-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 21 /2018 03 22

Ant prekystalio – pirmoji Lietuvos radijo stotis: planuojama paskutinė ekskursija

1926 metais Lietuvoje pradėtos transliuoti pirmosios radijo laidos. Signalas sklido iš Kaune, Žaliakalnyje, Vaižganto gatvėje esančio pastato. Šiandien dalis istorijos parduodama aukcione. Už ne visą milijoną eurų pirmoji Lietuvos radijo stotis gali priklausyti jums.
Parduodama radijo stotis
Parduodama radijo stotis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Viešame aukcione parduodamas vaizdingoje Kauno vietoje, Ąžuolyno pakraštyje, esantis 523 kvadratinių metrų pastatas ir 0,4 hektaro žemės, ant kurios jis stovi. Statinio istorija neeilinė, tai buvęs strateginis objektas – pirmoji Lietuvoje veikusi radijo stotis. Pirkėjas kartu su statiniu įgis ir vieną neįprastą atributą – antenų bokštą. Pradinė parduodamo objekto kaina – 0,9 milijono eurų.

„Kadangi pastatas nėra įtrauktas į saugotinų vertybių sąrašą, tikėtina, kad jį įsigijęs pirkėjas pasinaudos galimybe sklype pastatyti kažką kito. Todėl, naudodamiesi paskutine proga apžiūrėti statinį, artimiausiu metu surengsime ekskursiją, kurią ves istorijos žinovas, Kauno tvirtovės VII forto vadovas Vladimiras Orlovas“, – sakė „Superkelionės.lt“ kelionių organizatorius Udrius Armalis.

Ekskursijos dalyviai turės progą pamatyti pastatą iš vidaus. Sužinoti, kodėl buvo naudojami tam tikri konstrukciniai elementai. Pamatyti rūsyje išlikusias autentiškas metalines duris bei iš arti apžiūrėti radijo ryšio antenas.

Paveldosaugininkai – pastatą griauti draudžiama

Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas patikslino kelionių organizatoriaus išsakytas mintis.

„Pastatas jau nuo 2013 metų turi kultūros paveldo statinio statusą, kadangi patenka į savivaldybės saugomos Žaliakalnio 1-osios kultūros paveldo vietovės teritoriją, pastatui suteikta 4 kultūrinės vertės kategorija. Jį galima restauruoti, remontuoti, konservuoti, pritaikyti kitai funkcijai (gyvenamajai, komercinei, visuomeninei). Tačiau griauti ar rekonstruoti – draudžiama“, – 15min sakė S.Rimas.

Pagal Kauno miesto savivaldybės vykdomą programą pastatų restauravimo darbams šis pastatas galėtų pretenduoti į savivaldybės paveldotvarkos programos paramą. Iki 50 proc. restauravimo darbų kainos prisidėtų Kauno miesto savivaldybė.

Pastato istorija

1913 metais Kauno tvirtovės ryšio priemonės buvo papildytos radijo ryšio įranga. Šiai įrangai sumontuoti buvo pastatytas strateginės paskirties kazematuotas radijo stoties pastatas.

Statinio paskirtis buvo užtikrinti ryšį su tolimais valdymo centrais, su vadais, kariuomenėmis. Nuo pat pradžių tai turėjo būti betoninis bunkeris su storomis sienomis, kurios atsparios sviediniams.

1915 metais pastatas buvo baigtas, tai buvo tiesiog betoninis bunkeris.

Kai Lietuva tapo nepriklausoma ir atsirado poreikis turėti radijo ryšį, šis bunkeris buvo išrinktas kaip tinkamas radijo stoties darbui. Tam reikėjo pakoreguoti pastato architektūrą. Į pagalbą pasitelkta prancūzų firma, kuri pastatą rekonstravo.

Buvo įrengti langai. Buvęs tamsus ir drėgnas po žeme esantis bunkeris buvo paverstas reprezentaciniu statiniu, taip pat išlaikant jo atsparumą išoriniams veiksniams. Įranga, kuri buvo sumontuota tame pastate, jau leido atlikti balso transliacijas. 1926 metais buvo pradėtos transliuoti radijo laidos.

Kauno tvirtovės VII forto muziejaus rinkinių archyvas/Radijo stotis pirmaisiais veikimo metais
Kauno tvirtovės VII forto muziejaus rinkinių archyvas/Radijo stotis pirmaisiais veikimo metais

Statinys viduje buvo prikimštas aparatūros. Jo paskirtis buvo ne užtikrinti patogias darbo vietas diktoriams ar žurnalistams, o laikyti tam tikrus įrengimus, užtikrinant jų atsparumą nuo klimato poveikio ir kitų galimų pavojų. Tai buvo strateginis valstybės objektas.

Radijo laidos iš Kauno buvo transliuojamos iki tol, kol funkcijas perėmė 1950 metais pradėjusi veikti Sitkūnų radijo stotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius