-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 objektai ir vietos Plungėje, dėl kurių verta užsukti į šį Žemaitijos miestą

Žemaitijoje, 27 km į vakarus nuo Telšių, esanti Plungė paprastai nėra minima tarp lankomiausių turistinių vietų. Tikriausiai nedaugelis žino, kad plungiškiai turi savo Laisvės alėją ir net jūrą – taip vadinamas Gondingos hidroelektrinės tvenkinys, kuris susidarė užtvenkus Babrungo upę.
Oginskių rūmai
Oginskių rūmai / A.Verkio nuotr.

Kartu su Plungės turizmo informacijos centru šįkart pristatome dėmesio vertus Plungės miesto turistinius objektus.

 Plungės TIC nuotr./Plungės parkas
Plungės TIC nuotr./Plungės dvaro sodybos parkas

1. Plungės dvaro sodybos parkas

Kunigaikščių Oginskių parkas yra vienas didžiausių (58,3 ha) Lietuvos parkų, esančių mieste. Gražiausia parko vieta – Plungės dvaro ansamblis. Centrinėje parko dalyje išsidėstęs keturių pastatų architektūrinis ansamblis, sudarytas iš neorenesansinio stiliaus dviaukščių rūmų, dviejų panašios architektūros pagalbinių pastatų ir neogotikinio stiliaus arklidžių.

A.Verkio nuotr./Oginskių rūmai
A.Verkio nuotr./Plungės dvaro sodyba

2. Mykolo Oginskio rūmai

Šiuo metu rūmuose įsikūręs Žemaičių dailės muziejus. Ir tai – nėra atsitiktinumas. Visa plati Oginsių giminė domėjosi įvairiu menu, taip pat ir daile, kolekcionavo įvairius meno kūrinius, kai kurie laisvalaikiu tapė.

Iki šių dienų puikiai išsilaikęs Plungės Oginskių dvaro sodybos ansamblis yra vienas vertingiausių Lietuvos dvarų architektūrinių kompleksų. Žemaičių dailės muziejus kaupia ir eksponuoja po visą pasaulį pasklidusių žemaičių dailininkų kūrybą, pristato Plungės dvaro ir Oginskių giminės istoriją atspindintį kultūros paveldą, eksponuoja žinomų menininkų darbus.

Plungės TIC nuotr./Laikrodinė
Plungės TIC nuotr./Laikrodinė

3. Laikrodinė-oranžerija

Laikrodinė oranžerija – kunigaikščio Mykolo Oginskio Plungės dvaro ansamblio pastatas (Zubovų pilaitė), valstybės saugomas kultūros paveldo objektas su restauruotu XIX amžiaus vidurio laikrodžiu, turinčiu labai retą mechanizmą, bei išlikusia XIX amžiaus oranžerijos sodinukų auginimo linija. 2012 m. po pastato restauracijos į laikrodinę įsikėlė viešoji biblioteka, kuri yra išskirtinė, nes įsikūrusi istoriniame pastate.

Nuo 2016 m. gegužės bibliotekos lankytojų lauks naujas edukacinis projektas – „Plungės išmanusis parkas“. Virtuali edukacinė-pažintinė programa su turinio valdymo sistema pritaikymu mobiliesiems įrenginiams, skirta interaktyviai supažindinti žmones su parko augmenija, gyvūnija bei istorija.

Nuo gegužės bibliotekininkai rengia ekskursijas po parką virtualiai bei gyvai. Vėliau parke ir bibliotekoje bus rengiami užsiėmimai gamtos ir ekologijos tema.

4. Plungiškių garbės suolelis Senamiesčio aikštėje

2009 m. Plungė buvo pripažinta Lietuvos kultūros sostine. Ta proga meniniame simbolyje – suolelyje – įamžinti Plungės kraštą garsinusių ir dabar garsinančių meno žmonių vardai, pavardės.

Plungės TIC nuotr./Suolelis
Plungės TIC nuotr./Suolelis

5. Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia

Ši bažnyčia – pagrindinis Plungės senamiesčio akcentas. Neoromaninę, lotyniško kryžiaus plano, dvibokštę bažnytėlę juosia plytų mūro tvora.

Plungės TIC nuotr./Plungės bažnyčia
Plungės TIC nuotr./Plungės bažnyčia

6. Plungės Lurdas

Už M.Oginskienės dovanotus pinigus buvo nupirktas žemės sklypas. 1905 m. iš Prancūzijos atsiųsta Švenčiausiosios Panelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo skulptūra, kuri pastatyta ant akmens po atviru dangumi. Apie 1906 m. iš žmonių suaukotų pinigų buvo sumūryta grota.

7. Šv. Florijono paminklas

Plungės miestas praeityje dažnai buvo niokojamas gaisrų. Nepajėgdami kovoti su šia neganda, plungiškiai nutarė pagalbos prašyti šv. Florijono – patyrusio ir sumanaus gaisrų gesintojo. Dėl šio tikslo Plungės centre ir pastatytas paminklas. Pirmosios skulptūros autorius buvo Kazys Barzdys. Dabartinės skulptūros autorius – tautodailininkas Vladas Stumbras.

Plungės TIC nuotr./Šv. Floriono skulptūra
Plungės TIC nuotr./Šv. Florijono skulptūra

8. Laisvės paminklas

Ne tik Kaunas, bet ir Plungė turi savo Laisvės alėją! Plungės Laisvės alėjoje 1928 m. pastatytas Laisvės paminklas, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės dešimtmečiui paminėti. Laisvės skulptūros ir herbų autorius – Vilniaus dailės dirbtuvių skulptorius Vilimas Ketvirtis.

Jei viešnagės Plungėje neužteks, verta užsukti ir į netoli Plungės esančio Platelių ežero apylinkes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius