-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktyvus poilsis Lietuvoje: kaimo turizmo sodybos siūlo įvairiausias veiklas

Sėkmė gali lydėti atradus specializuotą verslo nišą. Tuo įsitikino Vidurio Lietuvos kaimo turizmo sodybos. Gilesnė ir prasmingesnė specializacija gali būti menai, vaikų stovyklos ar aktyvus poilsis.
Liutonių baidarių centras, plaukimas Strėva
Liutonių baidarių centras, plaukimas Strėva / Giedrės Streikauskaitės nuotr.

Ekspertai staigų sodybų virsmą vertina kaip prisitaikymą prie jaunesnės kartos požymį. Jaunesnioji karta atsisuka į sveiką bei aktyvų gyvenimo būdą, norą pažinti kažką naujo ar tiesiog nenoru būti siejamu su rusišku drybsojimu Bulgarijoje ar Turkijoje, rašoma pranešime spaudai.

Štai „Senosios Gegužinės“ ūkis organizuoja dailininkų parodas bei kviečia pažinti dailę, organizuoja muzikos, kino ir teatro vakarus. „Miško natos“ kviečia į muzikos vakarus, siūlo išskirtines vakarienes.

Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Senosios Gegužinės“ ūkis
Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Senosios Gegužinės“ ūkis

Vaikų atitraukimu nuo kompiuterių jau keletą metų rūpinasi „Sherolle Vila“ ir „Nonna Vila“. Jos organizuoja vaikų stovyklas, o veiklas pritaiko prie stovyklautojų amžiaus.

Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Sherolle Vila“ kviečia pažinti gamtą
Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Sherolle Vila“ kviečia pažinti gamtą

Pavyzdžiui, „Sherolle Vila“ vaikus kviečia pažinti gamtą, pabendrauti su čia gyvenančiais danieliais, organizuoja žygius.

Organizatoriai stengiasi, kad veiklos būtų kuo įvairesnės ir prasmingesnės: nuo ramių pokalbių po žvaigždėtu dangumi, mokymosi gaminti maistą, daržininkystės iki teminių ekskursijų po Lietuvą, aktyvių vandens pramogų, vanojimosi kaimiškoje pirtyje.

Ne vienerius metus įvairių pramogų ir atrakcijų tiek vaikams, tiek suaugusiems siūlo „Gyvas kalnas“. Sodyba įsikūrusi Stebeikių kaime, Kruonio apylinkėse, šalia kelio Antakalnis–Alytus. Dėkinga vieta ir dėmesingi šeimininkai svečiams padeda bendrauti su įvairiausiais gyvūnais.

„Myliu Kaimą“ laukia svečių Aleksandruvkoje, kaime netoli geležinkelio Vilnius–Kaunas. Sodyboje taipogi galima bendrauti su gyvūnais, keliauti į žygius. Šeimininkai laukia nedidelių kompanijų.

Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Nonna Vila“
Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Nonna Vila“

Į aktyvų sportą nėrė Liutonių baidarių centras. Baidarininkai, plaukiantys trijų savivaldybių teritorija vingiuojančia Strėva, kasmet atranda naujų potyrių ir vaizdų. Upė nenuspėjama. Nuo ypatingai ramios iki pašėlusios, priverčiančios gerokai pasukti galvą, kaip įveikti gamtos suformuotas kliūtis. Grįžę gali pailsėti vienoje iš keturių Liutonyse įsikūrusių sodybų.

Pagaliau šalia Kauno marių esančios sodybos bando suderinti iškylas laivais su kiek neįprastu apsilankymu, kad ir Rumšiškių liaudies buities muziejuje.

Pastebima, kad vis dažniau ieškoma ir neįprastų nakvynės vietų. Pailsėti nameliuose medžiuose siūlo „Genio kampas“ prie Neprėkštos ežero. Pastebima, kad populiarėja ir safario stiliaus sezoniniai nameliai, nakvynė gyvūnų apsuptyje.

Kelionių organizatoriaus „Kelionių laikas“ vadovė Ilona Jozėnienė sako, kad pastarieji dveji metai nedidelėms kaimo turizmo sodyboms buvo vieni geriausių. Žmonės vengė miestų ir didelių viešbučių, norėjo nuošalumo. Populiarus tapo ramus poilsis su šeimomis, o ne vakarėliai, kurie buvo apriboti pandemijos laikotarpiu.

Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Genio kampas“
Giedrės Streikauskaitės nuotr. / „Genio kampas“

„Visos nedidelės sodybos buvo paklausios. Žmonės vyko į atokiausias vietas ir net nežiūrėjo, ar šalia yra vandens telkinys. Svarbiausia buvo atsipalaiduoti gamtoje, pasivaikščioti apylinkėse ar ramiai pavažinėti dviračiais“, – sakė I.Jozėnienė.

Šiuo metu suaktyvėjo ir kelionės grupėmis, žmonės ieško kultūrinių pramogų, degustacijų.

„Užklausų grupėms ar kolektyvais jau gauname nemažai – žmonės planuoja jas gerokai iš anksto, tad užsakymų turime ne tik balandžiui, gegužei, bet jau ir vasarai“, – sako pažintinių kelionių po Lietuvą vadybininkė Eglė Blažaitytė.

Giedrės Streikauskaitės nuotr. / Šakočio kepimas, „Nonna Vila“
Giedrės Streikauskaitės nuotr. / Šakočio kepimas, „Nonna Vila“

Pasak E.Blažaitytės, pastebima, kad renkantis keliones, vizitus sodybose yra populiarios degustacijos. Atvykus į sodybą jau nebeužtenka tik paprastų pietų ar vakarienės, būtinai turi būti valgių ar gėrimų degustacija, pažintis su vietiniais ūkiais ir verslais. Žmonės pasiilgę kultūros ir intelektualių pramogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius