Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angelų kalva – Trakų „Kryžių kalnas“

Trakų rajone, tarp Galvės ežerų, šalia Būdos kaimo į dangų stiebiasi mediniais angelais puošiama Angelų kalva. Įdomu tai, kad tarp medinių angelų skulptūrų galima rasti vienintelį žmogaus ūgio angelą. Tai Gerumo angelas, kurį kviečiama apkabinti ir per jį pasisemti gerumo.
Angelų kalva
Angelų kalva / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Trakai Angelas

Kalva Angelų vardą gavo neatsitiktinai – pažvelgus į Galvės ežeryno teritoriją iš paukščio skrydžio, susidaro įspūdis, jog jis panašus į sparnus išskleidusį angelą. Angelo kūną ir kojas sudaro Galvės, Totoriškių ir Lukos (arba Bernardinų) ežerai, išskleistus sparnus – Skaisčio ir Akmenos ežerai, o angelo galva – tai Angelų kalva!

Čia gausu medinių angelų skulptūrų, dailių kaltinių saulučių bei tautiniais simboliais išpuoštų gyvybės medžių. Pradinės Angelų kalvos idėjos iniciatorės – Dominyka Dubauskaitė-Semionovė ir Lolita Piličiauskaitė-Navickienė. Ši idėja kilo siekiant pagerbti Lietuvos Tūkstantmečio jubiliejų 2009 metais bei Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikos 600 metų jubiliejų. Planuota ant kalvos įkurdinti 10 angelų, kurių kiekvienas atstovautų vienam šimtmečiui. Idėja susidomėjusių žmonių gerumas ir dosnumas pranoko net jos iniciatorių lūkesčius – ant kalno iškilo 18 angelų skulptūrų!

Partnerio nuotr./Angelų kalva
Partnerio nuotr./Angelų kalva

Šiandien kalvą puošia per 40 didingų angelų, iš ąžuolo drožtos skulptūros bei koplytstulpiai, siekiantys beveik 6 metrus. Kiekvienas ant kalvos esantis angelas tarsi įkūnija vieną iš gyvenimo tiesų, pamatinių žmonijos ar krikščioniškųjų vertybių. Ant kalvos angelo pavidalu įamžinta Gyvybė, Tiesa, Taika, Dvasios ramybė, Atjauta, Pasiaukojimas, Meilė, Sveikata, Džiaugsmas, Dėkingumas, Viltis ir kt.

Taip pat tikimasi, kad Angelų kalva padės sutelkti ir suvienyti vietos žmones, šeimas, profesines ar kitokias bendruomenes. Pavyzdžiui, ant kalvos yra pastatyti mokytojus, bibliotekininkus, kariškius, žurnalistus ir kitų bendruomenių narius sergėjantys angelai sargai.

Angelų kalva yra atvira, nemokama bei lankymui bet kuriuo paros metu pritaikyta erdvė. Iš čia esamos apžvalgos aikštelės galima pasigrožėti įspūdingu kraštovaizdžiu. Toli aplinkui matyti Trakų ežerai, didinga Trakų pilis, Trakų bažnyčia ir cerkvė bei kitos istorinio-kultūrinio ir gamtos paveldo grožybės.

Interneto svetainėje www.exploretrakaivilnius.lt atrasite dar negirdėtų faktų apie lankytinus objektus Trakų ir Vilniaus rajone. Taip pat galėsite išsirinkti iš įdomių ir netikėtų maršrutų savo laisvalaikiui. Jei išbandėte visus siūlomus, tuomet galėsite susidėlioti asmeninį maršrutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius