Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 idėjų, kaip praleisti šventinį savaitgalį Lietuvoje: jis bus ypatingas visoje šalyje

Kaip ir kasmet, rugsėjo 27 dieną Jungtinių Tautų Pasaulinė turizmo organizacija (JT PTO) ir nacionalinė turizmo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ kviečia industrijos bendruomenę švęsti Pasaulinę turizmo dieną. Šiemet paskelbta šventinės dienos tema „Turizmas – pokyčių ir augimo veiksnys“, kuri ragina palaikyti ne tik turizmo sektoriaus milžinus, bet ir mažus šeimų verslus.
Dubingių žirgyno teritorija (Molėtų r.)
Dubingių žirgyno teritorija (Molėtų r.) / Augustino Matulevičiaus nuotr.

„Žmogaus troškimas keliauti ir atrasti yra universalus. Todėl galimybė keliauti turi būti prieinama kiekvienam. O turizmo sukuriamą socialinę ir ekonominę vertę turi pajusti visi sektoriaus atstovai – nuo oro linijų iki šeimos verslo“, – teigia JT PTO generalinis sekretorius Zurabas Pololikashvilis.

Šios dienos proga, Lietuvos turizmo informacijos centrai paruošė šventinių siurprizų: kelionę šviečiančiomis rogutėmis, dviračių žygius ar naktinius pasivaikščiojimus stebint gerves. Neatrastų vietų medžiotojams – kvietimus į renovuojamą uostamiesčio dujų fabriką ir „Klaipėdos energijos” slėptuvę po kaminu ar iš Amerikos beveik prieš 100 m. atplukdytą mokyklą.

Daugiau nei 30 Pasaulinės turizmo dienos renginių rasite čia. Keletas idėjų skubantiems, žemiau:

  • Slėpynės su Vilniaus gidais

Vilniaus miesto plėtros agentūra „Go Vilnius“ rugsėjo 25–26 dienomis kviečia keliautojus... žaisti slėpynių! Skirtinguose Vilniaus rajonuose miesto gyventojų ir svečių lauks gidai, kuriuos, pasklidusius po visą miestą, reikės atrasti patiems. Suradus, išklausykite jų istorijas, rinkite specialius lipdukus ir laimėkite prizų.

Daugiau informacijos >

  • Turizmo naktis ir pasivažinėjimai šviečiančiomis rogutėmis Anykščiuose

Rugsėjo 25 d. Anykščiai virs tikra turizmo meka. Mieste, iki pat 23 val., visiems Turizmo dienos dalyviams bus atviri daugelis Anykščių turizmo objektų: Istorijų dvarelis, „Cosmos“ paukščių takas Anykščių menų inkubatoriuje-menų studijoje, A. Baranausko klėtelė, Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios apžvalgos bokštas. Bronės Buivydaitės memorialinėje sodyboje lauks švytintis sodas, o ant Kalitos kalno – šviesos instaliacijos, nusileidimai šviečiančiomis rogutėmis, šviesos dirbtuvės.

Daugiau informacijos >

  • Pėsčiųjų žygis „Panaktinėkime su gervėmis“

Artėjant šventiniam savaitgaliui, rugsėjo 24 d., Kauno rajone, organizuojamas pėsčiųjų žygis „Panaktinėkime su gervėmis“. Jo metu keliautojai turės galimybę ne tik pasigrožėti rudenėjančia apylinkių gamta, bet ir pažinti nepaprastą paukščių pasaulį. Startavę nuo Ežerėlio kultūros centro, miško keliukais žygiuosite iki Ežerėlio durpyno aukštapelkės, kur, esant palankioms sąlygoms, turėsite progą stebėti tolimai kelionei į šiltuosius kraštus besiruošiančių gervių būrius.

Daugiau informacijos >

  • Klaipėdoje – išskirtinės ekskursijos: nuo koncertų salės užkulisių, dujų fabriko ir slėptuvės po kaminu

Bendrovės nuotr./Vakarų laivų gamyklos dokai
Bendrovės nuotr./Vakarų laivų gamyklos dokai

Rugsėjo 24–27 d. turizmo dienos proga uostamiestį pažinti bus galima dalyvaujant išskirtinėse, nemokamose ekskursijose. Rugsėjo 24 d. – reta proga pasivaikščioti po „Vakarų laivų gamyklą“ arba Baltijos laivų statyklos muziejų. Rugsėjo 25 d. organizuojama ekskursija po naujai duris atvėrusią Pilies muziejaus archeologijos ekspoziciją „Kurtina“ ar Klaipėdos senamiestį. Rugsėjo 27 d. turistai yra kviečiami į Klaipėdos koncertų salės užkulisius, renovuojamą dujų fabriką ir net į „Klaipėdos energijos“ slėptuvę po kaminu.

Daugiau informacijos >

  • Utenos rajone – nemokama ekskursija autobusu

Rugsėjo 24 d. Utenos turizmo informacijos centras Pasaulinei turizmo dienai paminėti organizuoja ekskursiją autobusu „Žalias maršrutas po Tauragnų apylinkes“. Lankysite gamtos ir kultūros objektus, susipažinsite su Aukštaitijos ekologinės monitoringo stoties edukacinėmis programomis, pasivaikščiosite etnografinių kaimų gatvėmis.

Daugiau informacijos >

  • Orientacinis žaidimas Trakų rajone, buvusių fabrikų teritorijose

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Lentvario dvaro pastatai
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Lentvario dvaro pastatai

Rugsėjo 26 d. Lentvaris kviečia leistis į orientacinį žaidimą „ENCOUNTER“. Tai iš dalies virtuali, tačiau reali aktyvaus laisvalaikio pramoga, skirta susipažinti su Lentvario Tiškevičių šeimos veikla pramonės srityje ir tyrinėti Lentvario pramonines zonas. Praėjusios epochos žymių ieškosite buvusių fabrikų teritorijose.

Daugiau informacijos >

  • Dviračių žygis „Miško taku“

Tuos, kurie puikiai supranta taisyklę „Nėra blogo oro, yra tik bloga apranga“, Skuodas spalio 2 d., tęsiant šventinę Turizmo dienos nuotaiką, kviečia į smagų, 35 kilometrų dviračių žygį. Dviračiais pervažiuosite beždžionių tiltą, pravažiuosite Kubiliškės piliakalnį, ne vieną vandens telkinį, pasigrožėsite Mosėdžio miesteliu. Įdomu tai, kad viso „Miško tako“ ilgis siekia 2 141 km, iš jų Lietuvoje – 747 km. Takas eina per gražiausius Latvijos, Lietuvos ir Estijos miškus bei nacionalinius parkus.

Daugiau informacijos >

  • Turizmo lobių paieškos Ukmergėje

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ukmergė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ukmergė

Rugsėjo 25 d. Ukmergės turizmo informacijos centras kviečia pažinti Ukmergę ieškant turistinių lobių. Pasaulinės turizmo dienos proga Ukmergės mieste bus paslėptos 6 lobių skrynios. Nuo 10 val. iki 15 val., kas valandą, „Facebook“ paskyroje bus skelbiamos užuominos, kur yra paslėpti 6 lobiai. Pirmiesiems juos radusiems ir atvykusiems į Ukmergės turizmo informacijos centrą bus įteikti prizai. O kadangi didžiausias Ukmergės miesto lobis – senamiestis, tą pačią dieną 16 val. rengiama nemokama ekskursija su gidu po Ukmergės miestą.

Daugiau informacijos >

  • Juoko joga iš Amerikos atplukdytoje mokykloje

Rugsėjo 24 d. Alytus kviečia aplankyti vieną didžiausių naujienų mieste – Atlantu atplukdytą Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklą. Joje bus galima leistis į įvairias edukacijas: smilkalų, viduramžių papuošalų, senovės kario aprangos ir ginkluotės, žiedinių šarvų gamybos procesus. Renginio svečiai galės sudalyvauti kvėpavimo praktikose, jogoje ant žolės, juoko jogos ir dailės terapijos pamokose.

Daugiau informacijos >

  • Turistinis ralis ,,Dzūkijos Ruduo 2021: vieciniais keliais“

Pasaulinės turizmo dienos proga, Alytaus Rotušės aikštėje 11 val. prasidės 8-asis tradicinis Dzūkijos senovinės technikos klubo turistinis ralis. Jame dalyvaus iki 1991m. pagamintos transporto priemonės. O nuo 17 val. Tarzanijos nuotykių parke bus galima apžiūrėti ir senovinių automobilių parodą.

Daugiau informacijos >

Pasaulinė turizmo diena švenčiama jau nuo 1980 m. ir minima kasmet, rugsėjo 27 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius