Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1200 km žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis: Kivyliai–Dabikinė (20 km)

Įspūdžiais ir patyrimais dalinasi žygeivė Andželika Ciganskaitė, nuotraukos organizatorių ir žygeivių. Kalba neredaguota.
_DSC0263
„Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis/organizatorių nuotr.

11 diena

Rugpjūčio 26 d.

Kivyliai–Dabikinė (20,4 km)

,,Tik nešiukšlinkit. Pailsėt galit, tik nešiukšlinkit“ – tokius žodžius, pakartotus bent keletą kartų, išgirdome viename kaimelyje prisėdę ant žolės pailsėti. Nusijuokę pažadėjome, jog nešiukšlinsime, dar pridūrėme, kad rastas šiukšles surinksime. Ar galime sutvarkyti visas šiukšles? Juk švari Lietuva – tai ne vien atliekų nesimėtymas pakelėse, tai ir tarpusavio bendravimas, kultūra.

Einame per šalį stebėdami, kaip gyvenama niekada anksčiau nelankytose Lietuvos vietose. Matome, kad gražiai sutvarkytos mokyklos uždaromos dėl per mažo mokinių skaičiaus jose, stabdoma kultūros centrų bei bibliotekų veikla, o kaimų bendruomenės pasakoja, kiek nedaug gyventojų įsitraukia į bendruomeninę veiklą... Vis dėlto šiandien Dabikinėje mus pasitiko nemenkas būrys vietinių gyventojų.

Kai susėdome prie vakarienės stalo, vos tilpome pasidėti savo sriubos indelį. Pasijutome laimingi, pagaliau išgirdę žodžius: ,,Mūsų bendruomenė tokia jau yra – aktyvi.“ Labai gera matyti žmones, susirenkančius pabūti drauge. Kartais pasvajojame, kaip atrodytų Lietuva, jei gyventojų įsitraukimas į pilietinę-socialinę veiklą būtų maksimalus, bet svajonės ir liks svajonėmis, jei nesiimsimsime veiksmų, todėl stengiamės pradėti nuo savęs, pagrįsti žodžius savo patirtimi.

Einame aplink Lietuvą, kad pamatytume, kokia ji graži ir turtinga – ne tiek savo laimėjimais, kurie greitai užmirštami, kiek savo žmonių širdimis, pasiruošusiomis sutikti kiekvieną svečią, besibeldžiantį į duris. Norime pasibelsti į duris, užstojusias kelią gyventi darnoje su pasauliu už sienos.

Žodžiai ,,Tai ne mano kiemas“ netenka prasmės, kai kalbame apie taršos keliamas problemas. Klimato kaita ar sveikatos bėdos neištinka vien to, kuris surūkęs cigaretę, nuorūką numeta ant žemės. Žemėje daugiau nei 7,5 milijardai žmonių, o visų kiemas – bendras.

Dėkojame Kivylių bendruomenei, kad taip greitai sutiko mus priimti, kai į iš anksto sutartą vietą nebegalėjome atvykti. Visa laimė, kad po lietingos vakarykštės dienos, nakties nereikėjo praleisti palapinėje. Taip pat džiaugiamės šiuo vakaru Dabikinėje! Dėkojame vietinei bendruomenei už didžiulį puodą ant laužo virto šiupinio bei malonius pokalbius apie švarą ne tik gatvėse, bet ir mintyse. Ačiū Akmenės r. Dabikinės Vladimiro Zubovo mokyklai už jaukių apgyvendinimą ir pasibuvimą su mokyklos darbuotojomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius