Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kur Lietuvoje yra paminklas litui ir eurui?

Vos keli kilometrai už Birštono, ties posūkiu į Nemajūnus, stovinčius objektus – didžiulį litą ir eurą – žino turbūt kiekvienas vietinis. Tačiau bandymas išsiaiškinti, kas „paminklo litui ir eurui“ autorius, priminė detektyvą: pasirodo, įdomus objektas – Litas – šioje vietoje atsirado per naktį. Lygiai taip pat netikėtai po kurio laiko šalia jo išdygo ir Euras.
Štai taip netoli Birštono, ties posūkiu į Nemajūnus, įamžinti litas ir euras
Štai taip netoli Birštono, ties posūkiu į Nemajūnus, įamžinti litas ir euras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Šitą vietą mes gerai žinome ir vadiname „Rubliu“. Sakome, kad susitinkam „prie Rublio“. Kiek žinau, sovietmečiu čia stovėjo apvalus daiktas. Kai laikai keitėsi, vietiniai nupiešė litą, paskui šalia – eurą“, – pasakojo Birštono turizmo informacijos centro darbuotoja.

Panašią istoriją papasakojo ir Nemajūnų bendruomenės dienos centro socialinė darbuotoja. Tik, pasak jos, „paminklus“ litui ir eurui pastatė ne vietinis, bet žmogus iš Jiezno.

15min.lt / Vidmanto Balkūno nuotr./Paminklas litui ir eurui
15min.lt / Vidmanto Balkūno nuotr./Paminklas litui ir eurui

Kur kas tikslesnę įdomių objektų atsirado kilmę žino Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys. Vis dėlto net ir jam nėra žinoma, kas iš tiesų sukūrė „Litą“ ir „Eurą“.

„Sovietmečiu ties posūkiu į Nemajūnus buvo pastatytas akmuo, ant kurio buvo iškaltas Nemajūnų kolūkio pavadinimas – raidės. Po Nepriklausomybės atkūrimo liko tik akmuo. Įvedus eurą, tų metų pavasarį, po vienos nakties radome įamžintą „nueinančią“ valiutą – litą“, – pasakojo Birštono savivaldybės vicemeras.

Pasak jo, visiems buvo didelis galvosūkis, kas tai padarė. Iki šiol tiksliai nėra žinomas to asmens vardas ir pavardė. V.Kederio teigimu, tai – ne vietinis, bet Jiezne gyvenantis jaunas vyras.

„Žinau, kad tas vaikinukas sugalvojo tokią mintį ir padarė naktį. Dėkinga vieta, forma, todėl, matyt, ir pasirinko čia daryti. Tai tikrai nebuvo kažkoks savivaldybės ar bendruomenės užsakymas – viskas padaryta neoficialiai“, – tikino pašnekovas.

Lygiai taip pat neoficialiai per vieną naktį šalia „Lito“ prieš gerus metus atsirado ir „Euras“.

Vietiniai spėja, kad jį sukūrė tas pats „menininkas“. „Tikrai mistinė istorija. Nustebę visi žiūrėjo. Bandėme ieškoti, bet paskui niekas per daug nesigilino. Stovi jie ir tegul – niekam nekenkia“, – sakė V.Kederys.

15min paskelbus neoficialių paminklų litui ir eurui autoriaus paiešką, atsiliepė daug žmonių. Ačiū jiems, kad dabar ir mes, ir visa Lietuva žino, jog Litą ir Eurą pastatė jieznietis Kęstutis Prakapas. Šiuo metu vyras dirba Norvegijoje, tačiau sutiko papasakoti apie tai, kaip kilo mintis originaliai įamžinti buvusią nacionalinę valiutą - litą ir jį pakeitusį eurą. Interviu su juo artimiausiu metu rasite portale 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius