-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1200 km žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis: Šilutė

Rugpjūčio 16 d. prasidėjęs žygis „Už švarią Lietuvą!“ jau artėja į pabaigą. Eidami Lietuvos perimetru žygeiviai primena, koks svarbus yra kiekvieno iš mūsų atsakingas požiūris į gamtą ir mus supančią aplinką. Finišas – Palangoje spalio 30 dieną. Jūsų dėmesiui – 71-osios dienos akimirkos, kuriomis dalinasi Monika Kairaitytė. Nuotraukos žygeivių.
71 dena
71 diena įveikta

71 diena

Spalio 25 d.

Šilutė

Sekmadienį prie žygeivių (darkart) prisijungė „Fridays for Future“ judėjimo dalyviai. Žygeiviams tai buvo šeštoji ir paskutinioji „neėjimo“ diena. Daugiau tokių nebebus, nes iki žygio pabaigos ir tikslo – Palangos – liko viso labo 5 dienos.

Rytoj prasideda finalinė žygio savaitė. Kadangi šiandien nežygiavome, buvo suorganizuotas susitikimo su miestiečiais renginys. Šilutės turgaus aikštėje iš vakar surinktų šiukšlių dėliojome vartojimo dėlionę. Vaizdas kasdien panašus – maisto pakuotės, plastikas, automobilių atliekos. Po renginio keliavome pietauti ir pasivaikščiodami dairėmės po Šilutę, kurią nuostabiai papuošė ryškiai geltoni klevų lapai ir mėlynas dangus.

Galingi medžiai – tikra miestų puošmena. Šilutės dvaro parke susėdę ant žemės, padengtos rudeniniais lapais, šalia tvenkinio diskutavome apie po mūsų ateinančius ir mus pačius ateityje: kas laukia civilizacijos vis gilėjant klimato krizei? Be saiko vartojami žemės resursai mažėja akyse, nyksta biologinė įvairovė, derlingi dirvožemiai ir švaraus gėlo vandens atsargos, tirpsta ledynai, kylantis jūros lygis jau dabar vis stipriau veikia pakrantės miestus, o dar plastiko jūros vandenyne...

Kažkodėl visa tai mums atrodo taip toli, taip svetima. Lyg tai mūsų nepalies. Lyg jau dabar su maistu negautume dozės mikroplastiko. Kas dar turi atsitikti, kad suvoktume, jog visi gyvename vienoje Žemėje? Visi kvėpuojame tuo pačiu atmosferos oru, geriame tą patį vandenį... ir vartojame Žemę taip, lyg tai būtų begalinis, neišsenkantis resursas.

Ar kada išmoksime gyventi kitaip? Ar išmoksime mylėti ir vertinti kasdienę gausą ir protingai „atidėti“ jos sau ir kitiems ateityje? Ką daryti, kad būtų paliestos žmonių širdys? Kad bent jau rūšiuoti atliekas, taupyti resursus ir kartais išmainyti asmeninį patogumą į tvaresnį sprendimą būtų savaime suprantama ir sveikintina?

Kur mūsų atsakomybė, empatija, teisybės troškimas? Nuo ko pradėti šią titanišką kovą – kovą prieš trumparegišką, besaikį vartojimą ir abejingumą? Šis žygis ne apie šiukšles. Jis – apie kiekvieno iš mūsų atsakomybę. Atsakomybę prieš save ir kitus. Ateitį kuriame dabar – savo požiūriu, veiksmais ar neveiksnumu. „Fridays for Future“ žygiuoja kartu ir yra pasiruošę visiems reikalingiems pokyčiams.

Užrašė Monika Kairaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius