-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Anykščiai siekia ištirti keturis istorijos amžius ir sudominti turistus

Anykščiams norima parengti studiją, kurioje būtų išnagrinėta 15-18 amžių istorinė raida ir akcentuotas regiono karališkosios valdos statusas. Taip tikimasi gauti turizmo plėtrai aktualių rezultatų.
Anykščiai
Anykščiai / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Anykščių rajono savivaldybė liepą paskelbė pirkimą parengti studiją „Karališkieji Anykščiai (XV-XVIII a.): valsčius-dvaras-miestas“, rašoma centriniame viešųjų pirkimų portale. Savivaldybė pažymėjo, kad konkursas dar vyksta, todėl informacijos apie studijos vertę ji negali pateikti.

„Viliamasi, kad studijoje paskelbti istoriniai duomenys patvirtintų karališkos Anykščių valdos statusą ir būtų svarbūs plėtojant turizmą“, – BNS komentuoja savivaldybė.

Anot jos, istorinės raidos atkūrimas galėtų būti panaudotas kuriant naujas tradicijas, susietų senuosius amatus, senųjų anykštėnų veiklą (žvejyba, miško gėrybių rinkimas, miško verslų vystymas) su šiandien Anykščiuose plėtojama veikla.

Pasak savivaldybės, minėtas beveik keturių šimtmečių Anykščių krašto istorijos laikotarpis iki šiol lieka netyrinėtas, nepritaikytas istorinėje kultūroje, nefigūruoja istoriniame krašto diskurse. Nėra įtvirtinta išskirtinė Anykščių, kaip karališkos valdos, specifika, nors tai pagrindžiančių faktų yra nemažai.

Keturios karališkos dienos

Anykščių menų centras šiemet kovą pakvietė virtualiai dalyvauti pradedamos naujos programos „Anykščių karališkasis kalendorius“ pirmajame projekte „Karaliaus Stepono Batoro diena Anykščiuose“.

Savivaldybės svetainėje skelbiama, kad šia programa siekiama naujai pažvelgti į keturias metų dienas, kurios Anykščiams jau keli šimtmečiai yra karališkos, nes tai yra Lietuvos didžiųjų kunigaikščių ir Lenkijos karalių Kazimiero Jogailaičio, Žygimanto Augusto, Stepono Batoro, Zigmanto III Vazos buvimo Anykščiuose datos.

„Keturios karališkos dienos Anykščiuose primena, kad Anykščiai yra karališkas miestas, nes turi Lietuvos valdovų buvimo jame atmintį, vertą dabarties dėmesio ir aktualizavimo“, – rašoma pranešime.

Planuojama surengti ir kitus programos renginius „Karaliaus Žygimanto Augusto diena Anykščiuose“ (rugpjūtį), „Karaliaus Zigmanto III Vazos diena Anykščiuose“ (rugsėjį) ir „Karaliaus Kazimiero Jogailaičio diena Anykščiuose“ (lapkritį).

Tikimasi, kad į karališkųjų dienų Anykščiuose organizatorių būrį įsilies ir istorikai, menininkai, kultūrininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius