Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1200 km žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis: Jašiūnai–Baltoji Vokė (18 km)

Šiukšles rinko ir rūšiavo rekordinis žygeivių skaičius. Iš Jašiūnų į Baltąją Vokę šeštadienį žygiavo 32 žygeiviai, surinkę net 52 kg šiukšlių! Įspūdžiais dalinasi žygeivė Indrė Sesartė. Nuotraukos žygio dalyvių.
42 diena
42 dienos įveiktos!

42 diena

Rugsėjo 26 d.

Jašiūnai–Baltoji Vokė (17,6 km)

Aborigenai, Lukašenkos trąšų vagonai ir kartu su lietuviais šiukšles renkantys užsieniečiai. Tokie ir ne tik galėjo įstrigti vaizdai mūsų žygeiviams. Ir dar labai svarbus faktas – šiandien buvo rekordinė diena: šiukšles rinko ir rūšiavo rekordinis žygeivių skaičius. Iš Jašiūnų į Baltąją Vokę šeštadienį žygiavo 32 žygeiviai.

Dalis jų yra senbuviai, tačiau gausiausiai mūsų gretas papildė „Western Union“ komanda. Šeštadienį ir sekmadienį žygyje iš viso sudalyvavo net 45 šios kompanijos atstovai. Tarp žygeivių buvo sunku nepastebėti ispano Adriano, kuris atvyko su „Western Union“ komanda. Jaunas juodbruvas vyras teigia, kad šis žygis – tai labai efektyvus kelias, kuriuo galima pasiekti pokyčių. „Šis žygis moko žmones pažinti atliekas, o man tuo pačiu padeda pažinti jūsų šalį, – suradęs minutėlę laiko pasakoja energingas ispanas. – Man dar labai patinka, kad rinkdamas ir po to rūšiuodamas surinktas atliekas, galiu suderinti ir mano mėgstamą keliavimą“. Beje, ispanas dar net neįpusėjęs žygio kartu su dviem kolegėm jau buvo pririnkęs didelį maišą šiukšlių, todėl jam teko imti dar vieną maišą, kad tilptų ir kitoje žygio dalyje surinktos atliekos.

Labai maloniai nustebino visas šios kompanijos kolektyvas – tarp jų buvo ir daugiau užsieniečių, o visa komanda aktyviai rinko atliekas, leidosi ir į stačias nuokalnes, o vėliau į jas kabarojosi, stengdamiesi surinkti vis daugiau šiukšlių. Sustojus trumpam poilsiui, kalbuosi su dar vienais prie mūsų prisijungusiais žygeiviais. Monika yra projekto „Žalia žinutė“ steigėja. Iš antrinių žaliavų (užuolaidų, atraižų likučių) ji siuva daugkartinius maišelius, taip pat vykdo edukacinę veiklą, rašo tinklaraštį. Šia prasminga veikla ji užsiima trečius metus ir prisipažįsta, kad vien iš to išsilaikyti sunku: „Išėjau iš samdomo darbo ir pradėjau daryti tai, kuo tikiu. Visgi, finansiškai man padeda šeima, pati iš šios veiklos dar neišsilaikau. Labai norėčiau, kad galėčiau iš to pragyventi ir tikiuosi to pasiekti“.

Kartu su Monika atvykusi Austė yra dar vienos prasmingos iniciatyvos – „Cool ūkis“ – autorė. Šis projektas padeda „suvesti“ žmones, norinčius sodininkauti su tais, kurie gali skirti jiems savo turimos žemės dalį. Šią veiklą Austė vysto penktus metus. „Vis daugiau žmonių prisijungia prie mano iniciatyvos“, – kalba žygeivė. Tarp žygeivių šeštadienį matome ir jauną šeimą – žmoną su vyru ir dviem mažametėmis dukromis. Mama Eglė prisipažino, kad jau labai seniai norėjo su šeima sudalyvauti žygyje: „Su dukromis jau esame buvę žygiuos, bet iki šiol be nakvynės, o dabar pasiliksime ir nakvoti. Mes prijaučiame ekologinėms idėjoms, todėl mums buvo labai svarbu pamatyti, kokios konkrečiai šiukšlės teršia aplinką. Kai viską pamačiau, tai galiu pasakyti, kad man labiau liūdna nei pikta. Pamačiau, kiek daug žmonės išmeta plastikinių butelių. Galėtų būti išplėsta stiklo depozito sistema“.

Beeidama prie Jašiūnų geležinkelio stoties pamačiau prie kryžiaus postamentą tvarkančius vyrus. „Mes vietiniai aborigenai“, – taip nekalbinti prisistatė. Vienas jų sakė esantis baltarusis, todėl dabar labai pergyvenantis dėl savo tautiečių. „Lietuviai su jumis“, – patikinau. Tuo metu pro šalį pralėkė didelis sąstatas „Belaruskalij“ trąšų vagonų. Tų pačių trąšų, kurias kaimyninės šalies diktatorius Aleksandras Lukašenka paskelbė nevešiantis per Lietuvą. Visgi, trąšų vagonai kaip riedėjo, taip ir rieda.

O mes toliau rinkome šiukšles, kurių šeštadienį buvo rekordiniai kiekiai. Baltosios Vokės pramogų centro (įprastesnis pavadinimas – kultūros centras) salėje atliekas išrūšiavome ant didelio tento. Tarp šiukšlių buvo ir 1985 m. gamybos anuomet populiarios rankų plovimo pastos plastikinė pakuotė – nesuirusi, tik šiek tiek aplamdyta. Kokią žinutę mums siunčia ši atlieka? Kad net ir per 35-erius metus ji ir toliau liko įsmigusi toje pačioje miško vietoje, toliau teršdama gamtą...

Nakvojo šią naktį kartu su mumis 17 žmonių – dar tiek daug nakvojančių žygeivių nėra buvę. Kaip sakė Baltosios Vokės pramogų centro atstovas, prieš aštuonerius metus pastatas buvo rekonstruotas, jame pagaliau įvestas vandentiekis. Pastatas dabar tarsi šviečia ir kviečia. Mes nakčiai įsikūrėme didelėje salėje: kas ant scenos, kas fojė, o man tiko jaukus kampas prie improvizuotos mūsų virtuvės. Juk yra posakis – „jei nori pusryčius gauti į lovą – miegok virtuvėje“. Pasiliko nakvoti tėveliai su dukromis, dar viena grupelė bendraminčių ir tie, kurie jau daug dienų žygyje.

O dabar susipažinkime su 42 dienos atliekų statistika: iš viso surinkti 52 kg šiukšlių, iš jų buvo 396 įvairios kombinuotos maisto pakuotės, 61 stiklinis butelis, 98 plastikiniai buteliai, 99 plastikiniai įvairūs maišeliai, 173 cigarečių pakeliai. Už priėmimą dėkojame Baltosios Vokės pramogų centrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius