo.lt nuotr./Lyduokių dvaro sodybos tvenkinys

Dabartinius rūmus projektavo XIX amžiuje kviestinis prancūzų kilmės architektas iš Peterburgo Leontijus Benua. Išliko autentiškas bokštelis – pavėsinė, arklidės, kumetynai, kalvė, tvartai, rūkykla, bitininkų namas, ledainė, sandėliai, laiptai. Dvaro arklidės, pastatytos 1882 metais, yra unikalus architektūros statinys – su vidiniu kiemu ir savita puošyba, jos atspindi taip vadinamą „plytų stilių“. Įveistas prancūziškasis parkas, įkurtas XIX amžiaus viduryje. Šiandien Lyduokių dvaras yra išlaikęs savo autentiką ir žavi tiek architektūrine, tiek istorine dvasia.

Daugiau skaitykite čia

Dar daugiau lankytinų objektų Lietuvoje rasite portale www.pamatykLietuvoje.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius