Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 18 /2019 12 16

10 gražiausių Lietuvos pažintinių takų kalėdiniams laisvadieniams

„Kai neturi ką veikti, veikti vis tiek ką nors reikia“, – pasakė Mikė Pūkuotukas. Kelionių po Lietuvą portalas PamatykLietuvoje.lt jam pritaria, todėl kviečia žygiuoti! 
Sekmadienis Varnikų pažintiniame take
Varnikų pažintiniame take / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvoje daugiau nei 150 pažintinių takų laukia jūsų su šeimomis ar draugų kompanijomis geram laikui lauke. PamatykLietuvoje.lt atrinko 10 jų, kurie ne tik gražūs pražygiuoti, bet ir tiktų žiemos sportų entuziastams – slidininkams ir rogininkams. Šie takai ir puikiai tiks žiemos švenčių dovanotiems laisvadieniams. Po sotaus Kalėdų stalo puiki mankšta – pasivaikščioti po Lietuvą.

1. Ribiškių erozinio kalvyno pėsčiųjų trasa

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ribiškių pėsčiųjų trasa
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ribiškių pėsčiųjų trasa

Trasos maršrutas parinktas siekiant atskleisti Pavilnių regioninio parko, Ribiškių kraštovaizdžio draustinio išskirtinę vertę. Takas vingiuoja ypatingu reljefu, tai kyla į kalvą, tai vėl leidžiasi. Einant taku labai sunku patikėti, kad vis dar esi Vilniuje. Trasos sužymėta mėlyna ir žalia spalva. Mėlynoji – daugiau nei 6 km ilgio pagrindinė pėsčiųjų trasa. Žalioji, dar vadinama Ribiškių pėsčiųjų ir slidininkų trasa – nesiekia 3 km.

Daugiau skaitykite čia.

2. Skrebio miško pažintinis pėsčiųjų takas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Skrebio miško pažintinis pėsčiųjų takas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Skrebio miško pažintinis pėsčiųjų takas

3 km ilgio Skrebio miško pažintinis pėsčiųjų takas nusidriekia per Aukštadvario girininkijos valstybinį mišką, Aukštadvario regioninio parko Skrebio botaninį ir Mošos archeologinį draustinius, Natura 2000 teritoriją „Skrebio miškas“. Takas išsiskiria ypatingu kraštovaizdžiu, biologine įvairove ir archeologiniu paveldu – I tūkstantmečio piliakalniu su papėdės gyvenviete ir 3 pilkapynų kompleksu bei šaltiniuotu Mošos upeliu.

Daugiau skaitykite čia.

3. Žaliasis takas

PamatykLietuvoje.lt nuotr./Žaliasis takas
PamatykLietuvoje.lt nuotr./Žaliasis takas

Šis pažintinis takas vingiuoja šalia Strėvos upės ir žiediniu maršrutu lankytojus veda Spindžiaus mišku. Vienas iš Žaliojo tako siurprizų – Šaltinių kalnelis, iš kurio trykšta net žiemą neužšąlantys šaltinėliai. Tai gana retas gamtos reiškinys, vertingas ne tik gamtiniu, bet ir kultūriniu požiūriu. Visomis kryptimis čiurlenantys vandenėliai maitina Strėvos upę, padeda susiformuoti pelkėms ir liūnams, kurie itin patinka bebrams. Senovės liaudies tradicijoje neužšąlantys šaltiniai buvo laikomi šventais, o jų vanduo, tikėta, turįs gydomųjų galių.

Daugiau skaitykite čia.

4. Šalia esantys Baltojo kalno ir Pajautos slėnio takai

PamatykLietuvoje.lt nuotr./Pajautos slėnio takas
PamatykLietuvoje.lt nuotr./Pajautos slėnio takas

Pirmasis prasideda ant Baltojo kalno ir vingiuoja vaizdingu šilu, palei senuosius X-XI a. pilkapius. Tako trasoje įrengtos poilsiavietės, patrauklios atokvėpio vietos.

Legendomis apipintas Pajautos slėnis ir jo pakrašty stūksantys penki piliakalniai saugo paskutinės Europos pagoniškos valstybės sostinės liekanas.

Daugiau skaitykite čia ir čia.

5. Dziackagirio gamtinis pažintinis takas

PamatykLietuvoje.lt nuotr./Dziackagirio gamtinis pažintinis takas
PamatykLietuvoje.lt nuotr./Dziackagirio gamtinis pažintinis takas

Dziackagirio gamtinis takas vingiuoja vaizdingomis Marcinkonių apylinkėmis. Įspūdingos Grūdos upės kilpos, paslaptingas Aklažeris, vėjo pustoma kopa, Dziackagirio upelio pakrantėmis išsirikiavusios bebrų trobelės sudomins ir gamtininką ir paprastą keliautoją. Tako ilgis 13,8 km, tačiau galite pasirinkti 7 km arba 10,5 km atkarpas.

Daugiau skaitykite čia.

6. Karmazinų pažintinis takas

Neries pakrante takas tęsiasi apie 1,5 km. Upė šioje atkarpoje ypač graži. Č.Kudaba knygelėje „Nerimi“ rašė: „Ties Rykantais išraičiusi pačias gražiausias visoje savo tėkmėje kilpas, Neris penkiems kilometrams nusitaiko šiaurės vakarų kryptimi, tarsi pasiruošdama didžiausioms Velniakampio kilpoms“. Neris, staigiai pasukusi į šiaurės rytus ir nutekėjusi 4 km, daro įspūdingą posūkį į šiaurės vakarus. Štai šioje vietoje, užlipus laiptais apie 60 metrų, prieš lankytojų akis atsivers dalis Didžiosios Velniakampio kilpos su nuostabiu kraštovaizdžiu. Netoli Karmazinų pilkapyno už Purvės rėvos pamatysite ir plačiausią Neries vietą – čia upės plotis siekia net 150 metrų!

Daugiau skaitykite čia.

7. Lekėčių pažintinis takas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Didysis Lekėčių šaltinis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Didysis Lekėčių šaltinis

Takas prasideda ir baigiasi šalia Lekėčių girininkijos. Be puikių pušynų su mėlynėmis, taip pat „sutiksite“ siaurojo geležinkelio atkarpą, Didįjį šaltinį, partizanų kapus. Įrengti suolai poilsiui ir kita infrastruktūra.

Daugiau skaitykite čia.

8. Panemunės J. Basanavičiaus šilo gamtinis – pažintinis takas

panemunestakas.lt nuotr./Panemunės J. Basanavičiaus šilo gamtinis – pažintinis takas
panemunestakas.lt nuotr./Panemunės J. Basanavičiaus šilo gamtinis – pažintinis takas

Panemunės J. Basanavičiaus šilas (Panemunės šilas) auga Nemuno kilpoje. Pačios turtingiausios tako dalys yra Nemuno šlaituose – ten, kur dar išlikę senieji šimtamečiai ąžuolai, eglės ir pušys. Tai liudija augmenijos įvairovė miško paklote, medžių ir krūmų rūšių gausa. Šios tako atkarpos tinka daugeliui gyvūnų ir paukščių (stirnai, lapei, kiaunei, visoms Šile sutinkamoms genių rūšims). Eglynai su pušimis geros slėptuvės pilkąjam kiškiui, dažnai vingiuoja lapės pėdsakas, šakomis liuoksi voveraitės.

Daugiau skaitykite čia.

9. Plokštinės pažintinis takas

Žemaitijos nacionalinio parko nuotr./Plokštinės pažintinis takas
Žemaitijos nacionalinio parko nuotr./Plokštinės pažintinis takas

Eidami taku, išvysite buvusios karinės bazės tvoros liekanas, inkilus mažiesiems sparnuotiems žvėreliams – šikšnosparniams, praeisite eglynu, beržynu, pasigrožėsite kalvotu reljefu, neužšąlančiu Pilelio šaltiniu – gamtos paminklu.

Daugiau skaitykite čia.

10. Žvėrinčiaus miško trasa

PamatykLietuvoje.lt nuotr./Žvėrinčiaus miško trasa
PamatykLietuvoje.lt nuotr./Žvėrinčiaus miško trasa

Daugiau skaitykite čia.

Prienų kilpoje plyti Žvėrinčiaus (Žvėryno) miškas, išsaugojęs senąjį pavadinimą, primenantį karališkąsias medžiokles. Take įrengtos poilsio aikštelės ir laužavietės, yra medžio skulptūrų. Šimtametis Žvėrinčiaus ąžuolas dar visai neseniai buvo vienas iš didžiausių turistų traukos objektų. Pasak legendos, po jo šakomis medžioklės metu ilsėjosi Lietuvos Didysis Kunigaikštis Vytautas. Tačiau 2005 m. uragano „Ervinas“ metu 1,8 m skersmens ir 15 m aukščio senolis atgulė ant miško samanų poilsiui ir ilsisi ten iki šių dienų. Keliautojai greta nuvirtusio Žvėrinčiaus (Vytauto) ąžuolo gali pamatyti neįprastai atrodančios apykaklinės formos pušį. Žvėrinčiaus miške galima apžiūrėti ir laukinės gamtos karalystę, kurios link veda klampūs ir vingiuoti miško keliukai.

Trūksta idėjų dar? Įveskite www.pamatykLietuvoje.lt paieškos laukelyje „pažintiniai takai“ ir rasite arčiausiai savęs esantį taką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius